StoryEditor
 REUTERS
FRANCUZI OBRANILI BRONCU

AUSTRALSKI KOMPLEKSI SVE SU VEĆI 'Najteže je bilo gledati koliko momke ovo boli, borili smo se s ponosom i strašću'

Nitko nije nastupio na više olimpijskih turnira u košarci (14) a da nije osvojio medalju, a samo su Kanada i Portoriko upisali više nastupa na svjetskim prvenstvima (po 14) bez konačne nagrade. S tom razlikom da je Australija u Kini u 12. pokušaju prvi put došla do polufinala svjetske smotre, a jednako daleko je od '88. u četiri navrata došla na Igrama, uključujući Rio prije tri godine.
Autor: Toma DragičevićObjavljeno: 16. rujan 2019. 13:17

Međutim, Australci su i ovaj put uzeli - kako se ono kaže - drvenu medalju, plasirali se na četvrto mjesto iza Francuza, koji su u nedjelju rano ujutro po hrvatskom vremenu obranili svjetsku broncu iz Španjolske. Vincent Collet, francuski izbornik od 2009. godine, potpisao je i petu medalju...

- Ova je posebna jer smo je osvojili nakon jako lošeg prvog poluvremena.

Njegova momčad je na odmor otišla s minusom od devet poena, da bi rano u drugom dijelu Australci bili i na +15. Međutim, često osporavani Collet je pronašao rješenje.

- Rekli smo na poluvremenu da igramo obranu kakvu želimo, ali da moramo biti brži. To smo dobili s Batumom na "četvorci", njegove minute u trećoj četvrtini bile su izuzetno vrijedne.

Zahvaljujući tome je Francuska došla u egal vrlo rano u posljednjoj četvrtini i tako zapravo dobila utakmicu jer su Australci demonstrirali kako na jednu momčad može djelovati pritisak svojstven onom koji, recimo, hrvatski košarkaši u pravilu osjećaju kad se igraju velika četvrtfinala.

- Cijela je zemlja bila iza nas i podrška koju smo imali znači nam sve na svijetu - odbijao je Mitch Creek priču o pritisku.

- Borili smo se s ponosom i strašću, pokazali što je Australija i tko su Australci, a koliko god bilo teško prihvatiti uzastopne poraze na kraju turnira, ponosan sam na ovu momčad jer smo dali apsolutno sve što smo imali.

Na tom je tragu bio i izbornik Andrej Lemanis.

- Najteže je gledati koliko ovo boli moje momke. Naš cilj na ovom turniru je bio osvojiti zlato ili na kraju barem medalju koja je bila na raspolaganju. Ponovno nismo uspjeli, no igrači mogu kući uzdignutih glava jer su fantastično predstavljali Australiju na svjetskoj sceni.

Francuzi su pak bili sretni, makar ni oni u konačnici nisu napravilo ono čemu su se nadali...

- Zaslužili smo biti tu gdje jesmo jer ni u jednom trenutku nismo odustali, čak ni kad je Australija povela visokom razlikom. Uzastopne bronce velika su stvar za francusku košarku, ali s druge strane smo mi nova skupina igrača, imamo puno novih lica i pred nama bi trebalo biti još jako puno toga. Tako moramo razmišljati, imati najveće moguće ambicije - zaključio je Nando De Colo, uz Rudyja Goberta, najbolji francuski igrač na ovom turniru.

Linker
03. srpanj 2020 01:32