BURAK AKBULUT/AFP/PROFIMEDIA Burak Akbulut/afp/profimedia
EVO TKO JE SUSPENDIRAN

Pala presuda za kaos u Madridu: Birtijaška tučnjava, borilačke vještine, pa licemjerje i na koncu kamilica od kazni

Kazne za izgrednike su više nego - simbolične. I suprotne propozicijama
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 28. travanj 2023. 18:02

Teško je reći što je tu bilo odvratnije. Birtijaška tučnjava kakvu Euroliga još nije vidjela na koncu druge utakmice četvrtfinalne serije Reala i Partizana u Madridu ili izjave pune ljubavi najgorih sudionika incidenta, od kojih se neki, vidjelo se, sasvim solidno snalaze i raznim u borilačkim vještinama. Ili, naposlijetku kamilica od kazni koju je pripremila "neovisna displinska komisija" Eurolige.

Prvo je neobilježeno do sada, dok je drugo takvo licemjere koje mogu progutati samo naivci. Nisu slučajno sa strane Reala slali isprike Guershon Yabusele, Sergio Llull ili sa strane Partizana Kevin Punter i Mathias Lessort. Nije slučajna ruptura Dantea Exuma prikazana "kao mogući kraj karijere", i to se dalo pročitati.

A suprotno propizicijama natjecanja, na valu smirivanja tenzija, Euroliga je u petak popodne objavila kazne. Partizan i Real Madrid su kaženjeni zbog nereda sa po 50.000 eura. Guershon Yabusele (Real) kaženjen s pet utakmicama neigranja, Kevin Punter (Partizan) s dvije, Gabriel Deck (Real) s jednom, kao i Mathias Lessort (Partizan).

Problem je samo jedan. U propozicijama Eurolige za slična događanja na terenu stoji minimalna kazna od tri utakmice neigranja do četiri godine zabrana igranja, dok su moguće i doživotne suspenzije. U cijeloj toj povampirenoj emocionalnoj stihiji, ipak postoje stvari koje treba pohvaliti.

Poput staložene izjave Željka Obradovića: "učinit ću sve u svojoj moći da Real dočekamo na gospodski način, kao što smo i mi ugošćeni u Madridu", ali i teksta iz Marce koja nije u košarkaškom svijetu na razini nogometnog, no u komentaru nije zaboravila napisati kako bi "Yabuselea trebalo odmah potjerati iz Reala".

No, krenimo mi od početka. A to mora biti košarka. Ista ona u kojoj je Partizan kao nikada nitko očitao lekciju Realu u dvije utakmice u Madridu. I dok je prvoj sve odlučio šut Kevina Puntera, u drugoj je to bilo baš razvaljivanje Reala. Nije mogao igrati Walter Tavares, ali se u sastav vratio Vincent Poirier, iako je još 6. travnja operirao slijepo crijevo. Nije pomoglo, imao je Partizan i 18 poena viška, Real Madrid je djelovao poput razbijane vojske. Osim u jednom intervalu u kojemu je Mario Hezonja povezao 12 od svojih 16 poena i jednom trenutku dok se Partizan tražio na zonskoj obrani Reala. Sve ostalo bila je još jedna škola košarke Željka Obradovića.

Kad su kola krenula nizbrdo, Realovi igrači, ne prvi puta i ne prvi puta Španjolci, pribjegli su grubostima u očaju. Prvo je Gabriel Deck sjekiricom zaustavio prodor Dantea Exuma. Onda je Vincent Poirier u bloku odnio Kevina Puntera, da bi Sergio Llull Partizanovog kapetana iz Bronxa grubo udario i zaradio nesportsku grešku kod 80:95 i na nešto više od minute i pol do kraja. Punter to nije istrpio nego se unio Llullu u lice s podignutom šakom. Tu su priskočili Gabriel Deck i Guershon Yabusele, i prvotno guranje pretvorilo se u otvoreno šaketanje, uz bonus za zaljubljenike u borilačke sportove, koje su im podarili Yabusele i Mathias Lessort. Prvi je oborio na pod Exuma, koji je prije toga nekoga u metežu odvalio šakom, dok sedrugi namjerio na Džanana Musu koji je poletio zrakom, što je bio tek jedan u nizu udaraca kojega je dobio reprezentativac BiH u toj gužvi. Nastao je stampedo, ušle su na teren obje klupe, Llull je bio izoliran na jednoj strani, na Puntera se izderao i sam Raul, nogometno božanstvo Reala, iako sumnjam da je Punter shvatio tko je ikona u sakou koja se naljutila na njega. Yabusele je također sproveden do izlaza, dok je hrvatski sudac Sreten Radović otišao do ekrana, pogledao snimku, pobrojao tko je sve bio na terenu, a nije smio biti, pa kad je shvatio da su suspendirani od igre 21 od 24 prijavljena igrača, zapravo 22, ali o tome kasnije, zaključio je da se utakmica ne može nastaviti.

