Sergio Llull podiže trofej

 PETRAS MALUKAS Afp
TRIJUMF REAL MADRIDA

Hrvatska ima prvaka Europe! Veteran poentirao za pobjedu, Hezonja u naslov ugradio spektakularno zakucavanje

U finalu u Kaunasu, momčad Chusa Matea je sa 79:78 pobijedila Olympiacos
Piše: HinaObjavljeno: 21. svibanj 2023. 21:09

Košarkaši madridskog Reala u finalnoj utakmici završnog turnira Eurolige pobijedili su grčki Olympicos sa 79-78 i tako u svom 20. finalu po 11. put osvojili naslov najbolje momčadi Starog kontinenta.

Pobjednički koš postigao je Sergio Llull tri sekunde prije kraja utakmice za 79-78, što mu je bio jedini ubačaj na utakmici. Na drugoj strani, nakon minute odmora, Kostas Sloukas je promašio šut za dvicu.

Mario Hezonja je imao istaknutu ulogu u pobjedničkom momčadi sa 12 koševa, tri skoka i dvije ukradene lopte. Najbolji igrač Reala, pogotovo u završnici, bio je Sergio Rodriguez sa 15 poena i devet asistencija. Centar Walter Tavares je uz 13 koševa imao i 10 skokova, a 11 poena je ubacio Fabien Causer.

image

Walter Tavares i Mario Hezonja

PETRAS MALUKAS Afp

Kod Olympiacosa je najbolji bio Saša Vezenkov sa 29 koševa i devet skokova, dok je Isaiah Canaan postigao 21 poen. Grci su u svom devetom finalu ostali na tri naslova prvaka Europe.

image

Mario Hezonja zakucava

Rokas Lukosevicius/Imago Sportfotodienst/Profimedia

Olympiacos je sjajno otvorio utakmicu preciznim dalekometnim šutovima i došao do vodstva 24-12. No, uslijedilo je bolje obrambeno razdoblje u igri Reala, koji se dobar dio utakmice branio zonom, pa se madridska momčad serijom 9-0 na prijelazu iz prve u drugu četvrtinu brzo vratila u rezultatsku ravnotežu koja je potrajala do samoga kraja utakmice.

image

Sergio Rodríguez okružen djecom

PETRAS MALUKAS Afp

Ipak, činilo se da je Olympiacos bliži trofeju, kad je grčka momčad tricom Vezenkova povela 74-67 šest minuta prije kraja. Grci su i u zadnje tri minute ušli s +6 (76-70), ali je tada igru Reala u svoje ruke uzeo Sergio Rodriguez te asistencijom za Tavaresa, ubačajem za dvicu i pogođenom tricom 45 sekundi prije kraja za 77-78 doveo svoju momčad u priliku za pobjedu koju im je tri sekunde prije kraja svojim jedinim košem na utakmici donio Llull.

image

Chus Mateo

PETRAS MALUKAS Afp

Real je prošle godine za jedan poen izgubio finale od turskog Anadolu Efesa, a ovo je za madridski klub prvi naslov od 2018., kad ih je do trijumfa u Euroligi predvodio Luka Dončić.

Mario Hezonja je na europskom tronu postao nasljednikom Krune Simona, koji je s Anadolu Efesom osvajao naslov pobjednika Eurolige u prethodne dvije sezone. U drugoj četvrtini utakmice istaknuo se spektakularnim zakucavanjem koje možete pogledati ovdje.

image
PETRAS MALUKAS Afp

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 19:34