Efes je aktualni pobjednik Eurolige

 FILIP STEVANOVIC Anadolu Agency Via Afp
SVE ZBOG NOVCA

Kraj Eurolige kakvu poznajemo: Sljedeće sezone dolazi momčad van Europe, spremaju se drastične promjene?!

Talijanski portal Sportando tvrdi kako bi se košarkaška Euroliga mogla proširiti na 24 momčadi
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 23. prosinac 2022. 13:30

Košarkaška Euroliga bi uskoro mogla drastično promijeniti svoj izgled. Trenutno u njoj nastupa 18 klubova, a u sljedećim godinama bi moglo doći do proširenja na 24 momčadi.

Razlog je, naravno, financijske prirode. Prije nekoliko mjeseci je objavljeno kako bi se Euroliga mogla proširiti na Dubai jer su bogati čelnici Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazili želju da već od sljedeće sezone imaju klub koji bi se borio za europski naslov. Naravno da čelnici Eurolige nisu imuni na dolazak svježeg kapitala jer bi iz UAE-a, osim kluba, došli i sponzori, ali problem je kako uglaviti novi klub u postojeće stanje.

Naime, trenutno postoji 12 klubova s dugogodišnjom licencom, a tu je i trenutno suspendirani CSKA iz Moskve kao 13. takav klub. Alba Berlin ima licencu na dvije sezone koja joj istječe nakon ove sezone, ali teško je vjerovati da će se Euroliga odreći kluba iz Berlina s obzirom na popularnost košarke u Njemačkoj i tamošnje tržište.

Tu je i mjesto za pobjednika Eurokupa pa već dolazimo do 15 klubova te bi se teško pronašlo mjesto za momčad iz Dubaija bez da se proširi lige.

Talijanski portal Sportando tako donosi priču da čelnici Eurolige razmišljaju o proširenju lige na 24 momčadi. Uz 13 stalnih licenci, takvu bi dobila Alba, momčad iz Dubaija, ali i nova momčad iz Londona, gdje Euroliga također želi proširiti utjecaj. Ako bi došlo do proširenja, onda bi stanu licencu dobili i Monaco te Zenit, dva mjesta bi dobili finalisti Eurokupa dok bi po jedno mjesto dobile momčadi iz četiri europske lige između kojih je i ABA.

U svakom slučaju, ako bi došlo do proširenja na 24 momčadi, promijenio bi se i sistem natjecanja. Kako bi ostali na sličnom broju utakmica, momčadi bi se podijelile u dvije konferencije s po 12 momčadi. U svakoj konferenciji bi momčadi igrale dvokružnim sistemom, a zatim bi došlo do doigravanja. Problem s tim sustavom bi bio taj što se neke momčadi ne bi uopće susrele tijekom sezone pa još uvijek nije definitivno odlučeno da bi se tako igralo, ali Sportando tvrdi kako je takva odluka najbliža.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. rujan 2023 20:51