Željko Hajdinjak / CROPIX
JUNAK DANA

ACO PETROVIĆ Naš čovjek u Kini

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. rujan 2019. 11:09

Kao igrač Aco Petrović igrao je polufinala, štoviše osvajao je broncu na sva tri velika natjecanja. Ima broncu sa SP-a 1982., broncu s OI 1984. i broncu s Eurobasketa 1987.

Kao trener Petrović nema medalju s velikih natjecanja, a iako se po reprezentativnim klupama nalazi već 27 godina, on je u nedjelju tek prvi put vodio reprezentaciju na SP-u.

Prije toga je, sjetit ćete se, Petrović vodio Hrvatsku do posljednje medalje, bronce na Eurobasketu 1995., bio je na klupi reprezentaciji Hrvatske na Eurobasketu 2001. i 2017. te na klupi reprezentacije BiH na Eurobasketu 2013. I da, vodio je Hrvatsku na Igrama u Riju, štoviše, tamo je igrao četvrtfinalu i tu ispao na posjed, dva od Srbije.

Sretan zbog Garcije

Sada je prvi put na SP-u, i to na klupi Brazila, pa ako svoju reprezentaciju, čiji se mentalitet nekako baš poklopio s njegovim, odvede do četvrtfinala, kao izbornik imat će na sva tri velika natjecanja barem plasman među osam najboljih.

A nakon što je Brazil sredio u nedjelju Novi Zeland sa 102:94, Petrović i Brazil, s obzirom na to da su Grci razbili Crnu Goru, imat će u utorak meč za, možda je to tako - četvrtfinale.

- Moramo ovu pobjedu odmah zaboraviti i ostati fokusirani, jer nas sada čekaju dva protivnika posve različitog stila igre - odmah je kazao Petrović nakon inicijalne pobjede na SP-u.

Prije toga je SP, u intervju koji je dao prije deset dana, kazao kako ga je strah da Brazil ne podcijeni Novi Zeland, jer bi to bilo pogubno. Iako je primio 50 poena, iako mu je Corey Webster stvorio 17 poena do velikog odmora, u nastavku je Petrović prelomio utakmicu nakon što je s klupe podigao čovjeka od kojega je samo on stariji, Alexa Garciju.

- Sretan sam zbog njega, deset dana nije trenirao, ovo je bilo prvi put da je kročio na parket.

Da, bila je to utakmica s puno jurnjave, a takve, obično je to, odluče neki obrambeni intervali. I taj se dogodio Brazilu na početku drugog dijela, baš u režiji Garcije. Ostalo su obavili Leandro Barbosa - “možda neki misle da star, ali ja se ne osjećam tako” - i Marquinhos.

Grčka za četvrtfinale

Zašto je u utorak za Brazil ključna utakmica, možda i za osam najboljih? Naime, ako Brazil sredi favoriziranu Grčku, on će svakako biti u drugom krugu, vjerojatno će i prenijeti pobjedu nad Grcima, jer se doima kako Crna Gora na svom debiju može eventualno srediti Novi Zeland. A ta se skupina križa s onom u kojoj je SAD. Koji će biti jedan četvrtfinalist. Drugi će biti onaj, trebalo bi biti tako, koji bude slavio u utorak između Brazila i Grčke, jer onaj tko dođe zajedno s Amerikancima u drugu rundu neće biti te klase. Česi su se pristojno držali sa SAD-om, ali oni su ipak hendikepirani bez Jana Veselog, dok se Turcima dogodio hendikep s ozljedom prvog (i jedinog ozbiljnog) playmakera Scottieja Wilbekina. Propustio je Wilbekin utakmicu s Japanom, stradao mu je prst na treningu, mogao bi ostati i bez nastupa na SP-u. Tako da...

Kad je Hrvatska otišla na Igre, učinila je to, osim preko Italije u finalu, i preko Grka u polufinalu torinskog turnira. uopće ne trebate sumnjati da će Petrović narediti svim svojim igračima da se miču od Giannisa Antetokounmpa i tu će sve riskirati.

Ako pogodi, ako Brazil krene u ludilo, ako se dogodi, bit će to sjajna priča. I za Brazil i za Acu Petrovića.

​Našeg čovjeka u Kini.

Linker
02. svibanj 2024 10:22