Argentinski košarkaši 

 DON EMMERT Afp
ZLATNI MAJSTORI

‘Braća po oružju‘ opet zajedno: Okuplja se nezaboravna generacija, NBA zvijezde ih jako dobro pamte

Jedna su od najznačajnijih reprezentacija za kompletni sport Južne Amerike
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. kolovoz 2024. 08:29

Nemamo samo mi u Hrvatskoj običaj, s vremena na vrijeme okupiti neku od najslavnijih momčadi (klupskih ili reprezentativnih), briljantnih naraštaja sportaša/sportašica iz nekog od sportova, na kakvoj utakmici revijalnog karaktera. Bilo da se radi o obljetnici, dobrotvornom događaju ili nešto treće. Običaj je to i u svijetu. Lijep i razumljiv.

Naime, momčadi ili sastavi (ovdje govorimo samo o kolektivnim sportovima, poglavito loptačkim) izazivaju nerijetko ipak daleko najveću pozornost navijača, jednako tako medija. Oni sastavi koji bi svojim uspjesima, pobjedama, trofejima, pa makar i samo jednom utakmicom razgalili svoju naciju ili pak izazvali divljenje cijelog svijeta, zaslužuju posebno mjesto u kolektivnoj memoriji. Da, oni ujedno zaslužuju da se povremeni iznova okupe. Mogu biti malo sjedinama prošarane kose (ili i bez nje čak), mogu biti i s pokojim viškom kilograma, ali kako pjesma kaže: “Tako je dobro vidjeti ih opet”. Njih. Šampione, prvake.

Sve najavili video spotom

E, pa dakle, nisu takva okupljanja kao što smo naveli navada samo u nas Hrvata. Postoji takvo što posvuda, jedna takva se uskoro priprema u Južnoj Americi, u Argentini. I ne, nije riječ o nogometnoj reprezentaciji iako se radi o državi koja je dala jednog Maradonu i još jednog Messija. O košarci je ovaj put riječ.

image

Luis Alberto Scola

TIMOTHY A. CLARY Afp

Argentinska košarkaška reprezentacija predvođena Emanuelom Manuom Ginobilijem koja je osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. i broncu na Igrama Pekingu 2008. godine, jedina momčad koja je famoznom Dream Teamu, odnosno američkoj vrsti, “uskratila” zlatnu medalju otkako su Amerikanci počeli na OI dolaziti s NBA igračima, vratit će se na parket u studenom ove godine. Točno dva desetljeća nakon njihova povijesnog postignuća, olimpijske lovorike u glavnom grčkom gradu.

Argentinska košarkaška reprezentacija, jedna od najvažnijih u povijesti cjelokupnog južnoameričkog sporta, najavila je događaj u video spotu koji je podijeljen na društvenim mrežama. Video je sastavio pojedinačne odgovore deset igrača iz različitih dijelova svijeta, simulirajući grupni razgovor na WhatsAppu.

Video počinje bivšim trenerom Rubenom Magnanom koji najavljuje ponovno okupljanje, nakon čega slijede pozitivni odgovori bivših igrača Rubena El Cola Wolkowyskog, Juana Ignacia Pepea Sancheza, Huga Sconochinija, inače kapetana u Ateni, pa Gabriela Fernandeza, Alejandra Montecchie, Leonarda Gutierreza, Waltera Herrmanna, Luis Scole, Andresa Chapua Nocionija i Fabricija Oberta.

Svjetski prvaci bili 1950.

Također je stigao i odgovor bivšeg NBA igrača Carlosa Delfina, koji je bio mladi igrač s ograničenom minutažom u Ateni i jedini je još aktivan. Trenutačno igra za Cebnto u talijanskoj Serie A2. Za kraj je ostavljen dakako... On.

“Jesu li svi ovdje? Skinite prašinu s broja 5, ja sam za”, kaže na kraju videa Manu Ginobili, amblem argentinske košarke i četverostruki NBA prvak sa San Antonio Spursima.

Ponovno okupljanje, revijalna utakmica će se održati na stadionu Parque Roca u Buenos Airesa, gdje se nalazi kompleks izgrađen prema standardima Međunarodnog olimpijskog odbora za Olimpijske igre mladih 2018. godine. Mjesto je već ugostilo košarkaške kvalifikacije i teniske mečeve Davis Cupa.

image

Emanuel David Ginobili

TIMOTHY A. CLARY Afp

Ove godine Argentinci inače obilježavaju dva desetljeća od zlatne medalje u Ateni 2004. i najslavnijeg sportskog dana za južnoameričku državu, kada je Argentina na isti dan osvojila svoja prva zlatna olimpijska odličja u nogometu i košarci, s Tevezom i Ginobilijem kao glavnim zvijezdama.

