Luka Dončić

 STEFANOS KYRIAZIS Dppi Via Afp
KAKO IZGLEDAJU SUSJEDI?

Dončić je sjajan, Jokića nema. Koje probleme imaju Slovenija, Srbija i Crna Gora uoči Svjetskog prvenstva?

U kakvom su stanju reprezentacije Slovenije, Srbije i Crne Gore dva tjedna uoči svjetske smotre
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 10. kolovoz 2023. 11:20

Ostala su samo dva tjedna do podbacivanja prvih lopti u Japanu, Indoneziji i Filipinima, pa se diljem svijeta spremaju sudionici Svjetskog prvenstva. I naveliko igraju pokuse.

U jednom je takvom trebala sudjelovati Hrvatska u Ljubljani u utorak, no kako su u našoj vrsti izabrali trenirati uoči puta u Istanbul na predolimpijske kvalifikacije, na megdan Slovenije stigla je Crna Gora. Također, kao i Slovenci, sudionik SP.

Slovenija iza sebe ima tijesnu pobjedu nad Kinom i dva poraza od Grka. Pri tome su izgubili Vlatka Čančara, kojem je stradalo koljeno, a kako je koljeno izdalo na kraju sezone i Edu Murića, izbornik Slovenaca našao se pred velikim problemom. Naime, u momčadi nema ozbiljno rješenje na krilnom centru. I tu će morati i te kako “gatati”.

Mike Tobey ili Jordan Morgan

Luka Dončić bio je perfektan u pobjedi nad Crnoj Gori, nema tu zbora, bit će cijelo vrijeme takav. Uvalio je Crnogorcima 34 poena, skupio 13 skokova i podijelio 14 asista, iznudio je čak 11 faula i same te brojke u nekim drugim uvjetima, uvjetima kakvi su tu bili posljednjih sezona, značilo bi da je Slovenija razbila svog protivnika. No, bilo je u Ljubljani daleko od razbijanja, jer je Slovenija slavila sa 104:100. Ne, nije bilo produžetka.

Aleksandar Sekulić trenutačno traži prvu opciju na krilnom centru i protiv Crne Gore startao je s Prepeličem. Ne radi se o Klemenu Prepeliču, u startnih pet bio je Klemenov bratić Bine Prepelič, 21-godišnjak iz Charleroia. Njega je, pak, mijenjao 32-godišnji Jakob Čebašek. I bit će tu velike muke.

Kao što Sekulić još uvijek ne zna tko će mu zaigrati od naturaliziranih igrača, pa su kontra Crne Gore u akciji bili i Jordan Morgan i Mike Tobey. Naravno, ne zajedno na terenu, no na SP će putovati samo jedan. Morgan je u boljoj formi, ali je niži, Tobey je kompletniji igrač, ali nespremniji. I ta će odluka biti teška.

image

Slovenije i Crna Gora su igrali međusobnu pripremnu utakmicu

ZELJKO STEVANIC/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Zeljko Stevanic/xinhua News/profimedia

Mogu li Slovenci nešto improvizirati? Za sada to ne izgleda tako. Nisu, recimo, pokušali odigrati s četiri beka, s time da fizički moćniji Luka Dončić uzme pod svoje u obrani protivničkog krilnog centra. Doduše, tu bi se i te kako umarao, ali to uvijek može biti neka opcija u situaciji kad je Slovenija ostala vidno hendikepirana.

- Pokazali smo napredak u određenim segmentima, ali naravno ovo još uvijek nije košarka koju želimo igrati na SP. I sam sam u dobroj formi, veoma sam siguran na treninzima, ali istina je da je velika razlika kada je Luka Dončić na terenu, ili kada moram ja voditi igru. Sjajan posao odradio je Bine Prepelič, koji je vidno napredovao i koji svakako spada u krug igrača koji djelomično mogu zamijeniti Vlatka Čančara - pohvalio je bratića Klemen Prepelič, ali i navijestio između redova kako je Slovenija još daleko od idealnog.

Crna Gora je s vremenom izrasla u vrlo ozbiljnu reprezentaciju i čini se da će o njezinim dometima na SP ponajviše reći ambicija koju budu odnijeli na Daleki istok. Jer, tu štofa ima. Kendrick Perry, Vladimir Mihailović, Nikola Ivanović i Petar Popović su sasvim pristojna vanjska linija, na čistom krilnom su mišićavi Dino Radončić i Andrija Slavković, u reketu je poker kvalitete koju predvodi Nikola Vučević, dok su tu još Bojan Dubljević, Marko Simonović i Nemanja Radović.

Srbi moćni i bez Jokića

No, i tu postoji problem, a taj je da - kao što je bilo na SP u Kini kad je Crnu Goru vodio Zvezdan Mitrović - sad i izbornik Boško Radović uporno gura u istu petorku Vučevića i Dubljevića. A to otvara svakom napadu protivnika da igra pick preko četvorke i preko petice. Ako obrana od picka bude bolja, odnosno koliko obrana od picka bude bolja, toliko će Crna Gora daleko. I da je ambicije više. Ova Crna Gora je talentiranija od Poljske, koja je na Eurobasketu završila u polufinalu.

Srbija je pak izašla iz treninga i zatvorenih utakmica, dok je Svetislav Pešić dobio potvrdu da će reprezentacija biti moćna - iako u njoj nema Nikole Jokića - s pobjedom nad Grčkom od 71:64 u Ateni.

Pristojno s Avramovićem

Već je prva utakmica pokazala kako će Pešić igrati bez klasičnog playa, jer je većinu vremena na toj poziciji proveo Marko Gudurić (u petorci zajedno s Vanjom Marinkovićem i Bogdanom Bogdanovićem na vanjskim pozicijama), dok je stvar pristojno izgledala i kad je igrom rukovodio Aleksa Avramović, nešto lošije u minutama dok je igrom dirigirao Nemanja Nedović.

image

Bogdan Bogdanović

STEFANOS KYRIAZIS Nurphoto Via Afp

Srbija će tražiti tranziciju, a ako ne bude išlo, ostat će na tome da nešto smisle Gudurić i Bogdanović ili da kažnjavaju preko Nikole Milutinova u reketu. Milutinov počinje u paru s Filipom Petruševim, zanimljive su minute mladog Nikole Jovića na četvorci, kao i one Dušana Ristića na petici. U vanjskoj liniji će pomoći Ognjen Dobrić, na četvorci je još i Dejan Davidovac. Srbija će biti više tim nego u nekim posljednjim nastupima. I tu ima prostora za nadu, iako su ambicije u Srbije naglo splasnule s otkazom Nikole Jokića.

Dodajmo još i kako je Srbija smještena u skupinu B s Južnim Sudanom, Portorikom i Kinom, Crna Gora je u skupini D s Egiptom, Meksikom i Litvom, dok je Slovenija u skupini F sa Zelenortskim otocima, Venezuelom i Gruzijom. Prve dvije reprezentacije iz svake uvodne skupine ulaze u drugu rundu.

Linker
02. svibanj 2024 11:33