Nisu suspendirani tek Zach LeDay iz Partizana, koji je bio miran cijelo vrijeme, te Sergio Llull i Vincent Poirier iz Reala. Llull zato jer je prije toga dobio nesportski faul zbog nasrtaja na Puntera, dok je Poirier ranije zaradio peti faul i nije ga se moglo više suspendirati.

I da stvar bude paradoksalnija: da je kojim slučajem Real ostavio na klupi nekakvog Abaldea, da taj nije ušao na teren tražiti pravdu, ova bi se utakmica registrirala pobjedom Madriđana, jer bi tom slučaju Realu ostalo dva igrača sposobna za igru (Llull i tada Abalde), Partizanu samo LeDay. Po pravilima se utakmica igra dok bilo koja momčad ima dva igrača na terenu.

Kako ovdje za to nije bilo mogućnosti, utakmica je prekinuta, a tijekom noći stigla je obavijest da je ista registrirana pobjedom Partizana od 95:80 i sada crno-bijeli imaju 2-0 u seriji i sljedeće dvije utakmice u Beogradu, pred nabrušenim domaćim navijačima. Koje Obradović već poziva na mir.

Doduše, i tu neke stvari nisu jasne. Utakmica, valjda prvi put u povijesti, formalno nije završena, ali je registrirana postojećim rezultatom. Kako ovo nije nogomet - pa padne magla, a ako se odigralo 80 posto utakmice može se ista registrirati dotadašnjim rezultatom - ostaje nejasno što bi bilo da se ovaj izgred dogodio u trećoj četvrtini. I tko to može u košarci jamčiti da se u minutu i pol ne može okrenuti 15 razlike. Nije čest slučaj, ali nije niti da se nikada nije dogodilo.

Repovi s ove utakmice odrazit će se - nema sumnje - na ostatak Eurolige, posebno nakon blijedih kazni neovisne disciplinske komisije Eurolige. Kako će se sada Euroliga postaviti prema nekom budućem kaosu? Jer, po propozicijama svi oni koji su sudjelovali, jasno i nedvojbeno u ovom incidentu (čini se da su to bili Llull, Yabusele i Deck s jedne, te Punter, Exum i Lessort s druge strane), morali su minimalno dobiti po tri utakmice kazne. A raspon ide i do četiri godine suspenzije ili kraja karijere, uz stotine tisuća eura penala.

Kako takvih strogih kazni nije bilo, to znači da bi u sljedećoj sezoni mogao netko raspaliti nekoga posred lica šakom i za to dobiti tek dvije utakmice kazne, recimo...

Postoji i pitanje gdje će se igrati preostala serija, jer Real Madrid - sasvim je jasno - usprkos Obradovićevom vapaju neće u Beogradu biti dočekan prijateljski. A što tek s eventualnom majstoricom u Madridu?

U cijelom tom raspletu, Šarunas Jasikevičius, trener Barcelone mogao je negdje otvoriti šampanjac i zapaliti cigaru. On u četvrtfinalu ima nejaki Žalgiris kao protivnika, dok u polufinalu na Final Fouru u Kaunasu će na Partizan ili Real Madrid.

Exum je ozlijeđen, trebao je biti i kažnjen, Tavares je ozlijeđen s druge strane. I incident koji se dogodio ostavit će, to je sigurno, posljedice. Barcelona već može pripremati - finale.

I još nešto. Možda se sjećate kako je Rawle Marshall, tada košarkaš Cibone, 2008. godine pretukao Sinišu Štembergera, tada igrača Splita u okršaju ABA lige na Gripama. Marshall je dobio kaznu od direktora ABA lige Josipa Bilića od tri mjeseca suspenzije i 6500 eura...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 12:45