Mario Hezonja

 MAKSIM BOGODVID Sputnik Via Afp
IGRA FANTASTIČNO

Hrvat je jednostavno - eksplodirao! Bivši HR izbornik sve je objasnio: ‘Evo zašto briljira...‘

Dogodila se eksplozija neupitnog talenta, a uz vodstvo na hrvatski pogon, ne može ispasti loše.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 17. prosinac 2021. 16:38

Sada je svima jasno - Mario Hezonja je pogodio kada se u veljači ove godine odlučio za povratak u Euroligu. Već u epizodi u Panathinaikosu hrvatski je košarkaš pokazao da ima što za reći u najjačem europskom natjecanju, a ove sezone je to samo potvrdio u Uniksu u kojem Hezonja iz utakmice u utakmicu igra jednu od najvažnijih uloga.

Ruska momčad ove godine ide na hrvatsko-američki pogon. Na klupi je Velimir Perasović, koji je kao jedno od prvih pojačanja doveo upravo Hezonju, a za svojeg pomoćnika je odabrao bivšeg trenera Splita Milu Karakaša. Američku koloniju čine Lorenzo Brown, Isaiah Canaan, John Brown, Jarrell Brantley i O. J. Mayo. Dodajte im Nigerijca Tonyje Jekirija, Talijana Marca Spissa i domaćeg Andreja Voronceviča i dobit ćete rotaciju koju Perasović koristi u najvećoj mjeri.

Kako je sedam od devet nabrojenih košarkaša ove sezone došlo u Kazanj, bilo je očekivano da će Uniks imati problema na početku sezone. Tako se i dogodilo, ruska momčad je s 1-4 ušla u Euroligu, a gori od rezultata bio je samo dojam jer je stvarno izgledalo kako Uniks ne može napraviti ništa značajno u najelitnijem europskom natjecanju. Međutim, stvari su se posložile, Perasović je sa svojim igračima upisao osam pobjeda iz posljednjih 10 euroligaških utakmica i doveo je Uniks na 5. mjesto Eurolige. Kulminacija sjajne serije stigla je u utakmici koja se igrala u srijedu. Uniks je tada upisao možda i najdražu pobjedu, onu u gostima kod CSKA. Rezultat je bio 88:67, a najbolji igrač utakmice - Mario Hezonja.

Sjajna zakucavanja

On je za nešto više od 33 minute ubacio 18 poena, uz šut 8-14 od čega je 2-6 bilo za tri poena. Upisao je i 10 skokova pa mu je to bio prvi double-double učinak u Euroligi, a dodao je i tri asistencije te dvije ukradene lopte. Sve zajedno je bilo dovoljno za indeks 26, najveći među igračima Uniksa.

image
PAVEL BEDNYAKOV Sputnik Via Afp

- Borili smo se. Znamo koliko su dobri, ali i mi smo jako dobri. Znali smo da se moramo boriti. Izuzetno su fizički jaki, izuzetno dobra ekipa, ali mi smo ostvarili pobjedu i sretan sam zbog toga - rekao je nakon utakmice hrvatski košarkaš čije su se akcije još jednom dijelile na društvenim mrežama.

Naime, imao je Hezonja nekoliko sjajnih zakucavanja, a posebno se istaknulo ono iza leđa u jednoj kontri te alley-oop na dodavanje Lorenza Browna. A upravo je suradnja s Brownom jedna od stvari koja je pomogla Hezonji da igra sjajnu sezonu. Iskusni 31-godišnji playmaker posljednjih nekoliko godina sjajno dirigira euroligaškim sastavima, a uz njega je Hezonja puno slobodniji. Zna Dubrovčanin da će ga Brown uvijek naći slobodnog u utrčavanjima iza leđa obrane ili u kontranapadu, a činjenica da su sve obrane koncentrirane na Browna pomaže Hezonji da ostvari odličan učinak.

A Hezonja stvarno ima odličan učinak. U 15 utakmica, koliko ih je igrao u Euroligi, prosječno postiže 13,9 poena čime je 13. strijelac cijelog natjecanja. Ima i 5,6 skokova što ga stavlja na 14. mjesto u Euroligi, a uz to upisuje i 1,7 asistenciju te 1,2 ukradenu loptu. U svim tim kategorijama je među najbolja tri igrača svoje momčadi, dok mu je prosječni indeks uspješnosti 14,2, dovoljno za 21. mjesto u Euroligi.

U regionalnoj VTB ligi u kojoj je Uniks na prvom mjestu s omjerom 8-1, Hezonja je još bolji. Tamo je odigrao devet utakmica te prosječno ubacivao 17,1 poena što je dovoljno za status šestog strijelca cijele lige. U skokovima je sa 6,1 po utakmici na sedmom mjestu, dok je s indeksom 18,7 peti najkorisniji igrač ovog natjecanja. Ima Hezonja i 2,9 asistencija te 2,2 ukradenih lopti u VTB ligi, koja ga je proglasila najkorisnijim igračem za studeni.

Potreban reprezentaciji

”Zašto Hezonja briljira? Pa prvi put ima kontinuitet igranja! Prije je samo žurio iz Dubrovnika za Zagreb pa Barcelonu te na kraju u NBA, a da nije praktički igrao. I njegova najbolja izdanja tek će stizati za koju godinu”, jednostavno je Aco Petrović na svom Twitteru objasnio zbog čega se ne treba previše čuditi Hezonjinim dobrim igrama.

Njegov talent nikada nije bio upitan, nedostajao mu je samo kontinuitet koji je sada dobio. I dalje njegova igra nije do kraja posložena, ima tu još uvijek “divljanja”, ishitrenih šuteva za tri poena, ali činjenica je da igra sve bolje i bolje. A kad je već tako, onda se nadamo da će Hrvatski košarkaški savez naći načina da ga dovede na sljedeće kvalifikacijske utakmice kada su ga već propustili dovesti na utakmicu protiv Finske. Ovakav Hezonja je potreban i onoj najjačoj reprezentaciji, s NBA igračima, kamoli ne ovoj mladoj, potpuno neiskusnoj...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 18:05