Mario Hezonja je jedan od Hrvata koji igraju Euroligu

 NORBERT SCANELLA/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Norbert Scanella/imago Sportfotodienst/profimedia
VELIKE PROMJENE

Bogataši stižu u Euroligu i donose 150 milijuna eura. Što to znači za košarku?

Uz momčad iz Dubaija od sezone 2025./26 u Euroligi bit će mjesta i za klubove iz Londona i Pariza
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. ožujak 2023. 16:32

Od sredine travnja i sjednice Skupštine koju će održati vlasnici Eurolige - to je danas 13 klubova, uključujući i moskovski CSKA - po svemu sudeći bit će okrenuta nova stranica europske klupske košarke. Prema posljednjim informacijama koje dolaze, dioničari Eurolige postigli su načelni konsenzus oko ulaska novih tržišta u euroligaško društvo. Neće to biti odmah za sljedeću sezone, pretpostavke govore da se ništa po pitanju euroligaških klubova neće mijenjati niti u sezoni 2024/25, ali za onu iza sezonu gotovo je pa sigurno da će Euroliga krenuti u posve novom smjeru.

Interes bogatih šeika iz Dubaija koji su spremni u Euroligu ukrcati 150 milijuna eura, dok pri tome žele u Euroligi klub iz Dubaija i organizaciju barem dva Final Foura, rezultirat će prihvaćanjem. Usput će se voda zamutiti, jer će Euroliga u tom trenutku doseći napokon davnu želju i moći će u svom sastavu imati klubove iz Londona i Pariza. Naime, London Lionsi i Paris Basketball već od ove sezone igraju Eurokup, obje momčadi izborit će i doigravanje, pa bi se kroz žrvanj Eurokupa mogle i rezultatski domoći Eurolige.

Valencia, Monaco...

Ali, ako ne bude išlo na terenu, ići će dogovor s Euroligom, od sezone 2025/26. Uostalom, iza kluba iz Pariza stoji i američki menadžment. U to vrijeme već bi trebalo biti zgotovljen cijeli košarkaški kompleks u Valenciji, s novom, grandioznom dvoranom, što bi i Valenciju trebalo učvrstiti kao stalnog euroligaša, gdje bi se do tada mogao pozicionirati i Monaco, svakako istu ideju ima i bolonjski Virtus, a to su klubovi koji još uvijek nemaju A licence.

U isto vrijeme teško je očekivati da će se već za sljedeću sezonu u Euroligu vratiti ruski klubovi, ali treba računati da bi od te 2025/26. i barem dva ruska kluba trebala biti dio nove Eurolige. U svim tim skicama za prostor koje tvore klubovi ABA lige stoji jedno mjesto, dva eventualno ako bi se Euroliga širila do 24 momčadi.

image

Hrvatski klubovi ostat će u europskom prikrajku

GORAN MEHKEK Cropix

No, isto to znači i da će u sljedeće dvije sezone Euroliga biti odigrana po sadašnjem modelu, bez puno preinaka. Što bi opet trebalo značiti da će iz ABA lige ići prema Euroligi samo jedan zajamčeni član. Doduše, kako se lani nije mogao pronaći klub koji je spreman jamčiti sedam milijuna eura, onda se na poguranac Aleksandra Vučića tu pojavio Partizan. Kako bi Vučić imao balans između svojih sklonosti Zvezdi i navijačkog puka bliskog Partizanu (za razliku od nogometa u kojemu je potpuna dominacija Zvezde). No, Vučićevo balansiranje ima financijski predvidljiv rok trajanja, pa je logično očekivati da će samo jedan klub iz Beograda moći pratiti Euroligu, jer sve je to skupa jedan napuhani balon bez ikakve realnosti.

Tu novu podjelu karata u Europi hrvatski klubovi mogu gledati samo iz prikrajka, jer u igri velikih brojki, oni ne mogu sudjelovati. I apatija koja vlada u hrvatskoj klupskoj košarci trajat će do onoga trenutka dok netko od hrvatskih klubova ne bude mogao imati gotovo deset puta veći proračun nego je to ove sezone. Prevedeno, ako netko ne bude mogao skupiti do tri milijuna eura i tako zatražiti gostoprimstvo u Eurokupu, hrvatska klupska košarka živjet će u okvirima u kojima je posljednjih sezona. ABA liga, i to njezin donji dio bit će kruta realnost.

FIBA silno negoduje

Zanimljivo je u cijeloj ovoj priči promatrati poziciju FIBA-e. Ona silno negoduje s akrobacijama Eurollige vezanim za Dubai, jer bi tako u Euroligi, iako ona više nije pod njihovom jurisdikcijom, bio klub koji ne pripada europskoj FIBA-i. Ali, FIBA-u se tu ništa ne pita. Inače, dobra je vijest da Euroliga i FIBA trenutačno komuniciraju, no FIBA se ne želi odreći reprezentativnih kvalifikacija, a Euroliga svog rasporeda koji u koliziji s kvalifikacijama. Može li se tu štogod primijeniti znat će se nakon važnih izbora u FIBA Europi, koji će se dogoditi do ljeta. Postoji opcija koja bi vratila Eurobasket na svake dvije godine, a to bi automatski značilo i da se ne bi mogle igrati kvalifikacije, odnosno, one bi se mijenjale. Taj program, navodno zastupa kandidat za novog predsjednika, Francuz Jean-Pierre Siutat. S druge strane stoji kandidatura Španjolca Jose Garbajose, ali taj program sličan je sadašnjem...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 19:58