Cameron Spencer/Getty Images / Getty Images
NE ZAMJERA NIŠTA

AUSTRALAC HRVATSKIH KORIJENA S WARRIORSIMA JE UZEO NASLOV PRVAKA, ALI SU GA SE POTOM RIJEŠILI 'Zašto bi ih mrzio, pa odrekli su me se zbog Duranta'

ANDREW BOGUT Australac hrvatskih korijena na koncu sezone pojačao Golden State Warriorse, klub s kojim je osvojio naslov NBA prvaka 2015. godine, ali koji ga se potom riješio
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 21. ožujak 2019. 13:00

Golden State Warriorsi, prvi favorit NBA sezone, čudesna momčad u kojoj je spektakularni Steph Curry, u kojoj je čovjek koji uvijek može dati koš Kevin Durant i čovjek koji ne mora zadriblati da bi stavio 30 Klay Thompson, pa i DeMarcus Cousins, kao šlag na tortu, uz lijepilo u vidu Draymonda Greena, samo mjesec dana uoči doigravanja vratila je u momčad Andrewa Boguta.

Ovaj australski reprezentativac hrvatskih korijena, prvi pick NBA drafta 2005. godine, danas ima 34 godine, a jedini naslov NBA prvaka osvojio je 2015. godine igrajući za Warriorse. Kad je kretala dinastija koja traje i danas.

Kerr je slao poruke

No, iz Warriorsa je otišao 2016. godine. Nakon poraza u finalu od Clevelanda i LeBrona Jamesa. Warriorsi su trejdali Boguta u Dallas kako bi oslobodili mjesta u salary capu za Kevina Duranta kojeg su tada dovodili iz Oklahome. U cijeloj toj priči oko Boguta i Warriorsa uvijek je ostalo sporno u kakvim su se odnosima razišli.

SYDNEY, AUSTRALIA - MARCH 03: Andrew Bogut of the Kings looks on during game two of the NBL Semi Final series between the Sydney Kings and Melbourne United at Qudos Bank Arena on March 03, 2019 in Sydney, Australia. (Photo by Mark Metcalfe/Getty Images)
Mark Metcalfe/Getty Images / Getty Images

I stvari su malo bistrije sada kada je Bogut opet u starom društvu.

- Vidite, ja nisam glup. Znam zašto su me trejdali, znam da su radili mjesta na capu, ali pogledaj za koga. Pa nisam idiot. Da je to bilo za nekog drugog, a ne za Duranta, da su dovodili nekoga tko će biti samo jedan igrač u rotaciji, bio bih ljut. Ali, radilo se o jednom od najboljih košarkaša svijeta. I tako sam to doživio.

Morao je u Dallas. Pa u Cavse, da bi NBA život, barem do sada završio u siječnju 2018. godine kad su ga otpustili Lakersi. Ali o tome nešto kasnije.

Prije o tome je li bio razočaran što odlazi iz najbolje momčadi svijeta. To su bili Warriorsi i kad je iz njih odlazio i to su danas kad se u njih vratio.

- Naravno da sam bio razočaran. Pazi, oni su me razmijenili, a sezonu smo završili sa skorom 73-9, izgubili smo finale, OK, mislim i da smo imali šansu za osvojiti, ali nismo. I što sad? Trebao bih ih mrziti? Ne. Ostao sam sa svim dečkima u kontaktu, s Dreymondom, Stephom, Klayem, kao i s dečkima poput Barnesa koji više nisu tu. Steve Kerr bi poslao poruku.

SYDNEY, AUSTRALIA - MARCH 03: Andrew Bogut of the Kings talks to team mates on the bench during game two of the NBL Semi Final series between the Sydney Kings and Melbourne United at Qudos Bank Arena on March 03, 2019 in Sydney, Australia. (Photo by Mark Metcalfe/Getty Images)
Mark Metcalfe/Getty Images / Getty Images

Sad su ga vratili iz Australije. Zašto je uopće bio tamo?

