Željko Obradović

 Bozic/betaphoto/sipa Press/profimedia
PIŠE TVRTKO PULJIĆ

Željko Obradović bio je najveći udarac za moć Nebojše Čovića. Postao je uprizorenje samog Tita

Zvezda u priopćenju navodi da neće igrati u play-offu ako joj budu sudili suci iz Slovenije
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. travanj 2023. 17:11

Od 2014. naovamo Nebojša Čović gospodario je cijelom ABA ligom, a uz Zvezdu kojoj je bio na čelu, brinuo se i o usko povezanom FMP-u, a bio je toliko moćan da je manipulirao, između ostalih, i odlukama hrvatskih klubova. U jednom od njih, nazovimo ga Cibona, postavio je i trenera ne bi li istog pripremio da jednog dana, pokazalo se kratkotrajno i neuspješno, vodi i samu Zvezdu.

I trajala je ta diktatura gotovo cijelo desetljeće u kojemu je Zvezda osvajala sve što je mogla, u kojoj se okretalo dvadeset razlike u zadnjoj četvrtini u korist Zvezde, kao svojedobno u Novom Mestu, u utakmici u kojoj je Krka morala igrati protiv osam ljudi posljednjih deset minuta. I u kojoj je, jer nije bilo dovoljno, trener Krke dobio tehničku doslovno u posljednjoj sekundi.

Zvezdina moć bila je cementirana i političkom zaštitom najvećeg od svih navijača, notornog Aleksandra Vučića. Populist, kakav već jest, Vučić je međuvremenu shvatio da mu dolazak Željka Obradovića na klupu Partizana može pomoći. Gotovo je uništio nogometni klub Partizan, od Zvezde napravio novu nogometnu silu na ovim prostorima, a kako bi zadovoljio onaj navijački puk kojemu je crno-bijelo ipak draže, omogućio je košarkašima Partizana da troše najmanje jednako kao pandan s Malog Kalemegdana. I pri tome ne moraju plaćati porez, jer nije tajna, Partizan od 2017. godine nije uplatio niti cent poreza u državi u kojoj je porezna stopa ionako trostruko niža nego u Hrvatskoj ili Sloveniji. Kolika je patka euroligaški financijski fair-play, prosudite sami. Za koga se on uveo, kvragu, za Bayern?!

image
Jure Mišković/Cropix

Željko Obradović bio je, pokazat će vrijeme, najveći udarac za moć Nebojše Čovića. Obradović, deveterostruki europski prvak, postao je u godinu i pol dana uprizorenje samog Josipa Broza Tita na prostoru na kojemu se igra ABA liga i koji je tvorio nekadašnju državu. Nema tog mjesta u koje Obradović ne stigne a da ga s tribina ne dočekaju ovacije, a usporedo s time, jer je veliki, najveći trener, Obradović je od Partizana stvorio takvu momčad da od nje upravo sada drhti i Real Madrid. Jedini koji je više puta osvajao od Željka Obradovića.

Iako Euroliga još nije donijela odluku tko će u sljedećoj sezoni igrati Euroligu iz regije, spekulira se da bi to mogli biti i Partizan i Zvezda, pa bi samo u slučaju da netko drugi osvoji regionalnu ligu, za tako što moglo biti prijepora. Ali, ostat će veliki rivalitet i igrat će se u ABA ligi za prestiž. Ili neće?

ABA liga je jedina liga na svijetu u kojoj se odgođene utakmice igraju nakon odigranog posljednjeg kola, pa je tako Partizan svladao Budućnost u Podgorici u petak i dohvatio “jedinicu”.

Utakmica je imala sudačke repove, a kako Partizan ima suđenje u ovoj sezoni na kakvo je godinama navikla Zvezda, tako se, dok su se igrači još tuširali u Morači, sletjelo priopćenje Zvezde.

image
Jure Mišković/Cropix

Nije to, naravno prvo priopćenje, pročitali smo kroz ove godine tu svega i svačega, jednom su Zvezda ili Čović, sasvim svejedno, poimenice navodili imena prostitutki čije su čari otkrivali neki suci, spominjali su se pištolji, ma bilo je tu svašta.

Ovoga puta se tek konstatiralo da je u Podgorici izvršena krađa na štetu Budućnosti, a njezinom bi pobjedom Zvezda bila startna “jedinica”. A ne Partizan. Usput, navodi se u istom priopćenju da problemi uvijek dolaze sa sucima “iz iste države”. U Podgorici su sudila tri Slovenca. A Zvezda dalje navodi da za takve suce traži izuzeće te prijeti kako neće igrati play-off ako joj takvi budu sudili.

Nebojša Čović, prevedeno, prvi je puta od 2014. naovamo u poziciji da on sam ne odlučuje tko će mu suditi. I to ga žulja.

Kako u prvoj rundi doigravanja Zvezda, kao druga, ide na Zadar, koji je sedmi okončao sezonu, sve ovo navodi na zanimljiv scenarij. Zadar je već napravio pravo malo čudo što se uvrstio u najboljih osam, a sada mu za probiti se u četiri najbolja treba čisto mala pomoć sa strane. Trebaju se za te utakmice četvrtfinala nominirati slovenski suci.

I Zvezda neće igrati. Tako bar tvrdi. I Zadar će u polufinale. Recimo, da ima netko petlje, recimo onaj koji delegira suce, baš bi Zvezdi na noge poslao Slovence.

Ili će poslati sve ostale, s kojima, pa tako očito i s hrvatskim sucima, Čović nema problema...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 14:12