Bogdan Bogdanović
 Profimedia, Actionplus
UOČI SP-A

AKROPOLIS KUP Srbija svladala Grčku

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. kolovoz 2019. 12:10

Uzmite to ovako, Thanaasis Antetokounmpo pogodio je pet trica, uključujući i onu za produžetak, dvije je dodao brat Giannis, po dvije su strpali Nick Calathes i Ioannis Bourousis. Ukupno devet. I Grci nisu dobili Srbe. Iako se igralo u Ateni, i premda su imali domaćinsko suđenje.

Srbija je, kao što je to bilo i dva puta kontra Litve, znala kako će zatvoriti utakmicu. Ovaj put nije bilo Nikole Jokića, kojega je Saša Đorđević pustio ranije u Beograd, ali opet su tu bili ljudi odluke, Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica. I Jokića je sasvim nadoknadio Nikola Milutinov, shodno pripremama, očito, druga opcija Đorđevića na poziciji centra.

Stradali ligamenti

Iako su Grci kontrolirali utakmicu cijelim tijekom, iako se Srbi nisu mogli nositi s tranzicijom Giannisa Antetokounmpa, pa ni s tricama njegova brata Thanasisa, pa ni obranom ove dvojice koji, kad rašire ruke, diraju oba ruba igrališta, opet su odigrali sjajan svršetak. I imali osam poena viška na 50 sekunda do konca. Grci su stigli, ali nisu uspjeli više od toga u dodatnih pet minuta, pa je Srbija slavila uoči odlaska prema Kini sa 85:80 (72:72).

Bogdan Bogdanović je na svoj 27. rođendan ubacio 28 poena, Nemanja Bjelica je dodao 18 poena i 14 skokova, a Nikola Milutinov je stavio 14. Giannis je ubacio 20, Thanasis 17 za Grke.

OK, Srbima je nedostajao Jokić, ali ni Grci nisu bili kompletni, jer je odmarao Kostas Papanikolaou, nije bilo ni Ioannisa Papapetroua, ozlijeđen je Kostas Sloukas, a uoči završnice Grci su izgubili Giannisa Athinaioua. Stradali su ligamenti koljena, nakon sudara s Milutinovom, a Grci su odmah vratili u reprezentaciju ranije otpuštenog Vangelisa Mantzarisa.

Iako je Srbija ovom pobjedom potvrdila da je na listi favorita na SP-u na drugom mjestu, odmah iza SAD-a, Nemanja Bjelica je sve ovako objasnio.

- Dobro je, ali i dalje ne igramo onako kako bismo to željeli. Rano je još, ima još vremena, vjerujem da ćemo biti pravi kad krene SP.

SAD i dalje prvi favoriti

Usput, Bjelica je nešto rekao i o favoritima.

- Konkurencija će biti jaka i sve je moguće. Ništa me ne bi iznenadilo, jer SAD ima dosta izostanaka. No, i dalje su oni prvi favoriti. Onda je tu red reprezentacija, zajedno s nama, poput Španjolske, Francuske, Australije, Grčke. Svi se oni bore za medalje, iako to neki ne žele priznati.

Srbija leti u utorak prema Kini, tamo će odigrati tri provjere, prva je u Petak kontra Italije, onda i s Novim Zelandom te na koncu kontra Francuske.

Grčka također putuje prema Kini, ali još se ne zna hoće li u zrakoplovu biti Kostas Sloukas.

Nekako, Grci su uvjereni da je Sloukas mogao igrati sa Srbijom, ona dominacija Grka koja je trajala tri i pol četvrtine, znala bi biti sačuvana do kraja.

Iako, kad imaš Bjelicu i Bogdanovića na suprotnoj strani, onda je to uvijek razlog za strepnju. A nije bilo ni Jokića.

Linker
30. travanj 2024 20:37