- Prvenstveno je moja odluka stigla zbog obiteljskih razloga. Jednostavno nisam želio opet potpisivati ugovor s nekom NBA momčadi na godinu dana, pa da mi se dogodi ono što mi se dogodilo s Lakersima, gdje su mi obećali da ću ostati tamo, da bi me na pola sezone otpustili. Imam dvoje djece, to nisam htio.

Zarada 120 milijuna USD

I to je ključan razlog. Uostalom, riječ je o čovjeku koji je od NBA ugovora do sada u karijeri zaradio oko 120 milijuna dolara. I nije sve u novcu. Supruga je trebala roditi drugo dijete, njemu se nije dalo seljakati, slušati priče o tome kako je NBA samo posao, pa se vratio kući. U Australiju.

Potpisao je ugovor sa Sydney Kingsima, a u sezoni koja je tamo završila Bogut je bio MVP, iako je njegova momčad ispala u polufinalu doigravanja od Melbourne Uniteda s čistih 2-0. Bogut je zaključio sezonu Down Under na 11,4 poena, 11,6 skokova, 3,4 asista i 2,7 blokova po utakmici, a izabran je ujedno i za najboljeg obrambenog igrača lige.

No, onda je uslijedio poziv koji je čekao, iako je teško reći je li mu se nadao. Poziv koji bi svi prihvatili, ili, opet, malo tko ne bi u njegovoj poziciji. Zovu te Warriorsi da osvojiš naslov. Pa tko bi to odbio?

Steve Kerr je, naravno, znao što uzima. Bio je to čovjek koji zna sustav, koji se može brzo prilagoditi, i koji je, pogledajte brojke iz Australije, u prilično dobroj formi. I s kojim nema previše rizika.

SYDNEY, AUSTRALIA - MARCH 07: Andrew Bogut speaks to the media during a press conference announcing his short term contract with the Golden State Warriors, at Qudos Bank Arena on March 07, 2019 in Sydney, Australia. (Photo by Cameron Spencer/Getty Images)
Cameron Spencer/Getty Images / Getty Images

Čim je stigao, odmah je zaigrao, prvu sa Spursima, onda i s Minnesotom, prvu su izgubili, drugu dobili, a Bogut (nije igrao Cousins) u obje je bio u petorci.

- Neke se stvari nisu promijenile, ali neke jesu. Nadam se da Green neće vikati na mene ako pogriješim u nekoj defenzivnoj reakciji.

Draymond Green, čovjek koji ne trpi ako se netko štedi u obrani, odmah je krenuo u proces prilagodbe. Bogutu je već na utakmici sa Spursima objašnjavao principe, u svakom mrtvom vremenu pričao je s njim. Jer i Draymond Green cijeni ono što ima Bogut, visoki IQ, čovjeka na visokom postu koji je u stanju dodavati cijelu večer Curryju, Thompsonu ili Durantu koji ulaze na cutove, koji čita back-dooreve sjajno, koji, na koncu, uvijek može zatvoriti reket u obrani.

Dojam je kako Warriorsi, a niti Bogut nisu pogriješili. Idu Warriorsi po četvrti naslov u zadnjih pet godina, ostali su samo bez onoga iz 2016. nakon kojega je otišao Bogut, a stigao Durant, pa su upisali sljedeća dva. I sada su prvi favoriti.

Ozbiljan plan za SP

A Andrew Bogut sa svoje 34 godine ostat će do sredine lipnja u dobroj kondiciji kako bi pomogao Australiji na SP-u u Kini. I to je dio plana. Australija je na ždrijebu u Shenzhenu smještena u skupinu smrti, zajedno s Litvom, Kanadom i Senegalom. I imaju ozbiljan plan. Nakon što su u Riju igrali polufinale, sada Australci, s Bennom Simmonsom vjerojatno, žele i do medalje. I s Andrewom Bogutom, naravno...

Ali, prije toga Warriorsi. I četvrti naslov u pet godina dominacije. Drugi za Boguta. Kada je to malo tko očekivao. To je za sada samo plan, međutim malo je onih koji bi se okladili u nešto drugo.

Linker
03. svibanj 2024 16:22