Hoće li se Euroliga proširiti i na drugi kontinent?

 IRH Dppi Via Afp
NOVI MECENA

Bogati šeik slavnom srpskom košarkašu i šefu Eurolige ponudio golem novac! Evo što sve traži zauzvrat...

Raznoliko je društvo bilo na primanju u Dubaiju, pa se tamo pronašao i otac Novaka Đokovića...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 12. listopad 2022. 15:19

Prva akcija novih čelnika Eurolige, predsjednika Dejana Bodiroge i direktora Marshalla Glickmana bio je posjet Dubaiju, gdje ih je, zajedno s predstavnicima 13 nositelja A licence Eurolige, čitaj vlasnika, primio Abdullah Al Naboodah. Bogati šeik, vlasnik nogometnog Al Ahlija, zatim rukometnog i tko zna kojih još klubova, čega sve ne zapravo, uključujući i Emirates Airlines, želi ući na košarkašku mapu svijeta.

Naravno, novcem. Tako je posrnuloj Euroligi bacio mamac od 60 milijuna eura na stol za status generalnog sponzora Eurolige. Kako je dosad generalni sponzor Eurolige bio Turkish Airlines, s ugovorom od deset milijuna eura po sezoni, ovo je šest puta veća ponuda od postojeće!

image

Dejan Bodiroga (desno)

Euroleague.net

Naravno, nije sve bez uvjeta s arapske strane. U tom paketu ponude stoji želja šeika da se Euroliga proširi na Dubai, gdje bi se u impresivnoj Coca-Cola Areni zaigrala tako i - Euroliga. Ali, ne samo to, već Dubai želi i ugostiti Final Four Eurolige između 2024. i 2026. godine, jer je sljedeći za 2023. već dodijeljen Kaunasu.

Raznoliko je društvo bilo na primanju u Dubaiju, pa se tamo pronašao i Đorđe Đoković, otac Novaka Đokovića, a među predstavnicima klubova bio je i CSKA, jedan od vlasnika Eurolige, ali u isto vrijeme i momčad koja je izbačena iz tog natjecanja nakon ruske agersije na Ukrajine. I pitanje je kad bi se uopće mogla vratiti...

Bio je tamo, okružen Arapima, recimo, i Shimon Mizrachi, predsjednik Maccabija, širokog osmijeha na zajedničkoj fotografiji tog skupa.

Za sada sve prolazi u protokolarnim izjavama o zajedničkim interesima, bez konkretnih zaključaka. Što bi ulazak Dubaija značio za Euroligu, tek se može nagađati. Znači li to novo povećanje Eurolige na 20 momčadi ili će sve ostati na postojećih 18? U potonjem slučaju značilo bi to da će iz ABA lige samo jedan klub moći biti dio elite...

Ako od ovoga uopće bude išta. Nitko ne dvoji da je Euroligi potreban novac, ali niti jedna europska sportska organizacija dosad nije uvrstila klub iz ovog dijela svijeta u svoj sastav. Doduše, niti jedna europska sportska organizacija osim Eurolige ne onemogućava igračima nastupe za reprezentacije. Prema tome, sve se može.

A kad nema love, posebno se sve može. Očito.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 03:19