FIBA
BORBA ZA OI

Dario Šarić uoči finala otkrio ključ uspjeha reprezentacije: ‘Sve me ovo podsjeća na 2016. godinu‘

Sastaju se dvije najbolje reprezentacije na ovom turniru, sasvim je jasno da će biti puna dvorana
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. kolovoz 2023. 09:25

Ostalo je samo 40 minuta. Ostala je samo jedna utakmica. I jedna viza za nastavak olimpijskog sna. U Sinan Erdem Areni od 19 sati po hrvatskom vremenu, Turska i Hrvatska će odigrati meč nakon kojega će biti sretan samo jedan. Nisu nam se posložile karte, nismo došli do SP, jer bi samim plasmanom na svjetsku smotru stekli uvjete za izlučne kvalifikacije za Igre, pa smo i mi u Turci morali dužim putem tražiti put ka sreći.

I do sada smo i jedni i drugi dominirali pretkvalifikacijama, niti jedan od po četiri dosadašnja protivnika Turske i Hrvatske nije imao praktički nikakve šanse.

image
FIBA

I premda bi obje ove reprezentacije, barem po trenutačnoj formi, imale što reći i na svjetskoj smotri, sada će međusobno odlučivati o tome tko je uhvatio slamku spasa za Pariz.

Logičan rasplet turnira

Dario Šarić je prvi među jednakima u hrvatskoj svlačionici. Iza njega je odličan turnir u premijeri s trakom, upravo plijeni svojim ponašanjem i na terenu i izvan njega. No, posao u Istanbulu još nije gotov i novi igrač Golden State Warriorsa je i toga i te kako svjestan.

- Kad se stvari postave, kad se sve kvalitete stave na papir, kad se vide rosteri, onda je jasno da su na ovom turniru Turska i Hrvatska prednjačile kvalitetom, pa je i logično da su stigle do finala. Međutim, znamo da papir ne mora biti nikakvo jamstvo, ali mi smo svojim igrama ovdje dokazali da tu zaslužujemo biti. Bili smo cijelo vrijeme u dobrom ritmu, pokazali smo s kakvim talentom raspolažemo i koliko smo jaki.

Kako je Dario Šarić dio reprezentacije od ljeta 2012. godine, dakle već punih 11 godina, dobro zna kako je Hrvatska kroz turnirska natjecanja znala pokazivati više muka. Sada je sve izgledalo lepršavo i moćno.

image
FIBA

- Izgledalo je ovo do sada, složio bih se, puno lakše nego prethodnih godina. Momčad je dosta energičnija, tu pomaže i mladost zbog koje nastojimo biti agresivni, pokušavamo tako igrati obranu. Meni je to sve nekako nalik na onu olimpijsku 2016. godinu, kad smo bili agresivni. Svatko od nas zna svoju ulogu i kako se postaviti na terenu. Naravno, igrali smo do sada i protiv protivnika koji možda nisu ista razina ii bolji od nas, pa će nam puno toga reći naša utakmica protiv Turske.

Kakvo će biti finale po mišljenju hrvatskog kapetana?

- Sastaju se dvije najbolje reprezentacije na ovom turniru, sasvim je jasno da će biti puna dvorana. I neće biti lako. Treba odigrati agresivno i hrabro, kao i do sada, treba pokušati biti okomit, kažnjavati protivnika tamo gdje naš dominantniji igrač napada njihovog slabijeg. Turci imaju strašan talent u momčadi, od visokih pozicija do bekova, ali i mi imamo što za ponuditi.

Imamo neki plan za Šenguna

Tko će biti najveća prijetnja Hrvatskoj u nedjelju?

