Josh Hart (desno) se priključio Jalenu Brunsonu (u sredini) u reprezentaciji SAD-a

 Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia
KOMPLETIRAN ROSTER

Amerikanci nisu složili ‘dream team‘, ali su dvije legende složile pravu ‘košarkašku‘ momčad

Josh Hart je posljednji igrač koji je dobio pozivnicu za nastup na Svjetskom prvenstvu
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 02. srpanj 2023. 23:43

NBA liga je zaokupljena prijelaznim rokom, odnosno potpisom slobodnih igrača, koji je počeo 1. srpnja, ali događaju se i druge stvari u američkoj košarci. Na primjer, popunjeno je i posljednje mjesto u reprezentaciji SAD-a koja će nastupati na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvo koje se održava na Filipinima.

Kao 12. igrač u reprezentaciju je pozvan Josh Hart iz New York Knicksa, a prije njega svoje su mjesto zauzeli Tyrese Haliburton (Indiana Pacers), Mikal Bridges (Brooklyn Nets), Jalen Brunson (New York Knicks), Brandon Ingram (New Orleans Pelicans), Jaren Jackson Jr. (Memphis Grizzlies), Anthony Edwards (Minnesota Timberwolves), Paolo Banchero (Orlando Magic), Walker Kessler (Utah Jazz), Bobby Portis (Milwaukee Bucks), Austin Reaves (Los Angeles Lakers) i Cam Johnson (Brooklyn Nets).

Ova reprezentacija će na Svjetskom prvenstvu koje se održava na Filipinima te u Japanu i Indoneziji, pokušati ostvariti bolji rezultat nego je to bio slučaj prije četiri godine kada je SAD osvojio sedmo mjesto nakon što je ispao od Francuske u četvrtfinalu. Dio navijača smatra kako ova momčad nije dovoljno dobra za takvo što pozivajući se na izostanak velikih zvijezda. No, dojam je kako su Grant Hill, sportski direktor reprezentacije i izbornik Steve Kerr složili dobru, kompetitivnu momčad.

image

Steve Kerr i Grant Hill

Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia

Već je odavno poznato kako najveće američke zvijezde ne smatraju da je Svjetsko prvenstvo dovoljno velik mamac za gubitak par mjeseci ljeta pa Amerikanci svoj ‘Dream Team‘ sastavljaju isključivo za Olimpijske igre. U prošlosti su u ovakvim situacijama pokušavali složiti ‘rezervnu najbolju momčad‘ birajući u nju samo zvijezde iz drugog plana, ali takve su momčadi znale doživjeti neuspjehe pa su se odlučili na sastavljanje ‘košarkaške‘ momčadi. A ova tako izgleda.

Uglavnom se radi o mlađim igračima koji tek trebaju doći do vrhunaca svojih karijera. Uz to se oko niti jednog od njih ne priča kao o sebičnom igraču, a opet u rukama imaju mnoštvo poena koje mogu postići Brunson, Edwards ili Ingram uz sjajne razigravačke mogućnosti Haliburtona. Tu je i Bridges koji bi sljedeće sezone mogao biti jedan od najboljih strijelaca NBA lige, a on je važan i zbog obrane jer se radi o jednom od najboljih obrambenih krilnih igrača lige. No, Bridges nije igrač s najvećim obrambenim pedigreom - tu je aktualni najbolji obrambeni igrač lige Jackson Jr., ali i odličan obrambeni centar Kessler. Obranu igra i Johnson koji je uz to i ubojiti tricaš, Reaves donosi nepredvidljivost u napadu i poteze kojima može slomiti svaku obranu, Banchero nevjerojatnu energiju pod košem, a Portis i Hart su odlično odabrani veterani koji imaju iskustva te dobru igru u oba pravca i spremni su se podrediti momčadi.

Kerr će tako na okupu imati potentnu momčad s kojom se mora prilagoditi na međunarodni stil igre, a tu će mu pomoći činjenica da u momčadi ima nesebične igrače koji znaju igrati obranu. Nije se ni nakrcavao visokim igračima, što su Amerikanci znali u prošlosti raditi. Jedino je Kessler u prošloj sezoni igrao isključivo na poziciji centra. Jackson je ipak ‘četvrtica‘ u NBA-u dok će ovdje on, pa i Banchero, igrati i potpuno pod košem što će donijeti Amerikancima brzinu na koju će malo koja reprezentacija moći naći odgovor.

image

Zajedno u Brooklynu, zajedno u reprezentaciji - Mikal Bridges i Cam Johnson

Jamie Squire/getty Images/profimedia

Objavljivanje popisa bilo je zanimljivo i zbog činjenice da su Amerikanci ‘ukrali‘ igrače Italiji i Hrvatskoj. Doduše, o nastupu Johnsona za Hrvatsku nikada se nije ozbiljno pričalo iako je on bio u mogućnosti dobiti putovnicu jer mu majka ima hrvatske korijene. Nastup Banchera za Italiju je druga priča. Njegovi su roditelji talijanskog porijekla, a košarkaš Orlando Magica je već izjavio kako planira igrati za Italiju. No, zov SAD-a je očigledno bio važniji, a predsjednik Košarkaškog saveza Italije, Gianni Petrucci, je prošlog tjedna izjavio kako ih je Banchero izdao. Takva reakcija nije čudna jer je ipak riječ o košarkašu koji je bio prvi pick na prošlogodišnjem draftu i koji bi svakako osnažio talijansku reprezentaciju.

Ovako će Banchero igrati za SAD koja odlazi na Svjetsko prvenstvo u statusu favorita. Ne apsolutnih favorita, ali Kerr i Hill su složili dobru momčad koju će biti zanimljivo gledati.

Linker
06. svibanj 2024 18:47