MIHAILICENKO SERGEY Anadolu Agency Via Afp
ČETVRTFINALE EUROLIGE

Simon i društvo u obrani naslova: ‘Svima je cilj skinuti prvaka, a to kod nas budi dodatni motiv!‘

Kruno Simon najavljuje početak euroligaškog doigravanja, četvrtfinala koje se igra na tri pobjede
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. travanj 2022. 14:37

Čudna euroligaška sezona stigla je u utakmice odluke, od utorka se igraju četvrtfinalne serije nakon kojih će se pobjednici plasirati plasirati na Final Four koji je zakazan u Beogradu između 19. i 21. svibnja.

Čudna je ovo euroligaška sezona, jer su u samoj završnici ligaškog dijela, u posljednjoj trećini izbačeni iz natjecanja ruski klubovi, a kako su u to vrijeme i CSKA i Zenit i Uniks bili čvrsto u poziciji da dospiju u četvrtfinale i bore se za naslov prvaka Europe, neutraliziranje njihovih rezultata ostavilo je prostora Monacu, Bayernu i Maccabiju da dohvate četvrtfinale.

Došli dva dana ranije

Iako Efes nije briljirao cijele sezone, iako je branitelj naslova prvaka sporo ušao u sezonu i nikako nije uspijevao uhvatiti ritam koji ga je krasio prethodne tri sezone, na koncu je bio manje više siguran. Posebno nakon izbacivanja ruskih momčadi. No, u doigravanje će bez prednosti domaćeg terena, morat će Efes, ukoliko želi do Final Foura dobiti barem jednu utakmicu u Milanu. A Efes ide po naslov prvaka Europe, želi ga obraniti i Kruno Simon i suigrači su svjesni kako će veliku šansu za break imati već večeras kad je na rasporedu prva utakmica, ali i u četvrtak, kad se igra druga utakmice. Za sljedeći tjedan rezervirana su dva ogleda u Istanbulu, a Efes želi u tim utakmicama potvrditi break po kojeg su došli u Milano.

I to već u nedjelju, dva dana uoči prve utakmice, jer Ergin Ataman zna da tek sada slijedi ono pravo. Kruno Simon će tražiti svoj treći uzastopni Final Four s Efesom u sudaru s momčadi iz koje je stigao u Efes.

- Sve će to biti neizvjesni ogledi, jer u četvrtfinalu Eurolige uvijek je tako. Nekako mislim kako je jedini izraziti favorit u četvrtfinalnoj seriji Barcelona koja će igrati protiv Bayerna. Milano kontra nas ima prednost domaćeg parketa, ali to je momčad protiv koje se može igrati. Doduše, mi smo izgubili obje utakmice s Milanom ove sezone, ali bilo je to svaki put na jednu loptu.

Na mali broj poena

Simon će kao glavnu karakteristiku Milana izdvojiti njihovu čvrstinu, puno preuzimanja u obrani...

- I u talijanskoj ligi Miano igra na mali broj poena. Imaju tu čvrstu, pokretljivu obranu i nije da nam takav profil protivnika baš leži. Međutim, stigli smo do onog dijela sezone kad više nema vremena za popravak, ne postoji više rezervna varijanta, pa vjerujem i kako ćemo mi izgledati prilično drugačije nego u dosadašnjem dijelu sezone.

U kakvoj formi Efes dočekuje ove utakmice odluke?

- Nismo u idealnom stanju. Iz ozljeda izlaze Vaso Micić i Rodrigue Beaubois, Tibor Pleiss je načet. Imamo problema, ali ovo je dio sezone u kojemu svatko ima problema, pa i Milano. Bit će tvrdo, bit će u kost...

image
STRINGER Anadolu Agency Via Afp

Iako Milano ima bolju poziciju, samim time i prednost domaćeg terena, sustav doigravanja u kojemu su prve dvije utakmice na terenu bolje plasiranog može biti dvosjekli mač. Ukoliko gost dobije jednu od prve dvije.

- Apsolutno je to tako. Posebno je to došlo do izražaja u posljednjim sezonama otkako se suđenjem u Euroligi napravio veliki korak unaprijed. Prednost domaćeg terena u doigravanju prije desetak godina je značilo ogromnu prednost za onoga tko je posjeduje. Sada to nije tako, iako ako sve ode u petu utakmicu, u majstoricu, onda je ta prednost ipak nešto veća.

Ali Efes nikako ne želi odvesti ovu seriju do majstorice?

- Sasvim je sigurno da smo došli u Milano dobiti barem jednu od te dvije utakmice, pa onda pokušati zatvoriti seriju drugi tjedan u Istanbulu. To je plan, ali do tog plana smo iz ove perspektive dosta daleko.

Čudna je ovo sezona, puno se utakmice nakupilo, bilo je nešto odgoda zbog korone pa su se te utakmice morale nadoknađivati i tek smo sada u poziciji da se igra za trofejem za ono što se pamti. Je li sve ovo prije toga potrošilo igrače, momčadi?

- Sigurno da jest. Ogroman je broj utakmica tijekom sezone, a onda se u kratkom vremenu moralo igrati i neke odgode koje su se u međuvremenu nakupile. Igralo se u ritmu dva, tri dana, pa se tu i izgubila svježina. No, svi smo u istim problemima, kako nama tako i svima.

Već je spomenuo kako je Barcelona jedini izraziti favorit u duelu s Bayernom, ali kako procjenjuje šanse u ostala dva para?

- Monaco je napravio veliko iznenađenje, a riječ je o atipičnoj momčadi za europsku košarku, posebno otkako im je stigao Mike James. Monaco je momčad od koje ne znam što bih očekivao, ali igraju protiv Olympiacosa i meni se čini da je momčad iz Pireja blagi favorit u ovom paru. Što se, pak, tiče okršaja Real Madrida i Maccabija moram reći da me je to pitanje dočekalo prije dva mjeseca, kazao bih kako će Real lagano proći. Sada je evidentno kako je Real u padu forme, a Maccabi se pod novim trenerom jako digao i stoga će ovo biti vrlo neizvjestan par.

Veći je motiv obraniti

Za kraj, Efes brani naslov prvaka Europe. Je li veći motiv za svlačionicu osvojiti prvi put ili sada obraniti tron?

- Veći je motiv obraniti. Kad si prvak svima ostalima je cilj skinuti tog prvaka, a to kod nas budi dodatni motiv. Također, iza nas je nešto slabija sezona, a veliki motiv nam je pokazati kako i u takvoj sezoni možemo na kraju biti - najbolji.



ČETVRTFINALE

Utorak, 19. IV.

Milano - Efes (19.00)

Baracelona - Bayern (21.00)

Srijeda, 20. IV.

Olympiacos - Monaco (20.00)

Real Madrid - Maccabi (21.00)

Četvrtak, 21. IV.

Barcelona - Bayern (20.00)

Milano - Efes (20.30)

Petak, 22. IV.

Olympiacos - Monaco (18.00)

Real Madrid - Maccabi (20.45)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. rujan 2024 13:42