Kadar s utakmice  Anadolu Efes - Maccabi Tel Aviv

 MEHMET ESER/AFP/PROFIMEDIA
EUROLIGA

Dvostruki uzastopni europski prvak želi, ali će vrlo teško ponoviti Jugoplastiku

Uoči posljednjih šest kola ligaškog dijela sezone (plus nadoknade) polako se skicira slika za doigravanje
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. ožujak 2023. 22:10

Proteklog tjedna odigrao se pretposljednji dvostruki euroligaški program ove sezone, iako će neki - posebice turski klubovi koji su odgađali utakmice zbog katastrofalnog potresa - imati i nadoknade. Uglavnom, većina je odigrala 28 utakmica, dok je već sad prilično jasno da će do doigravanja najbolje osmorice, koji će tražiti Final Four u Kaunasu, stići pet momčadi. To su Olympiacos (20-8), trenutačno vodeći, koji pod paskom Georgiosa Bartzokasa igra sjajnu sezonu, onda Real Madrid (19-8), Barcelona (18-10), ali i najveće iznenađenje sezone, na pogon ruskog novca, Monaco (18-10), te Fenerbahče (17-10) kojeg je Dimitris Itoudis opet izbacio u orbitu. Za preostala tri mjesta za doigravanje nalazi se čak devet momčadi..

Čak četiri momčadi od šestog do devetog mjesta je na omjeru 15-13. Baskonia, Partizan, Maccabi i Žalgiris, stoga, stoje najbolje u svojim nastojanjima. Baskonia igra zanimljivu sezonu, Željko Obradović je podigao Partizan od početnih problema u stroj s velikom armijom navijača baš u svakoj dvorani, ne samo u Beogradu i usprkos lošeg rasporeda trebao bi biti u osam. Žalgiris je domaćin Final Foura i to je veliki zamašnjak za litavsku momčad, dok Maccabi igra pristojnu sezonu, teško ga je dobiti u Tel Avivu, ali je dovoljno moćan otimati i na strani.

Skicira se i budućnost

Virtus i Valencia su na 13-15 i treba im ludi finiš sezone u kojemu će doći do barem četiri pobjede u šest preostalih utakmica, ako će i to biti dovoljno. Milano je na 12-15, ima utakmicu manje i treba mu barem pet pobjeda u preostalih sedam utakmica, ali momčad Ettorea Messine s dovođenjem Shabazza Napiera igra u najboljem ritmu, u nizu je od šest uzastopnih pobjeda. Tu je još, sa slabašnim nadama i Zvezda (12-18), no ona bi trebala dobiti praktički sve do kraja za plasman u osam najboljih...

Za kraj priče o mogućim sudionicima doigravanja ostavili smo Efes. Dvostruki uzastopni europski prvak krenuo je u sezonu s ciljem ponavljanjem uspjeha Jugoplastike s konca osamdesetih i početka devedesetih, sa željom u treći vezani naslov, ali za tako što trenutačno su male šanse. Efes je na 13-14, ima sedam utakmica do konca sezone i raspored koji mu ide na ruku, s domaćim utakmicama. no nije to više Efes kakav je u posljednje četiri godine. Momčad je zasićena, cijele se sezone muči s ozljedama, načeti su Shane Larkin, Vaso Micić i Rodrigue Beaubois, znači - kompletna vanjska linija. I premda bi u svom rasporedu mogao stići do play-offa, Efes ničime ove sezone nije pokazao da će biti u stanju i obraniti naslov. Odnosno ponoviti Jugoplastiku.

