ODD ANDERSEN/AFP/PROFIMEDIA
FINALE EUROLIGE

Panathinaikos sedmi put na krovu Europe! Real pregažen u drugom poluvremenu, Hezonja ostao bez titule

Potpuni raspad doživio je Kraljevski klub u posljednjoj četvrtini nedjeljne utakmice
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 26. svibanj 2024. 22:58

REAL MADRID - PANATHINAIKOS 80:95 (36:25, 18:24, 7:15, 19:31)

BERLIN - Uber Arena. Gledatelja 15.000. Suci: Rocha, Belošević i Difallah.

REAL MADRID: Causeur 2, Fernandez 3ul, Abalde, Campazzo 12p, 4a, Hezonja 8p, 8s, Rodriguez 11, Poirier 8p, 4s, Tavares 4p, 4s, Llull 6, Yabusele 6, Ndiaye 8, Musa 15p, 5s, 4a.

PANATHINAIKOS: Kalaitzakis 2, Vildoza 3, Balcerowski, Sloukas 24p, 3a, Papapetrou 4, Grant 11p, 6s, 5a, Nunn 21p, 3s, 3a, Lessort 17p, 6s, Antetokounmpo, Grigonis, Hernangomez 5p, 4s, Mitoglou 8p, 3s.


Panathinaikos je prvak Europe. I neka je. Unatoč tome što za Real Madrid, branitelja naslova koji je pregažen u drugom poluvremenu nedjeljnog finala, igra naš Mario Hezonja. Ali vjerojatno se ni Hezonja, osvjedočeni navijači svog bivšeg kluba iz OAKA Arene, neće naljutiti ako konstatiramo da ovakav ishod berlinskog Final Foura nudi najbolje priče...

Krenimo od Kostasa Sloukasa, čovjeka koji je još i prije ovog Final Foura izgradio status euroligaške legende, no, od nedjelje je zaradio mjesto u jednom posebnom poglavlju europskih knjiga. Uzeo je Sloukas s Panathinaikosom svoj četvrti naslov nakon što je prethodna tri osvojio s Olympiacosom 2012. i 2013. te s Fenerbahčeom 2017. U Final Four eri četiri titule prvaka Europe osvajali su još samo Kyle Hines i Šaras Jasikevičius.

image
ODD ANDERSEN Afp

Dalje, Panathinaikos je na tronu, sedmi put u klupskoj povijesti - usput, ovo je bilo "tek" osmo finale, što je prilično impresivan učinak s obzirom da, recimo, Real Madrid sada ima 11/22 - odveo Ergin Ataman, trener koji je prije ljetošnjeg dolaska u Atenu od Efesa napravio Dinastiju, dvostrukog prvaka Europe, uz još jedno finale prije toga i dominaciju tijekom pandemijske sezone. Nije Atamanu trebalo puno da i Panathinaikos pretvori u šampionsku momčad. Dapače, napravio je to u pobjedničkoj sezoni.

Fascinantno je izgledala ta momčad protekli vikend u Berlinu, Fenerbahče u polufinalu nije imao šanse, dok je u finalu tijekom velikog dijela prvog poluvremena ta sudbina prijetila - Panathinaikosu. Real Madrid je kontrolirao rezultat, imao i dvoznamenkastu prednost, na odmor otišao s plus šest...

image
ODD ANDERSEN Afp

Međutim, u trećoj četvrtini je krenuo zeleni stroj. Sloukas je otvorio tricom, pune dvije minute su obje momčadi potom ostale bez ubačaja, da bi od 56:51 krenula serija Panathinaikosa od 7-0 nakon koje se Kraljevski klub više nije oporavio. Doduše, Sergio Rodriguez dovukao do 65:66, osam i pol minuta prije kraja, Sergio Llull je pogodio tricu za 71:73 na šest minuta do sirene, ali bilo je to samo - ispostavilo se - odgađanje neizbježnog.

Vezanim tricama je Sloukas zadao jedan od posljednjih udaraca braniteljima naslova, dok su posao dovršili Nunn i Lessort.

Mario Hezonja je u ovom berlinskom finalu odigrao 31:49 minuta, najviše od svih u madridskim redovima, ubacio je osam poena, imao isto toliko skokova te dvije asistencije, ali i gađao 1-7 za tri poena...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. svibanj 2024 23:03