OLIVER BUNIC/AFP/PROFIMEDIA
VIŠE OD OBIČNOG FINALA

Završni čin srpskog obračuna: Uzmite kokice, zavalite se u fotelju i gledajte kako se raspada

ABA liga je u godinama samovolje jednog čovjeka postala neregularna liga
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. lipanj 2023. 17:34

U utorak će krenuti finalna serija ABA lige nakon koje će pobjednik, Partizan ili Zvezda, dobiti zajamčeno mjesto u Euroligi i u sljedećoj sezoni. Premda će po svoj prilici Euroliga ostati u istom formatu kakva je bila i protekle sezone, a to znači da bi oba finalista mogli zaigrati novu kampanju Eurolige, ipak će onaj tko izgubi finale malo će više strepiti do konačne odluke. A pri tome ima nešto i u čistom prestižu dva kluba, čija je financijska razina nedostižna za sve ostale konkurente u regiji.

Silna ulaganja Partizana i Zvezde, a ona nisu manja od 25 milijuna kombiniranih milijuna eura, stvorila su sama po sebi velike tenzije tijekom čitave sezone. Partizan je dolaskom Željka Obradovića narušio hegemoniju koju je godinama zidala Zvezda i Nebojša Čović na njezinom čelu. Ovo finale ispao je završni čin obračuna.

A možda se u svemu krije samo pragmatičnost. Možda će sljedećoj sezoni samo jedan od ova dva kluba biti mezimac vlasti, koja ima i puno većih problema nego su odnosi između dva košarkaška kluba.

Pudlice iz Cibone

ABA liga je u godinama Čovićeve samovolje postala neregularna liga u kojoj neki imaju vlasničke udjele, a pri tome kontroliraju najmanje dva kluba, liga u kojoj se svaka ideja Nebojše Čovića - na ovaj ili na onaj način - poštivala, u kojoj je taj isti Nebojša Čović pod svojom kapom utjecaja imao, recimo, najsramnije razdoblje Cibonine povijesti u kojemu su mu poput pudlica služili Cibonini čelnici, a usput je Čović bio toliko moćan da je u Cibonu namjestio, preko sklone mu agencije, na školovanje i trenera kojega je kasnije, prilično kratko i neuspješno doduše, instalirao na Zvezdinu klupu.

Kad se Partizan pojavio s moći naslonjenom na bliskost Ostoje Mijailovića i SNS-a, pa je i postao mezimac vlasti, pa kad je pri tome Partizan odlučio, pazite sada, da ne igra ionako krnje srpsko prvenstvo koje kontrolira Čović, niti lani, niti ove sezone, i to bez nekih ozbiljnih sankcija, pa kad je isti taj Partizan zbog igranja četvrtfinala Eurolige paralizirao ABA ligu, ista se regionalna liga našla pred zidom. Jer, Čović drži na uzdi cijelu ligu, jer je on, uz pomoć Aleksandra Vučića ishodio ugovor s Telekomom Srbija za TV prava koja su u ono vrijeme bila iznad svake realnosti, a na račun je toga je dobio privilegirani status.

I ne namjerava ga se odreći. Uoči početka doigravanja je plasirao jedno od svojih “saopštenja” u kojemu je tražio da Zvezdi ne sude slovenski suci. U kaši koja se kuhala i koja je stigla do finala, u međuvremenu su, najbolje upućeni u sve što se zbiva, poslušnost otkazali srpski suci. Tako je naš Srđan Dožai, sudački šef ABA lige uoči finala dobio odbijenice od četiri vodeća srpska suca. Ilija Belošević i Milivoje Jovčić otkazali su suditi finale pravdajući se ozljedama, Uroš Oberknežević cijeli je lipanj na privatnim putovanjima, a Uroš Nikolić se čak nije trudio objasniti zašto ga nema, jednostavno je rekao da nije u mogućnosti arbitrirati u finalu.

Čega su se to izuzeli srpski suci? Čega se boje?

Dožai je onda složio sudačke nominacije od onoga što mu je preostalo, pa su tako u kombinaciji za prve tri utakmice, dvije na terenu Partizana i jedno domaćinstvo Zvezde - pet slovenskih sudaca, tri hrvatska suca i jedan Crnogorac.
Čim je to Zvezda saznala, stiglo je novo “saopštenje” u kojemu se Dožai proziva da će preuzeti odgovornost za sva moguća događanja koja će prouzročiti ovakva nominacija. Dožai je, pak, odmah uputio javni dopis direktoru Lige, još jednom bivšem sucu, Miliji Vojinoviću, u kojemu je podvukao da ovakav Zvezdin stav smatra javnim linčem protiv sebe.

Gledajte kako se raspada

Usput, kad su Zvezda i Partizan, uz suradnju ABA lige i srpske lige usuglašavali termine finala, nitko ništa nije pitao, recimo, FMP, koji je u to vrijeme izborio ulazak u srpsko finale. Samim time, jasno je dano do znanja, kako je Zvezda na tom sastanku predstavljala i FMP. Inače, nije naodmet tu dodati kako je posljednji miting u Beogradu u kojemu se hoda protiv nasilja, a zapravo se šalje poruka što građani misle o vlasti, počeo u 18 sati u petak. U isto vrijeme su počela još dva događaja. Finale notorne Zadruge i finale Zvezda - FMP.

Uoči finala Partizana i Zvezde, stoga savjet. Uzmite kokice, zavalite se u fotelju i gledajte kako se raspada. Uživo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 05:31