Argentinska košarkaška Zlatna generacija je u polufinalu ukrala svjetla pozornosti američkom Dream Teamu, pobijedivši SAD 89:81. Zlatna generacija bila je skupina argentinskih košarkaša koji su između 2001. i 2016. ne samo osvojili olimpijsko zlato u Ateni, već i brončanu medalju u Pekingu 2008. Bili su srebrni na Svjetskom prvenstvu 2002. u Indianapolisu. To je još izvanrednije kada se uzme u obzir da se - prije ovog naraštaja - Argentina nije uspjela kvalificirati za OI u Sydneyju 2000. i jedva se provlačila iz prvog kruga nadmetanja na svjetskim prvenstvima, unatoč tome što je bila istina svjetski prvak, ali davne 1950.

Završili treći u skupini

U Ateni 2004. je Argentina zablistala nakon što je završila na trećem mjestu u skupini s nekim nezaboravnim pobjedama poput one protiv tadašnje Srbije i Crne Gore (nevjerojatan koš Ginobilija u posljednjoj sekundi). Pobijedili su i Kinu i Novi Zeland. Unatoč porazima od Španjolske i Italije, momčad je stigla do četvrtfinala. U eliminacijskoj, tzv. nokaut fazi susreli su se s vrlo jakom Grčkom i pobijedili domaćina Igara 68:64. Zatim je uslijedio najveći preokret na turniru. Argentina je u polufinalu pobijedila Sjedinjene Države 89:81, pobijedivši NBA zvijezde poput Allena Iversona i Tima Duncana te tada mladiće LeBrona Jamesa, Carmela Anthonyja, Amar’ea Stoudemirea...

U finalu se Argentina osvetila za svoj raniji poraz od Italije uvjerljivom pobjedom 84:69 i postala olimpijski pobjednik. Prvi put u povijesti, čime je 28. kolovoza 2004. postao kultni datum u argentinskoj sportskoj povijesti.

Uz zlatnu medalju u Ateni, ovaj je naraštaj argentinskih košarkaša ostavio neizbrisiv trag u svjetskoj košarci završivši kao svjetski doprvaci na ​Svjetskom prvenstvu 2002. u SAD kada su također pobijedili Amerikance, ali u drugom kolu.

image

Ruben Pablo Magnano

DONALD EMMERT Afp

Okupljanju u studenom u Buenos Airesu, čije detalje tek treba objaviti, prisustvovat će ne samo Manu Ginobili, već i još jedna košarkaška legenda - Luis Scola. Najbolji strijelac Argentine svih vremena. Svi ti igrači imali su dugačke i istaknute karijere u NBA ligi zajedno s drugim južnoameričkim košarkaškim zvijezdama kao što su Nocioni, Oberto, Herrmann, Delfino, Wolkowyski i Sanchez.

“Braća po oružju”, kako ih navodno zovu u Argentini, ne samo da će se vratiti na “dvor” 20 godina kasnije, već će krenuti i na školski izlet u Mendozu, pokrajinu udaljenu 800 km od glavnog grada Argentine.

Sadašnjost nije blistava

Doduše, nije to baš ni prvi put da se okuplja ova zlatna generacija. U rujnu 2022. okupili su se u New Yorku na uvođenju Manua Ginobilija u NBA Kuću slavnih, iako nisu svi bili prisutni i nije se igrala utakmica. Među prisutnima su tada bili, dakako sam Manu Ginobili, te Pepe Sanchez, Puma Montecchia, Chapu Nocioni, Pablo Prigioni, Fabricio Oberto i Gaby Fernandez.

Za ovo ponovno okupljanje, koje su tiho organizirali uz pomoć produkcijske kuće, bit će gostiju i svega potrebnog za emotivnu večer. Službeno predstavljanje održat će se 28. kolovoza, kada će biti objavljene cijene ulaznica i detalji za ono što obećava kao posebnu noć drugog najpopularnijeg sporta u Argentini, iako daleko iza nogometa.

Nažalost, nedavni argentinski košarkaški rezultati nisu osobiti. Reprezentacija se nije uspjela kvalificirati ni za Svjetsko prvenstvo 2023. i nije je bilo niti na Olimpijskim igrama u Parizu.

Put do olimpijskog zlata

UVODNA SKUPINA

Argentina - SiCG 83:82

Španjolska - Argentina 87:76

Argentina - Kina 82:57

Argentina - Novi Zeland 98:94

Italija - Argentina 76:75

ČETVRTFINALE

Argentina - Grčka 69:64

POLUFINALE

Argentina - SAD 89:81

FINALE

Argentina - Italija 84:69

Linker
05. rujan 2024 11:01