Mario Hezonja još traži svoju ulogu u Realu

 Oscar Gonzalez/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia
U REALU JE SVE JASNO

Hrvatski reprezentativac traži ulogu u kraljevskom klubu: ‘Najvažniji su trofeji, a svi mi se žrtvujemo‘

‘Puno je igrača u rosteru, a momčad je ispred svih, na kraju smo svi sretni zbog trofeja‘
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 07. listopad 2022. 22:01

Mario Hezonja se vratio u grotlo OAKA-e, ali sada u dresu Real Madrida. Nije bio u statusu prve zvijezde kraljevskog kluba, nije bio niti dio startne petorke, ali je dao svoj doprinos u pobjedi Reala nad Panathinaikosom od 71:68 na startu Eurolige.

Bio je to nastavak savršenog niza Real Madrida od početka sezone u kojemu je momčad koju sada vodi Chus Mateo osvojila španjolski Superkup, svladavši u finalu Barcelonu nakon produžetka sa 89:83, pa onda i krenuvši u novu sezonu ACB lige s pobjedama u gostima nad Gironom (94:88) i Obradoirom u Madridu (93:79).

Nakon premijernog kola u ACB lige u kojemu je Hezonja stavio 23 poena uz sedam skokova Gironi, Aco Petrović, novi čelni čovjek struke kod Hrvata, nije odolio a da ne zatvita...

"Pokazala je ova utakmica kako Marija ne treba seliti s pozicije na poziciju, već ga ostaviti za stalno na vanjskoj poziciji te mu dati loptu u ruke."

Osim što je Mateo definitivno, a sada veći imamo popriličan uzorak utakmica, odlučio držati Hezonju na vanjskim pozicijama, Mario igra s loptom u rukama za Real upravo onoliko koliko je igrao i u sustavu hrvatske reprezentacije tijekom Eurobasketa. Odnosno - ne igra...

U Ateni je ušao u igru u petoj minuti, a sve je dalo naslutiti kako je to jedan od onih dana kad se momku iz Dubrovnika može jedino staviti soli na rep. Pogodio je dvije trice iz spot-upa, zabio i jedan fade-away, ukupno osam poena, odmah s klupe, sve u prvoj četvrtini. Odigrali su za njega jednu izolaciju za taj fade-away, dva puta su ga suigrači pronašli na otvorenom šutu. I zadržao se u igri sedam minuta. Nakon što je u 13. minuti napustio parket, na njega se vratio tek u 28. minuti. I bio je to kud i kamo lošiji ulazak s klupe od onoga inicijalnog.

Hezonja ne igra s loptom, Hezonja ovisi o tome hoće li ga oni na lopti - a tu su Sergio Rodriguez, Sergio Llull i Džanan Musa, koji se definitivno ne srami, primarne opcije - pronaći. Usput, valja i to dodati kako je pitanje dana kad će u Madrid stići još jedan na lopti, Facundo Campazzo. Ne igra se za sada puno i za Hezonju izolacija, ne spušta se na njega, jer tu je Gabriel Deck, ako ne govorimo o centrima, prihvatljivija meta u sustavu Reala, pa će Hezonja svoje poene tražiti na spot-up šutu, trčanju kontri i skoku u napadu.

Sveukupno je u Ateni odigrao nešto manje od 18 minuta, a pri tome treba reći kako u Realu ovoga puta nije bilo ozlijeđenog Rudyja Fernandeza, svoje će uzeti i Fabien Causeur na vanjskim pozicija, nešto na tri može odigrati i Deck, a čeka se i povratak Adama Hange.

Real je krcat i tražiti u njemu svoju ulogu, posebno nakon što je Džanan Musa iskoristio uvodne utakmice sezone za svoj status, za Hezonju će biti iznimno važno. Mario, sasvim je sigurno u Realu neće imati status kakav je imao čim se vratio iz NBA lige u Panathinaikosu, daleko je to od statusa kojega je imao kod Velimira Perasovića u Uniksu. I čini se da će veće ovlasti, a one će dolaziti s većom minutažom, morati zarađivati na najteži mogući način, kroz obranu.

Put u Real Madridu sasvim je različit od onoga na koji je navikao u pola sezone u Panathinaikosu i posljednjoj u Uniksu. Hezonja iz Real Madrida sličniji je Hezonji u punom sastavu Hrvatske.

No, pametan je Mario dečko, pa on shvaća gdje je došao i što mu je za raditi. Prevedeno, ne treba tu tražiti problem. U razgovoru za Eurohoops se Hezonja dotaknuo velike konkurencije u Real Madridu.

"Puno je igrača u rosteru, ima nas gotovo 15. Ono što mi se dopada jest da svatko od nas može odigrati sjajnu utakmicu, ali ono što mi se posebno sviđa jest da se svi žrtvujemo za momčad, jer momčad je ispred svih. Ovdje su trofeji važniji od svega. Dakle, mi se žrtvujemo za momčad, momčad osvaja trofeje i na kraju smo svi sretni."

Hoće li nastavak sezone, jer ovo je tek uhodavanje, ponuditi drukčiju ulogu Marija Hezonje u sustavu Chusa Matea, ostaje za vidjeti. Mario će biti spreman za svaku odluku, čekat će na veću slobodu u igri kao zapeta puška. U to bi se vrijedilo okladiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 12:28