Foto: Vlado Kos / CROPIX
RIJEČ IZBORNIKA

ANZULOVIĆ NEUTJEŠAN NAKON PORAZA I GOTOVO SIGURNOG OPROŠTAJA OD SP-A 'Dečki su se trudili, stigli smo i do egala, ali s ovakvom razinom napada...'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. prosinac 2018. 23:35

Nije tu bilo mnogo nade, štoviše, kad se i ona ukazala, jer Hrvatska je odigrala vrlo solidnu drugu četvrtinu ogleda u Vilniusu, ta činjenica nije napunila samopouzdanjem našu vrstu. Ne, čak se doimalo da je Hrvate ta iznenadna šansa dodatno traumatizirala. Epilog svega bio je taj da smo od 43:43 u 22. minuti toliko potonuli da smo u 36. minuti, samo 14 minuta kasnije već gubili 77:53. Ili, može i to i tako Litavci su nam napravili za 14 minuta 22 poena viška. Bilo je to amaterski, smeteno, posve neprikladno izdanje Hrvatske. Ili samo realno?

Dražen Anzulović je otvorio utakmicu s idejom da Miro Bilan iskače na pick igru Mantasa Kalnietisa i bila je to odmah ispisana smrtna presuda, jer Hrvatska nije bila u stanju obraniti niti jedan pick. Gubili smo u osmoj minuti već 23:9, a to je bilo debelo zvono za uzbunu.

Onda smo se vratili zonskom obranom, kad tu nije bila zona, a Bilan je bio u igri, zonirali smo s njim i Hrvatska se učas približila. Bila je ona slobodnija, napadački raznovrsnija, a i izgubilo se samo četiri lopte za tih deset minuta druge četvrtine, što je doista za ovu utakmicu jedno veliko SAMO.

- Nismo imali potrebnu kvalitetu za ovu razinu utakmice. Kad završimo susret sa 2-20 na šutu za tri poena i s 19 izgubljenih lopti, a igraš u gostima, onda se tu nema čemu nadati. Dečki su se trudili, stigli smo i do egala nakon lošeg otvaranja utakmice, ali s ovakvom razinom napada nismo mogli - kazao je nakon utakmice Dražen Anzulović.

Varazdin, 050918.
U Areni Varazdin igra se prijateljska pripremna utakmica kosarkaskih reprezentacija Hrvatske i Slovenije.
Na fotografiji: Anzulovic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Što je bio problem po izborniku u tom napadu?

- Nismo imali dubinu igre, nismo imali dovoljno brz protok lopte, a i kad smo došli do otvorenih šutova nismo ih stavljali.

Na početku je curilo na picku, nismo mogli igrati s Bilanom na iskakanju?

- Je, točno, no kasnije smo se vratili u utakmici, promijenili smo sistem. Sa zonom smo se vratili...

I OK, napad je bio grozan problem, ali za ovaj ciklus bili su dostupna dva najbolja Hrvata unazad valjda deset godina na lopti. Roko Ukić, a u Litvi je mogao igrati i Kruno Simon (njegov suigrač iz Efesa Vaso Micić igra večeras za Srbiju). Je li Anzulović pogriješio što ih nije pozvao?

- Teško mi u ovom trenutku o tome govoriti.

Ipak...

- Kad sam govorio o ovom popisu rekao sam da su na njemu za mene najbolji ljudi. Moglo je tu biti i deset drugih igrača, ali svi ti igrači koji su bili tu imali su svoje šanse ranije, ali nismo dobivali kvalitetu koju smo željeli. Stoga ne znam da li bi išta bilo drugačije.

Linker
04. svibanj 2024 17:35