PETRAS MALUKAS Afp
Novi Hrvat na tronu Europe

Hezonja nakon trijumfa: Vrijeme je za ozbiljnu priču s Hrvatskom, neozbiljno je od koga smo gubili proteklo ljeto

‘Ludo je što sam ja trebao postaviti blok i povikao sam, ‘ajde, tu sam‘. I onda sam shvatio što to Llull radi‘
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 22. svibanj 2023. 11:12

Na dresu je imao broj 11 i ponosno je pokazivao na taj broj. 11. naslov Real Madrida i igrač s brojem 11. Podignuo je za fotografiju, uz pobjednički pehar i jedan prst. Njemu je bio prvi. Prvi ukupno od tko zna koliko. Kad si u Real Madridu, onda je samo pitanje vremena na koliko će se kolekcija zaustaviti.

A Mario Hezonja je stigao u Madrid da tu ostane. Tko zna koliko. Sve ono što je odigrao od četvrtfinalne serije protiv Partizana, preko polufinala s Barcelonom, pa do finala i trofeja u sudaru s Olympiacosom, ostat će u memoriji svakog navijača Real Madrida.

Mario Hezonja je toga bio i te kako svjestan. Za Basket News je prepričao onaj čudesni šut Sergija Llulla, koji se pokazao pobjednički.

image
JAVIER SORIANO Afp

- Ludo je to što sam ja trebao postaviti blok i povikao sam, ajde, tu sam". I onda sam se u djeliću sekunde shvatio što to Llull radi i tko je, zapravo, on. Legenda s razlogom. Raširili smo, a njega pustili da stvara čaroliju - vratio je film Hezonja.

Llull je pozvao Tavaresa u blok, znajući da će Olympiacos sve preuzimati, pa je ostao jedan na jedan s Moustaphom Fallom. Zadriblao je udesno pa se podigao u zrak i ispalio najveću parabolu preko Fallove ruke koja je bila na preko tri metra, jer u Francuzu ima 218. cm. I rasparao mrežicu, poderao dušu Olympiacosu.

- Llull je legenda s razlogom i nevjerojatno je svjedočiti ovome. Ovo je drugi ili treći put da sam čaroliju vidio uživo kao njegov suigrač, a vidio sam je dosta puta kad sam bio na protivničkoj strani. Hvala Bogu, sada smo istom dresu

Pokušao je i objasniti koja je tajna Reala.

- U ovoj je momčadi sve do nas i mi jako puno razgovaramo. I svi smo na istoj stranici. To je ono što Real Madrid čini posebnim i izdvaja nas od ostalih momčadi na svijetu. Ovo je peta eliminacijska utakmica koju smo uzastopno dobili, prijetilo nam je ispadanje svaki put. I od svake momčadi. Ali, ovo je Real Madrid. I radi se o ovome - smijao se Hezonja pokazujući na euroligaški trofej kojega je držao u rukama, nastavljajući...

- Ne radi se tu o statistici ili o bilo čemu dugome, samo o trofejima. Sretan sam što sam donio odluku o dolasku u Madrid prošloga ljeta. Trebate samo vidjeti vatru u očima veterana u našoj svlačionici. Koliko je tu gladi za naslovom. I kako su u svemu tome mirni. Nema tu ludila. Toliko sam naučio od njih i na tome sam im nevjerojatno zahvalan. Bit će težak zadatak zamijeniti te dečke i moramo biti vrlo, vrlo pametni u vezi s tim. Iskreno, nadam se da će oni ostati s nama barem još sezonu, dvije.

Bio je tamo i Marin Mrduljaš iz SportKluba, a Mario Hezonja je tu proširio priču. Govorio je momčadi koja pobjeđuje u velikim utakmicama.

- Real je nešto posebno, ali mene je i dalje sram onog poraza u Kupu Kralja. Neću sada puno pričati niti o tome od koga smo i zašto izgubili, ali, evo, i sada me sram. Međutim, i to nam je pomoglo da ovdje napravimo pravi posao i dođemo do kraja.

Što je presudilo u finalu. Osim Llulla, jasno...

- Olympiacos je odlična momčad, imaju igrače koji jedni drugima odgovaraju. Presudila je naša želja za trofejom. Odigrali smo pet eliminacijskih utakmica uzastopno i to najbolje objašnjava što je Real Madrid.

image
ROKAS LUKOSEVICIUS/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Rokas Lukosevicius/imago Sportfotodienst/profimedia

Kako je doživio rasplet?

- Gledao sam kako je Sloukas u četvrtfinalu zabio onu tricu Feneru, htio sam uskočiti u ekran. Llull je još veća legenda, a Sloukas igrač kakvom nema. Zatim, Chus Mateo je sjajan trener. Ljudi ga pljuju, a krenuo je kao pomoćnik ovdje. Zaslužio je respekt, smanjio je rotaciju i počeli smo izgledati kao momčad.

U polufinalu je zatvorio Nikolu Mirotića, u finalu je bilo teže s Vezenkovom, iako je Real bio više i u zoni...

- Dogodi se svakom, ne volim sebe izdvajati. Barcelona je ozbiljna momčad, a srećom po nas Mirotić je dosta promašivao. Saša Vezenkov je čudo, uvijek ostane nekako sam, čestitke Olympiacosu...

Jesu li mu ovo najljepši košarkaški trenuci u karijeri?

- Trofeji su inače jako lijepe stvari. Na početku sezone nas je bilo previše, a meni je drago da sam mogao pomoći i da smo osvojili Euroligu. Više mi je drago zbog suigrača nego zbog sebe, jer kad se sjetim kako su lani izgubili od Efesa... Ali, sada su sve moje misli prebačene na ACB ligi, jer želimo biti i španjolski prvaci.

Onda se Hezonja prebacio na hrvatske teme.

- Mislim da je sada pravo vrijeme da se reprezentacija skupi i pokaže tko smo. Treba razgovarati s Bojanom. Ako itko može natjerati Bojana na povratak onda sam to ja, jer ja sam mu zemljak, ha, ha ha... Ali, nema niti smisla da mu prilazim ako mi ne počnemo raditi pomake prema naprijed. Da konačno izgradimo ozbiljnu priču, jer je neozbiljno gubiti od reprezentacija od kojih smo gubili proteklo ljeto. Stvarno mi je stalo da napravimo nešto, jer sada gori pod nogama i treba se dokazivati. Mlade treba uzeti pod svoje i malo po malo to će ići nabolje...

S njim nema problema, on je već kazao novom izborniku Josipu Sesaru da je raspolaganju cijelo ljeto.

- Ma normalno, za Hrvatsku uvijek. Čuo sam se s izbornikom, znam ga od ranije, ali nije to važno, svejedno tko je, dobrodošao je. Najvažnije da se napravi dobra kemija koju smo i imali nekada, to mora ići na novu razinu. Ne može se reprezentacija više olako shvaćati, pa onda dođu Finci i dobiju nas. Stalo mi je da napravimo dobru priču, da se svi skupimo za iste ciljeve - zaključio je hrvatski reprezentativac u razgovoru za SportKlub u Kaunasu.

Mario Hezonja bi volio da Hrvatska bude Real Madrid. Tako nekako. Potpisujemo...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 05:59