Krunoslav Simon (desno) snimljen na utakmici protiv Reala

 ARIF HUDAVERDI YAMAN Anadolu Agency Via Afp
POTJERAN IZ DVORANE

Kakav obračun, naš reprezentativac poludio zbog iživljavanja hrvatskog suca: ‘Čista zlouporaba moći!‘

Igralo se u dvorani Mira i prijateljstva, ali odnos između njih dvojice bio je sve samo ne takav...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 11. veljača 2022. 12:58

Nije prvi put i teško bismo zaključili da je ovo bio presedan. Jer, već je to godinama tako, Hrvati, bilo da je riječ o igračima ili trenerima, ne vole kad im pravdu dijele - hrvatski suci. I nije to samo tako u Euroligi, imate primjera koliko želite, jer se slične stvari događaju i u - ABA ligi.

Ovdje je riječ je o utakmici Olympiacosa i Efesa, odigranoj u Pireju, utakmici koja je otišla u dodatnih pet minuta i koju je riješio tricom sa sirenom Kostas Sloukas za pobjedu domaćina od 87:85 (75:75).

- Pogodio je Sloukas to jer je u Istanbulu, dok je igrao za Fener, naučio jesti baklave - prokomentirao je svom stilu Ergin Ataman, Efesov trener zašto je izgubio utakmicu.

U toj završnici, međutim, nije igrao Kruno Simon. Hrvatski reprezentativac, podsjetimo, u nedjelju navečer je teško pao na glavu u sudaru protiv Galatasaraya, ali sve je bilo OK s glavom, a i koljeno koje ga je boljelo u međuvremenu je sanirano te je zaigrao u Pireju. Samo 18 minuta. Samo 18 minuta jer je - isključen.

Bilo je to prvo euroligaško isključenje Krune Simona u karijeri, u svibnju će napuniti 37 godina, igra već više od dvadeset godina i u tom je periodu bio je samo jednom isključen, u utakmici ABA lige u Podgorici, prije petnaest godina. Dakle, daleko od toga kako je riječ o problematičnom igraču.

Ono što se dogodilo u Pireju, poznatom po solidnom domaćinskom ugođaju, stiglo je u režiji Sretena Radovića, hrvatskog suca, koji zbog godina više ne dijeli pravdu na hrvatskim parketima, ali kako Euroliga (i ABA liga) imaju fleksibilnije rokove za penziju sudaca, on je u Euroligi i te kako aktivan.

Uglavnom, Simon je isključen jer mu je Radović prvo dosudio nesportsku grešku, a onda kasnije i tehničku, a te dvije kazne u kombinaciji znače - raniji odlazak pod tuš.

image
MIKE KIREEV Nurphoto Via Afp

Niti jedna niti druga odluka nisu se trebale dogoditi. Naime, prilikom nesportske greške, Moustapha Fall, na kojemu je ona svirana, sam je podigao ruku priznajući da je on, zapravo, napravio faul a ne Simon, ako je tu uopće i bilo riječi u faulu. Sreten Radović ga je dosudio, pa otišao provjeriti na videu i pokazao nakon toga kako se radi o - nesportskoj grešci hrvatskog reprezentativca.

OK, ali tu nije bio kraj. Simon je nešto kasnije krenuo na prodor, snimka će potvrditi da je pri tome bio fauliran, postigao je poene, ali nije dobio dodatno bacanje. Pogledao je Radovića, i to se dobro vidi na snimci, te kazao: - Sreto, pa faul je bio...

Radović se tada okrenuo prema zapisničkom stolu, pokazao Simonu tehničku i istjerao ga iz dvorane.

Nije prvi puta da takav tretman imaju naši igrači, a i s trenerima je isto, kad im naši suci kroje pravdu. Sjetite se samo kako je Tomislav Hordov zaboravio svirati evidentni faul Nikole Kalinića na šutu za tri poena Yogija Ferrella u zadnjoj sekundi utakmice Zvezde i Cedevite Olimpije. Tu je utakmicu na klupi Ljubljančana vodio hrvatski trener - Jurica Golemac. A ima toga u povijesti koliko treba...

Kruno Simon je, razumljivo, poludio. I jutro nakon poraza, dok je čekao ukrcavanje za let u Istanbul, nije se smirio...

- Ne radi se uopće o tome je li to učinio sudac koji dolazi iz iste zemlje, možda je to nama zanimljivo na taj način, ali Euroliga nema tih ograničenja. Ovdje se, međutim, radi o čistoj zlouporabi moći i to je jednostavno nepotrebno. I osobno, meni je smiješno da se uopće spuštam na tu razinu i to komentiram.

Ima li repova između Sretena Radovića i Krune Simona?

- Nemam repove ni sa kim, posebno ne sa sucima. Uostalom, to se lako može provjeriti i kod drugih sudaca, ovo je bilo čisto pokazivanje moći, autorireta...

Inače, u tih 18 minuta igre, Simon je ubacio osam poena (šut 4-8), skupio je dva skoka, dva asista i napravio je tri faula. Jedan je napravio, zapravo, jer ostala dva su za nesportsku koja možda uopće nije bila faul i za tehničku, koja je bila nepotrebna.

Dodajmo još kako je Maccabi sredio CSKA (84:75), a opet je jako dobro odigrao Ante Žižić, koji je u toj pobjedi bio na terenu 27 minuta za 14 poena (šut 7-9), pet skokova, dvije blokade i jednu izgubljenu loptu. Novi je poraz zadesio Baskoniju Nevena Spahije, Milano je potvrdio ulogu favorita te svladao gosta iz Vitorije sa 89:78.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 14:49