LeBron James i Anthony Davis bi trebali igrati za Amerikance na OI u Parizu

 USA TODAY SPORTS/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Sports/ddp Usa/profimedia
IDU PO ZLATO NA OI

Amerikanci su zaj***** i nikada neće naučiti. LeBron se pobrinuo da se sve svede na osvetu

Percepcija Svjetskog prvenstva u SAD-u je takva da je FIBA morala promijeniti naziv natjecanja
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 12. rujan 2023. 22:27

Amerikanci opet nisu uspjeli. Iako je svima jasno kako su njihovi košarkaši najkvalitetniji na svijetu, na Svjetsko prvenstvo su opet poslali momčad koja je daleko od one najbolje pa su tako i završili. S tri poraza u osam utakmica ostali su bez medalje i osvojili četvrto mjesto.

Steve Kerr se tako kao izbornik priključio svojem prethodniku Greggu Popovichu kao trener koji je s američkom reprezentacijom ostao bez medalje na svjetskim prvenstvima, a kada bi karikirali ovogodišnji rezultat je i napredak jer su prije četiri godine zauzeli sedmo mjesto.

Niz od dva globalna natjecanja zaredom Amerikancima se dogodio prvi put u povijesti pa nije čudno što su odmah uslijedile reakcije. Tako je novinar The Athletica Shams Charania objavio kako je LeBron James zainteresiran za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine te kako je po tom pitanju već kontaktirao Kevina Duranta, Stephena Curryja, Jaysona Tatuma, Anthonyja Davisa i Draymonda Greena koji su svi zainteresirani za taj nastup. Već ranije su o nastupu na Olimpijskim igrama pozitivno pričali Devin Booker, Damian Lillard, De‘Aaron Fox i Kyrie Irving.

Sam pogled na ovu desetočlanu skupinu košarkaša je zastrašujuć i jasno je kako bi oni bili apsolutni favoriti u Parizu i to bez obzira na neuigranost. Jednostavno, previše je tu individualne kvalitete da ne bi došla do izražaja. Odmah po objavi ove vijesti uslijedile su brojne reakcije, a najupečatljivija je bila ona koju je poslao Gilbert Arenas koji je ostatku svijeta poručio kako su zajebali i kako će američka osveta biti strašna. Slično pričaju i pišu mnogi drugi iz Amerike koji nikako ne mogu shvatiti da su zajebali upravo oni i kako će ta ‘osveta‘ biti potpuno besmislena jer se ništa neće promijeniti.

image

Steve Kerr

SHERWIN VARDELEON Afp

Čak i da se Amerikancima za Pariz ne odazovu sve gore navedene zvijezde, prilično smo sigurno da hoće dio njih te da će Kerr ili tko god već bude izbornik doći s momčadi koja će vrlo vjerojatno osvojiti zlatnu olimpijsku medalju, baš kao što su je osvojili na 16 od 19 olimpijskih smotri na kojima su sudjelovali. Isti ovi mediji koji su se zgražali nad njihovim rezultatom s Filipina, Japana i Indonezije će se natjecati tko će napisati bolju priču o američkoj košarkaškoj dominaciji, a onda ćemo opet ići u krug.

Američki problem je taj što se Olimpijske igre ne odigravaju češće, odnosno što njima Svjetsko prvenstvo ne predstavlja ništa. Zbog njih je to natjecanje i promijenilo engleski naziv iz ‘World championship‘ u ‘World cup‘ kako se ne bi zbunjivalo prosječnog Amerikanca koji svjetskim prvacima smatra pobjednike NBA lige. Samim time je percepcija sudjelovanja na nečemu nakon čega nećeš biti, kako se to kod njih smatra, svjetski prvak nego pobjednik Svjetskog kupa, puno manja kod publike, ali i kod samih košarkaša.

