RUŠI REKORD ŠARIĆA

Amerikanci prognoziraju: Mario Hezonja će biti najviše plasirani Hrvat na draftu

Jedini Europljanin kojemu se još predviđa vrlo visoki plasman jest latvijski krilni centar Kristaps Porzingis, a on će put NBA također otići iz Španjolske (Sevilla)
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 04. svibanj 2015. 13:23

Sve je izvjesnije da će 25. lipnja 2015. biti dosad najvažniji dan u životu Marija Hezonje. Na hrvatski Dan državnosti, 20-godišnji Dubrovčanin boravit će u New York Cityju, napeto čekajući ishod NBA drafta.

Šarić je bio 12. pick

Ne dogodi li se neki radikalan preokret u njegovim razmišljanjima i ne povuče li prijavu do 15. lipnja, sigurno je da će Hezonja postati najviše plasirani hrvatski košarkaš u povijesti drafta. Rekord trenutno drži Dario Šarić kojega je Orlando lani izabrao kao 12. pick pa ga odmah proslijedio u Philadelphiju. Više i nema izvora koji Hezonji ne predviđa “lottery pick”, odnosno izbor među prvih 14 igrača, a gotovo svi eksperti složni su da će biti u Top 10. Bez obzira konzultirate li USA Today (prognoza: 6. pick), NBAdraft.net (7.) ili HoopsHype (9.), hrvatski reprezentativac sigurna je oklada.

Jedini Europljanin kojemu se još predviđa tako visoki plasman jest latvijski krilni centar Kristaps Porzingis, a on će put NBA također otići iz Španjolske (Sevilla). Porzingis se i lani kandidirao za draft, ali je kasnije povukao prijavu.

Spreman za akciju

Točan redoslijed momčadi bit će poznat nakon lutrije 19. svibnja, no prema sadašnjim projekcijama, najveće su šanse da Hezonju uzme neka od sljedećih momčadi: Sacramento, Orlando, Denver, Detroit, Charlotte. Nadaju mu se također i u Miamiju, čiji ga je glavni menadžer Pat Riley prije nekoliko dana skautirao na utakmici protiv Zaragoze.

“Za razliku od mnogih rookieja, Hezonju je profesionalna košarka u Europi pripremila da od prvog dana bude u NBA akciji. Jedan je od rijetkih koji odmah mogu dati velik doprinos. Zbog toga bi mogao biti najbolji izbor da Miamiju pomogne u povratku u borbu za naslov”, piše Miamijev fan-site Heat Nation.

U njihovoj, ali i sličnim analizama stalno se ističu Hezonjina fizička moć, “magični potezi” te najveća specijalnost: šutiranje trica. Autori podsjećaju na nedavni učinak od osam uzastopnih trica protiv Manrese, čime je izjednačio rekord ACB lige.

Što se tiče pozicije, kako sada stvari stoje, samo će jedan bek šuter biti bolje plasiran od Hezonje. Riječ je o Justiseu Winslowu sa Sveučilišta Duke, kojemu se predviđa peto mjesto na draftu.

Linker
28. svibanj 2024 03:32