Hezonja je svojedobno igrao protiv Miamija i Bama Adebaya

 Sarah Stier/Getty Images/Profimedia
ČUDESAN PODATAK

Najbolja sportska priča sezone: čak je i Real Madrid imao veći potencijal od Miami Heata

Martin, Strus, Vincent, Robinson, Haslem, Highsmith i Yurtseven nikoga nisu zanimali na draftu
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 23. svibanj 2023. 16:33

Miami Heat je jedna od najboljih sportskih priča ove sezone i to ne samo u NBA ligi. Luda momčad predvođena Jimmyjem Butlerom jedva se plasirala u playoff nakon što je izgubila od Atlante u prvoj utakmici play-in turnira te teškom mukom pobijedila Chicago u drugoj. Nakon toga je uslijedio veličanstven niz - prvo su izbacili prve nositelje, Milwaukee Bucks, zatim New York Knicks koji su bili četvrti na Istoku, a sada imaju velikih 3-0 protiv Bostona u finalu Istočne konferencije.

S obzirom na to da nitko nikada u povijesti NBA lige nije preokrenuo taj zaostatak, vrlo je izgledno kako će Miami izboriti veliko finale, a to je praktično nevjerojatno kada se pogleda kakav roster ima na raspolaganju trener Erik Spoelstra. Naime, poznato je kako je ovo svojevrsna otpadnička momčad, sastavljena od košarkaša koji nisu imali svoje mjesto u drugim klubovima, a gotovo pola njih nije ni izabrano na NBA draftu.

Caleb Martin, Max Strus, Gabe Vincent, Duncan Robinson, Udonis Haslem, Haywood Highsmith i Omer Yurtseven nisu nikoga zanimali na NBA draftu, a sada su na pragu velikog finala. Prva četvorica su važan dio rotacije u doigravanju, Haslem je produžena trenerova ruka u momčadi, a Highsmith i Yurtseven su tu da uskoče ako treba.

NBA momčadi obično maksimalno imaju 2-3 nedraftirana igrača, ali Miami je tu da nađe igrače ispod radara i to im ide jako dobro. Robinson je već svoje igre naplatio s 90 milijuna dolara prije dvije godine, Martin je prošlog ljeta dobio 20 milijuna, a Vincentu i Strusu istječu ugovori nakon ove sezone pa će na ljeto i oni dobiti velike novce.

Što se ostalih igrača tiče, najbolji izbor na draftu je bio sada ozlijeđeni Victor Oladipo koji je 2013. bio drugi izbor, a slijede Cody Zeller (4.), Kevin Love (5.), Tyler Herro (13.), Bam Adebayo (14.), Kyle Lowry (24.), Nikola Jović (27.) te Jimmy Butler (30.).

Koliko je cijela priča apsurdna, pokazuje činjenica da novookrunjeni prvaci Europe, madridski Real, u svojim redovima imaju manje igrača koji nisu izabrani na NBA draftu. Od 12 igrača koji su u nedjelju osvojili naslov + trojice ozlijeđenih, njih pet nije izabrano na draftu. To su Fabien Causer, Alberto Abalde, Gabriel Deck, Vincent Poirier i Eli Ndiaye. Svi ostali su u nekom trenutku bili izabrani na draftu. Nisu svi igrali u NBA ligi, ali bili su na radaru tamošnjih momčadi za razliku od Miamijeve sedmorke.

Među igračima Reala najbolji izbor na draftu je bio naš Mario Hezonja kojeg je Orlando 2015. izabrao 5. pickom, a slijede Anthony Randolph (14.), Guerschon Yabusele (16.), Rudy Fernandez (24.), Sergio Rodriguez (27.), Džanan Musa (29.), Sergio Llull (34.), Walter Tavares (43.), Nigel Williams-Goss (55.) te Adam Hanga (59.). Što bi tek s njima napravio Spoelstra..

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:15