Grant Hill, direktor američke reprezentacije i Kerr su i prije nego su velike zvijezde počele s objavama da neće sudjelovati na Mundobasketu znali kako će se to dogoditi. Samim time su složili momčad za koju su smatrali da će biti dovoljno kompetitivna i u kojoj je bilo dovoljno obrambenih igrača te nekoliko igrača zadatka. Pisali smo uoči SP-a kako je ta momčad pametno birana i dobro složena, ali se opet pokazalo kako je neuigranost ključ za njihov neuspjeh na globalnim smotrama. Oni jednostavno nisu mogli imati uigrane mehanizme i mogli su samo gledati kako druge momčadi zahvaljujući dobrom poznavanju svojih mogućnosti dolaze do lakih poena te jednostavno brane američke pokušaje. Dodajte tome slabu formu nekih igrača koji su trebali nositi momčad, prije svih Brandona Ingrama, te nesnalaženje na kriterij suđenja i dobili ste recept koji je odveo SAD do četvrtog mjesta.

image

Brandon Ingram

DANTE DENNIS DIOSINA JR II/AFP/PROFIMEDIA Dante Dennis Diosina Jr Ii/afp/profimedia

S obzirom na sve probleme i kvalitetu ostalih reprezentacija ova momčad nije ni zaslužila ništa više od ‘drvene medalje‘. Jeste to iznenađenje, ali nije baš potpuna senzacija, no to sada američkoj javnosti nije jasno. Ista ona javnost koju uopće ne zanima Mundobasket prije nego on počne ili možda i završi, sada se zgražava nad ovim rezultatom. To i nije loše kada bi se preispitalo što je sve dovelo do ovoga, ali LeBron se vrlo brzo pobrinuo da se sve svede na osvetu. Koju će sigurno dobiti, ali koja neće ništa promijeniti.

Hillova i Kerrova momčad s ovog Mundobasketa je dovoljno dobra da bude osnova za onu koja će u Parizu jurišati na zlato. Kada bi se s ovog rostera ostavilo 7-8 igrača i dodalo 4-5 zvijezda koji su im generacijski blisku poput Bookera, Tatuma, Bama Adebaya, Trae Younga, pa i nešto starijeg Davisa, to bi vjerojatno bilo dovoljno za osvajanje Olimpijskih igara. Izbornik bi, s druge strane, imao manje problema s uigravanjem koje će u svakom slučaju i s bilo kojim sastavom Amerikanci sljedeće godine budu igrali biti problem. Jer ne treba zaboraviti kako će i druge momčadi biti ojačane igračima koji su propustili ovaj Mundobasket.

image

Austin Reaves i Anthony Edwards nisu uspjeli Amerikance odvesti do medalje na Mundobasketu

JAM STA ROSA Afp

No, bit će teško čelnim ljudima američke košarkaške reprezentacije odbiti javnu ponudu svih ovih zvijezda. Da je osvojena medalja, to ne bi bio problem, ovako im je samo osveta u mislima. I to će im se obiti o glavu jer će neki sljedeći izbornik za četiri godine uoči Mundobasketa u Kataru imati isti problem kojeg je imao Kerr - slagat će se nova momčad koja neće biti uigrana ni spremna na pravila međunarodne košarke. Neće iskoristiti AmeriCup da uigraju momčad za Mundobasket jer to natjecanje ignoriraju pa ga nisu ni igrali od 2007. do 2017., na zadnjem prvenstvu 2022. su osvojili treće mjesto s rosterom u kojem nije bilo niti jednog NBA igrača. Opet će se na društvenim mrežama, kao što je to slučaj ovih dana, objavljivati analiza kako na Mundobasket šalju ‘D momčad‘, a analitičari će gledati ima li ta momčad smisla. Ako ne dođu do medalje, opet će se zazivati osveta na Olimpijskim igrama u Los Angelesu koja će sigurno doći. I tako u krug. Nikada neće naučiti jer i ne žele naučiti. Zadovoljni su olimpijskim zlatom, a ovu pompu koja se događa zadnjih dana će vrlo brzo zaboraviti. Kampovi prije početka NBA sezone počinju već za 15 dana. Tada već nikoga neće biti briga za to što su zajebali na Mundobasketu. Čak ni Gilberta Arenasa.

Linker
27. travanj 2024 15:05