Aleksandar petrović uspješno je startao na SP-u sa svojim Brazilom
 FIBA
SP U KINI

ACO IMA ČEŠKU ZA PROLAZ MEĐU OSAM Česi izbacili Turke

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. rujan 2019. 11:52

Aco Petrović i njegovi Brazilci ne posustaju. U posljednjoj utakmici u skupini C, Brazil je upisao je i treću pobjedu na SP-u, svladao je Crnu Goru sa 84:73 i prenio je sve bodove iz uvodne skupine u drugu rundu. Za plasman među osam najbolji treba mu jedna pobjeda, ona protiv Češke s kojom će igrati u subotu...

- Ova je utakmica s Crnom Gorom bila različita od uvodne dvije. Prva je bila u činjenici da ukoliko izgubiš, odmah si aut. Onda je stigla ona povijesna pobjeda nad Grcima, pa je sada bilo teško igrati sa Crnom Gorom. No, imali smo dovoljno kvalitete, a i silno su nam pomogla tri igrača koja nisu igrali puno s Grcima, Huertas, Felicio i Benite - rekao je hrvatski trener na klupi Brazila.

Petroviću je i jako pomogla odluka da napada dva visoka i teretna centra s kojima Crna Gora uvijek igra s Marquinhosom na poziciji četvorke, a iskusni je Brazilac upravo uneredio obranu Crne Gore jer je bio kud i kamo brži od bilo kojeg čuvara, a s pozicije četiri, zvao je sam pick s peticom, pa je tu izludio Crnogorce kojima se obila o glavu ideja da Vučević i Dubljević igraju zajedno. Zvezdan Mitrović je zapravo prijetio samo kad je imao Nemanju Radovića na krilnom centrom, ali bilo je to prekratko, a zbog ozljede nije igrao niti Nikola Ivanović.

Turci se ispuhali

Grčka je teškom mukom sredila Novi Zeland sa 103:97 i plasirala se u drugu rundu. No, tamo će prvu utakmicu igrati kontra SAD-a, a to će joj biti ključna utakmica za plasman u osam najboljih.

Amerikanci su, pak, zaledili Japan na minus 43, a bilo je u jednom trenutku i 62 razlike (96:34).

Turci, koji su umalo dobili SAD kolo ranije, očito su se ispuhali i naletjeli u direktnoj utakmici za plasman u drugi krug na vrlo organizirane Čehe. I Česi su slavili sa 91:76. Ronen Ginzburg, izraelski stručnjak na klupi Čeha složio je sjajnu momčad, iako mu fali Jan Veseli. No Tomaš Satoransky drži sve pod kontrolom, Blake Schilb je pametan, Jahomir Bohačik i Vojteh Hruban pogađaju, a Ondrej Balvin skače, pomaže mu i Patrick Auda.

Australci sredili Litvu

Turska? Oni su još uvijek živjeli poraz od SAD-a. Nisu se od toga oporavili, a sada vise i za olimpijske kvalifikacije. U 48 sati od svjetskih zvijezda do kompletnog promašaja..

- Trebali smo biti mentalno spremni, ali mi to nismo bili. Bili smo spori, bez energije. Ono što smo mi pokazali protiv SAD-a, Česi su pokazali nama - kazao je turski izbornik Ufuk Sarica.

Francuska u drugi krug nosi sve bodove i treba joj jedna pobjeda, ili nad Australijom, ili nad Litvom za četvrtfinale.

U skupini H je, pak, Australija sredila Litvu sa 87:82. I zabila im u prvom poluvremenu 52 poena, što je prvi puta u 39 nastupa na SP u povijesti da je Litva primila preko 50 za poluvrijeme. Zašto? Zato jer u igrali s dva centra (Sabonis, Valančiunas), a Mills i Delavedova su ih bušili u pick igri. Čim je Dainius Adomaitis odlučio u drugom dijelu igrati sa samo jednim centrom, te napadati Baynesa i Boguta (jer Australci duboko zoniraju nakon picka), odmah je Litva sitgla više od deset poena razlike. No, Adomaitis je u zadnje dvije i pol minute opet vratio u igru Sabonisa i Valančiuansa, a Patty Mills je odlučio utakmicu s pet vezanih poena.

Australija je tako prva momčad koja je osigurala direktan plasman na Igre u Tokio, ali imaju oni još planova. Traže svoju prvu veliku medalju na velikom natjecanju...

Linker
05. svibanj 2024 06:38