Rasplet sezone bit će vrlo zanimljivo pratiti i s obzirom na informacije koje će se stizati o budućnosti Eurolige. Odnosno, sastavu Eurolige za novu sezonu. Krenimo s predstavnikom ABA lige za sljedeću sezonu. Partizan ima šanse biti u osam najboljih, ali i utakmicu ABA lige kontra Zvezde u ponedjeljak na svom parketu za startnu jedinicu uoči doigravanja regionalne lige. Otkako postoji ovaj sustav natjecanje u ABA ligi onaj tko je imao startnu jedinicu, bio je i prvak, stoga Partizan ima sve u svojim rukama. Može li Zvezda ostati euroligaš? Za sada je za tako što malo šanse, a ukoliko ne bude, mogla bi se zaključiti i dominacija jedne momčadi na ovim prostorima koja je trajala od 2014. godine, odnosno nakon što je Cibona pod nikada razjašnjenim okolnostima prepustila Zvezdi igranje u Euroligi.

Tu je i priča oko interesa Dubaija koji bi ukrcao 150 milijuna eura u blagajnu Euroligu, ali za uzvrat traži organizaciju dva Final Foura, ali i svoju momčad u Euroligi. Spominje se i uključivanje Dubaija u neko od regionalnih liga pod pokroviteljstvom Eurolige, poput VTB lige ili ABA lige, ali i to je na dugom štapu.

Naravno, o sastavu Eurolige uvelike će ovisiti o kraju rata u Ukrajini. Odnosno, kad će se dogoditi povratak ruskih momčadi u Euroligu (CSKA je jedan od vlasnika). I dalje ne izgleda kao da će se nešto tako dogoditi već od jeseni. I dalje ne izgleda kako će bilo tko izbori Euroligu iz Eurokupa imati jamstvo od sedam milijuna eura za novu sezonu, što je bio uvjet Eurolige lani i onda je Partizan stigao do Eurolige, jer je te novce zajamčio, dok ih nitko drugi u Europi nije mogao pokazati.

Cijela Europa u - Dubai

Hoće li se netko pojaviti ovoga ljeta? I može li Zvezda, ako ostane bez Eurolige, napraviti isto kao Partizan lani?

Uz presjek trenutačnog stanja u elitnoj europskoj košarci, i jedan dodatak. Košarka je u mnogočemu bila revolucionarna u sustavu svjetskog, pa i europskog sporta. No, ako bogati šeici posluju u nogometu tako da kupuju klubove po Europi, ali oni ostaju u Europi, zar bi košarka trebala dozvoliti financijskim moćnicima iz Dubaija da tamo imaju svoj klub, pa da im cijela Europa dolazi na noge?

Ako žele ući, zašto ti šeici ne bi kupovali klubove po Europi, kao što to rade u nogometu...

HR IGRAČI U EUROLIGI

Mario Hezonja

(Real Madrid)

9 poena

2,5 skoka

1 asist

7,6 valorizacija

Ante Žižić

(Efes)

6,8 poena

3,3 skoka

0,8 asista

9 valorizacija

Jaleen Smith

(Alba)

11,5 poena

2,8 skoka

2,4 asista

10,4 valorizacija

POREDAK

Olympiacos 20-8

Real Madrid 19-8

Barcelona 18-10

Monaco 18-10

Fenerbahče 17-10

Baskonia 15-13

Partizan 15-13

Maccabi 15-13

Žalgiris 15-13

Efes 13-14

Virtus13-15

Valencia 13-15

C. zvezda 12-16

Bayern 11-17

Panathinaikos9-19

Asvel 8-20

Alba 7-21

STATISTIKA

MVP poredak

1. Saša Vezenkov (Olympiacos) 22,7

2. Mathias Lessort (Partizan) 19,7

3. Will Clyburn (Efes) 19

Strijelci

1. Saša Vezenkov (Olympiacos) 17,9

2. Dwayne Bacon (Panathinaikos) 17,4

3. Will Clyburn (Efes) 17,1

Skakači

1. Saša Vezenkov (Olympiacos) 7,2

2. Mathias Lessort (Partizan) 7,1

3. Walter Tavares (Real Madrid) 6,8

Asistenti

1. Darius Thompson (Baskonia) 6,5

2. Kostas Sloukas (Olympiacos) 6,4

3. Miloš Teodosić (Virtus) 5,9

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 16:11