PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix
EUFORIČNA PRIČA

Apsurd bi mogao završiti potpunim kolapsom: Zvezda protiv hrvatskog trenera igra i za - Partizan

Ima tu puno dodirnih točaka sa sezonom i raspoloženjem koje je vladalo u Hajduku do Uskrsa
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. travanj 2024. 13:16

Vjerojatno se sjećate proteklog ljeta i serije ludih potpisa kojima su bombardirali, gotovo na dnevnoj bazi, dva beogradska euroligaša. Samo je Zvezda u jednom danu potpisala pet, šest igrača, dovodila ih je iz Reala, Virtusa, Olympiacosa, a Partizan je zadržao Kevina Puntera jer je ovaj dobio bolju ponudu u Beogradu nego je mu je to bio u stanju platiti Real Madrid.

Iako nikada nećemo doznati koliko su novaca u ovu sezonu utukli Zvezda i Partizan, spekulira se da ta dva projekta nisu jeftiniji od kombiniranih 40 milijuna eura. Izvjesno je bilo samo da se tu radi o rekordnim proračunima u povijesti za oba srpska rivala.
Ako u četvrtak iza 21 sat Efes izađe kao pobjednik u domaćem duelu s Crvenom zvezdom, ako Tomislav Mijatović uspije dobiti na klupi Efesa i osmu od deset posljednjih euroligaških utakmica, to će značiti da niti Zvezda, ona je ionako već dosta dugo daleko izvan neke nade, ali niti Partizan neće ugledati nastavak sezone. Neće ući niti u prvih deset, ne u prvih osam koliko je do ove sezone doigravalo za naslov.

Efes kao dobra oklada

Ova priča o euforiji s one strane granice završit će kao potpuni kolaps. I ima tu puno dodirnih točaka sa sezonom i raspoloženjem koje je vladalo u Hajduku do Uskrsa.

Da stvar bude apsurdnija, Partizan ima još neku malu šansu, ali za tako što bi im trebao pomoći najljući rival, omražena Zvezda. Iako bez rezultatskog imperativa, Zvezda bi pobjedom u Sinan Erdem Arene u četvrtak dala šansu Partizanu da u petak s domaćom pobjedom nad Valencijom stigne do play-ina. I tako barem zamaskira oči jedne prilično loše sezone, koja je zapela još na formiranju momčadi proteklog ljeta, momčadi bez playmakera i bez centra koji je u stanju ozbiljno braniti pick igru.

Efes je, pak, u zanosu. U samo tri dana Tomislav Mijatović je dva puta pokorio azijski dio Istanbula, prvo je sredio Fenerbahče u Euroligi i time si kupio veliku šansu za play-in, a onda je svladao istog protivnika i u derbiju turskog prvenstva na istom terenu, a to znači da će Efes po svemu sudeći sa startnom jedinicom u domaće doigravanje.

Na krilima tog trenda, sa Shaneom Larkinom koji igrao kao najboljim danima i killerom Willom Clyburnom, Efes izgleda uoči posljednjih 40 minuta sezone kao dobra oklada.

Da bi stvar po srpske euroligaše bila još gora, posve je neizvjesno hoće li oba kluba igrati u Euroligi i sljedeće sezone. Odnosno, sasvim je jasno da će u Euroligi biti pobjednik ABA lige, a kako tu ima “jedinicu” uoči početka doigravanja Zvezda, a ta prednost domaćeg terena nigdje ne znači koliko u ABA ligi, Zvezda je u dobroj startnoj poziciji. Onaj tko izgubi ABA ligu, nadat će se pozivnici Euroligi, koju će trebati platiti, ali to je manji problem u ovoj priči.

Paris ‘koči’ ABA ligu

Puno će zanimljivija biti odluka o tome hoće li se drugom klubu iz ABA lige uopće ponuditi mjesto u Euroligi za sljedeću sezonu. Jer, Paris grabi prema osvajanju Eurokupa, u prvom je meču finala dominirao nad Bourgom i ako Paris osvojio Eurokup i time stekne pravo nastupa u Euroligi najesen, sasvim je jasno da će Paris tu prigodu iskoristiti. Za razliku od Gran Canarije koja se lani odrekla Eurolige kad je osvojila Eurokup.

Znači, netko od sadašnjih 18 euroligaša neće igrati najesen. Kako sada stvari stoje taj netko bit će onaj tko ne osvoji ABA ligu (Partizan ili Zvezda) ili Valencia. Valencia, pak, gradi novu dvoranu, ulazi u veliki investicijski ciklus, već sada dovodi igrače za novu sezonu (Luka Božić?), a i financije su prilično čiste u tom klubu. Za razliku od nestabilnih proračuna u Srbiji, uvelike ovisnih o državnim pogurancima.

Ako Srbija ostane na jednom euroligašu u sezoni kad je proračun dirao nebo u oba beogradska kluba, bit će to novi udarac. I vjerojatno rušenje kula od karata onog kluba koji ne bude završio u Euroligi.

Što se tiče ostalih nedoumica u posljednjem kolu, važno je znati da uoči posljednjih utakmica samo Real Madrid zna da će završiti kao prvi, a Maccabi će biti sedmi. Maccabi je već izvijestio da će sve preostale utakmice igrati u Beogradu, bez gledatelja. Zna se i da će prednost domaćeg terena u doigravanju osim Reala imati i Barcelona, pa će u posljednjem kolu dva preostala privilegirana mjesta loviti Panathinaikos, Monaco i Olympiacos.

Real je i dalje prvi favorit

Što se tiče borbe u play-inu, tu će Maccabi u Beogradu čekati pobjednika ogleda Virtusa i Baskonije, a onaj tko izgubi taj meč, po uvjetom da Efes dobije Zvezdu ući će kao deseti u play-in. Play in, da ponovimo i to, igra se po sustavu da će prvo igrati sedmi i osmi, te deveti i deseti svoje utakmice. Pobjednik ogleda sedmog i osmog ići će na drugoplasiranu momčad u doigravanje, dok je poraženi iz tog ogleda dočekati pobjednika ogleda devetog i desetog za osmo mjesto u doigravanje i seriju protiv Real Madrida za plasman na Final Four u Berlinu.

Real Madrid, iako pomalo kašljuca u posljednje vrijeme, i dalje je prvi favorit, i dalje je najbolja oklada za obraniti naslov prvaka Europe. U njemu je važna karika Mario Hezonja. Svakako će u play-inu zaigrati i Ante Žižić u dresu Virtusa, a nadamo se da će se postsezone dokopati i Tomislav Mijatović na klupi Efesa.

Raspored

posljednjeg kola

Četvrtak, 11. travnja

Žalgiris - Real Madrid (19.00)

Monaco - Bayern (19.00)

Efes - C. zvezda (19.30)

Maccabi - Milano (20.05)

Panathinaikos - Alba (20.15)

Petak, 12. travnja

Olympiacos - Fenerbahče (20.15)

Partizan - Valencia (20.30)

Virtus - Baskonia (20.30)

Asvel - Barcelona (21.00)

Poredak

1. Real Madrid 26-7

2. Panathinaikos 22-11

3. Monaco 22-11

4. Barcelona 22-11

5. Olympiacos 21-12

6. Fenerbahče 20-13

7. Maccabi 19-14

8. Baskonia 17-16

9. Virtus 17-16

10. Efes 16-17

11. Partizan 15-18

12. Milano 15-18

13. Valencia 14-19

14. Žalgiris 14-19

15. Bayern 13-20

16. C. zvezda 11-22

17. Asvel 8-25

18. Alba 5-28

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 09:27