Simon gađa na koš preko centra Real Madrida Waltera Tavaresa koji je jedan od ključnih ljudi trenera Pabla Lasa

 Afp
POVRATNIK U AKCIJU

Hrvatski reprezentativac iz fotelje ravno na parket: ‘Ne bih imao ništa protiv Reala u četvrtfinalu‘

Nakon pauze od mjesec dana zbog ozljede stopala hrvatski reprezentativac vratio se u momčad Efesa
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. ožujak 2022. 20:28

U danu kad je postalo službeno da se ruske momčadi izbacuju iz Eurolige, da će za naslov prvaka Europe biti manje favorita, Efes i Real Madrid, dva posljednja prvaka Europe (ako tu izuzmemo CSKA) odigrali su “ljepoticu sezone” u utorak u Istanbulu. Real je sve držao u svojim rukama, vodio je i velikih 14 poena viška, ali je Efes na krilima Vase Micića i Adriena Moermana kreirao veliki preokret, prvi puta poveo u 39. minuti i upisao 14. pobjedu sezone, slavio je sa 93:90.

U tom ogledu se nakon mjesec dana u momčad Efesa vratio Kruno Simon. Mučila ga je ozljeda stopala, sada je s njom sve redu, ali u međuvremenu nije mogao trenirati i ostavilo je to traga. Odigrao je hrvatski reprezentativac sedam minuta, ubacio jedan ulaz. Složio se kako je sudjelovao, barem u tih sedam minuta u najboljoj utakmici ove sezone.

image
MIKE KIREEV Nurphoto Via Afp

- Što se tiče dojma sa strane, mogao bih se složiti, stvarno je ovo bila odlična utakmica. Mi nismo očekivali toliko dobar Real, jer oni u posljednje vrijeme nisu ovako dobro izgledali i tu su nas malo iznenadili, ali na svu sreću, sve je na kraju dobro prošlo po nas.

Sjajni Gabriel Deck

Simon je mogao biti na terenu samo sedam minuta. Ozljeda stopala ga je prilično poremetila.

- Kad se pojavi taj problem sa stopalom, onda tu nema treninga jer je zabranjeno trčati. I sad se nije lako vratiti, jer sam praktički 30 dana proveo u fotelji. Nije lako, trebat će mi neko vrijeme da ulovim formu, ali dobra stvar je u svemu što je taj problem sad saniran, što me stopalo više ne smeta.

U tom povratku, u tih sedam minuta Simon se u obrani namjerio na povratnika iz NBA lige, Argentinca Gabriela Decka, što je sve samo ne laki match-up...

- U nekim ranijim međusobnim ogledima, prije nego li je Deck otišao u NBA, meni je taj match-up bio drag, nisam s njim imao problema. Međutim, Deck je u utorak odigrao sjajnu utakmicu, imali smo puno problema s njim i s Yabuseleom. Ali na kraju smo se uspjeli izvući.

Efes je i dalje u modu gore-dolje. Neke utakmice odigra sjajno, u nekima potone. Doduše, Efes je i dalje aktualni prvak Europe, brani naslov. Vaso Micić je sjajnoj formi, Shane Larkin nije...

- Što se tiče nas teško je tu nešto procijeniti, jer smo mi znali odigrati i ove sezone neke utakmice koje bi podsjetile na naše lice otprije. Opet, bilo je tu i utakmica na koje nismo navikli, kakvo je bilo drugo poluvrijeme protiv Baskonije ili okršaj s Monacom. Međutim, sada se ulazi u najvažniji dio sezone. Kvalitetu sigurno imamo, kao što sam potpuno siguran da nema te momčadi koja će imati prednost domaćeg terena u četvrtfinalu, a koja nas neće pokušati izbjeći u tim ogledima. Time sam sve rekao...

Žao mi je dečki u Rusiji

Sada i službeno više nema više ruskih momčadi u natjecanju. Njihovi rezultati su se obrisali, pa ispada da su se u dvije trećine sezone utakmice s ruskim momčadima igrale ni za što. Koliko je takav pristup regularan?

- To je kompleksno pitanje na koje nije lagano dati odgovor. One momčadi koje su imale dobar skor s ruskim momčadima su sigurno zakinute i bune se, ali s druge strane one momčadi koje nisu dobro prolazile s Rusima, sada su se podigle na ljestvici. Situacija je takva kakva jest i treba je prihvatiti. Svijet je stao zbog tog rata, to je najmanji problem u ovom trenutku.

U svojoj karijeri Kruno Simon je proveo dvije sezone i u Rusiji, igrao je u Krasnodaru za Lokomotiv Kuban. Je li se posljednjih dana uhvatio u razmišljanju što bi mu bilo za činiti da se karijera drugačije raspetljala, da je u Krasnodaru bio baš sada?

- Prošlo mi je tu kroz glavu. Jako mi je žao zbog tih dečki koji su se našli u toj situaciji, a nemaju nikakvu krivicu. Na žalost, to je tako i jedino se mogu nadati da će sve dobro završiti.

Već u četvrtak Simon i Efes će ponovno u euroligašku vatru, jer sada ih čeka ogled s bivšim klubom hrvatskog reprezentativca, u goste im stiže Milano?

- Bit će to jako težak izazov za nas jer Milano je čvrst, igra s dosta preuzimanja, imaju pokretljive centre i to će nam stvarati probleme. Nadalje, mi smo protiv Reala praktički cijelo drugo poluvrijeme odigrali s pet igrača i treba biti svjestan da se ne može očekivati ista energija kao u utorak. Međutim, to je šansa da pokažemo kako imamo dobru klupu, da damo ruke i mi koji smo manje participirali u utorak.

Možemo proći bilo koga

A koliko uopće može pravih euroligaških minuta trenutačno odigrati Kruno Simon?

- Pa, odradio sam jedan pravi trening nakon povratka iz ozljede, stoga ne mogu imati neka velika očekivanja niti od minutaže niti od svoje igre. Međutim, svaka minuta je za mene važna, imat ću svoj interval od nekoliko minuta, to je u ovom trenutku realnost dok ponovno ne uhvatim pravu formu.

Konačno, ulazimo u sam finiš osnovnog dijela sezone, nakon čega slijedi doigravanje u četvrtfinalu i Final Four u Beogradu trećeg vikenda svibnja. Rusa više nema, Barcelona izgleda najbolje...

- Barcelona je sigurna na tom prvom mjestu uoči doigravanja i bilo bi pravo iznenađenje kad ne bi stigla do doigravanja na prvom mjestu. Real se malo spustio na ljestvici i ja ne bih imao ništa protiv da nas u doigravanju dopadne baš Real u utakmicama za Final Four. Iako, ako smo mi pravi, Efes ima šanse proći u tim ogledima bilo koga.

Kruno Simon je optimističan. Sezona je, doduše, bila klizava. Ali nitko od igrača koje pod kontrolom drži Ergin Ataman tamo ne sumnja u to da su u stanju obraniti. I dokazati kako je i u današnje vrijeme moguće držati na okupu praktički istu momčad četiri sezone i osvajati...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 21:51