- Radi se o dobrim igračima, poniklima iz dobre lige koja omogućava tim igračima da stasaju u stabilnim klubovima, novčano jakim, igraju uz kvalitetne strance s kojima postaju i sami bolji igrači. To je razlika, iako smo po talentu, tu negdje. Turci su visoki, počevši od playa Sipahija. Yurtseven je snaga u reketu, iza njega je ozljeda, ali riječ je o dobrom igraču Miamija. Furkan Korkmaz je odličan šuter koji je u stanju i kreirati, ali i ući seriju poena. Šengun već sada igra strašno u NBA ligi, ne zovu ga bez razloga Baby Joker, jer igra mu je doista slična Jokićevoj. Zatim, tu je jako dobar Bitim, onda Šanli kojega nije bez razloga svojedobno potpisala Barcelona, Osmani je jako dobar šuter, Ulubay je u stanju odigrati pick, tako da je riječ o dobroj, raznovrsnoj momčadi. Bit će zanimljivo i ne treba se Turaka bojati, nego ući u utakmicu snažno, pokazati naš talent i kvalitetu, jer to posjedujemo, ne samo u petorci, nego i na klupi.

image
FIBA

Hoće li Dario biti taj koji pod svoje treba staviti Šenguna?

- Imamo neki plan, postoji opcija da ga ja čuvam, možda će ići na njega Ivica Zubac, ne bih sada to otkrivao.

S Furkanom Korkmazom ga veže i prijateljstvo.

- Mi smo igrali zajedno i u Efesu i u Sixersima. Kad god igramo jedan protiv drugoga odemo na večeru. Riječ je odličnom igraču, ali i sjajnoj osobi, dobrom čovjeku. Jest, pomogao sam u prvoj sezoni u NBA ligi. Zanimljivost iz sezone je to što je tada Furkan prvi govorio da želi otići iz Sixersa negdje gdje će više igrati, na kraju je ispalo da je, uz Embiida, ostao jedini do sada u klubu. Mogao je imati i više sreće, mogao je imati važniju ulogu.

Kakav ugođaj Šarić očekuje u Sinan Erdem Areni?

- Očekujem domaćinski ugođaj, vidjet ćemo. Turci su fanatični navijači, to sam i sam osjetio dok sam igrao za Efes, uvijek su srčani. No, što se nas tiče, mislim da će nam odgovarati igrati u takvom ambijentu.

Za finale hrabro i opušteno

Dario i iskusniji igrači, navikli na takva iskušenja, bit će tu na pomoći onima s manje iskustva, nenaviklima na takva okruženja.

- Momci su dovoljno hrabri i osjećam da su željni takvih izazova i takvih utakmica. Oni se žele pokazati, jer s obzirom na talent da su, ne znam Turci, da su odrastali u stabilnijim klubovima, bilo bi im lakše. Bit ćemo svi hrabri, ugođaj u dvorani će biti samo dodatni motiv. Treba odigrati hrabro i opušteno, kako se već igraju finala.

image
FIBA

Dario Šarić igra sjajno ovaj turnir. Izgleda kao onaj Dario koji je s Cibonom osvajao ABA ligu 2014. godine ili nas vodio prema Riju i u Riju 216. godine. Kako se on osjeća?

- Ne bih rekao da je to sada nešto drugačije, možda sam samo u drugačijoj poziciji. Kapetan sam, pa je na meni veća odgovornost, jer mogu utjecati na suigrače, pa to izgleda bolje na terenu. Možda je i do uloge koja mi sada puno više odgovara, nego ranije.

Kako bi, za kraj, Dario Šarić ocijenio homogenost koja vlada u ovoj reprezentaciji?

- Prije svega bih se želio zahvaliti svim dečkima koji su bili u reprezentaciji od 5. srpnja i od tada trenirali po četiri, pet sati svaki dan cijelo ljeto. Pokazali su energiju i borbenost na kojima im samo mogu čestitati i nemam im što reći, nego samo izraziti veliku zahvalnost, jer sam se ja, kao i Zubac, Hezonja i Smith, priključili kasnije. Energija je u svlačionici dobra, sve to dobri dečki, nekako smo generacijski bliski, slične nas teme zaokupljaju, pa je tako i lakše stvoriti dobru kemiju - zaključio je kapetan uoči nedjeljnog finala.

Linker
30. travanj 2024 02:16