Košarkaška reprezentacija BiH

 FIBA
STANJE JE ALARMANTNO

Dramatičan apel iz susjedstva: ‘Pomozite nam, ne okrećite glavu! Ako to ne učinite, morat ćemo otkazati SP i EP‘

‘Ne trebaju nam čestitke kad sve završi, ovoga nam puta možda nećete imati što čestitati.‘
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 22. srpanj 2022. 20:02

Pomalo dramatičan apel uputio je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine svim zainteresiranim stranama kojih bi se moglo ticati pomoći mu u njegovu radu. Pred raznim reprezentacijama u susjednoj nam zemlji čak je šest košarkaških velikih natjecanja, a sve u samo par mjeseci. Financijska konstrukcija nije zatvorena, a treba se isfinancirati podosta toga. Muške i ženske juniorske i kadetske reprezentacije igraju na Europskim prvenstvima, muška seniorska reprezentacija ide na Eurobasket, a najveći zalogaj svakako jest nastup ženske seniorske reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu. Put košarkašica u Australiju nije lagan zadatak za izravnavanje ekonomskih čimbenika...

Stoga je KSBiH u javnost pustio sljedeću objavu, uglavnom adresiranu na tijela lokalnih, regionalnih, državnih, federalnih vlasti.

image

Košarkaška reprezentacija BiH

FIBA

- Košarkaški savez BiH osigurao je dio sredstava za pripreme naših nacionalnih ekipa, uz pomoć sponzora i jednog dijela institucija, kojima smo itekako zahvalni na tome. Međutim, s obzirom na ogromne troškove koje iziskuju nastupi na EP i SP, financijsku konstrukciju jednostavno ne uspijevamo zatvoriti.

Kucali smo na mnoga vrata, tražili podršku, ali uglavnom nailazili na negativne odgovore, često i ignoriranje. To se naročito odnosi na državne, entitetske i lokalne vlasti. Kao da se ne radi o reprezentacijama naše zemlje, jer kako drugačije objasniti činjenicu da novca iz državnog ili federalnog budžeta ima, naprimjer, više za pojedine klubove i udruženja, nego za nacionalne selekcije? Pogotovo za košarkaške, koje su toliko puta obradovale naš narod i koje to namjeravaju činiti i u predstojećim mjesecima – ako uopće budu u mogućnosti otići na kontinentalna i svjetska natjecanja.

image

Košarkašice BiH prvi će puta sudjelovati na Svjetskom prvenstvu

FIBA

Situacija je, da budemo potpuno otvoreni i direktni, upravo takva da su predstojeći nastupi na EP i SP naših reprezentacija pod velikim upitnikom. Izlaz trenutno ne postoji, stoga nije daleko trenutak kada ćemo biti primorani otkazati učešća na spomenutim natjecanjima. Sve je već pokušano, nijedna dodatna opcija nije ostala na stolu. Stoga upućujemo apel potencijalnim sponzorima, a naročito državnim, entitetskim i općinskim institucijama da nam pomognu. Ovo su naše reprezentacije. Naši mladići, naše djevojke. S ponosom žele predstavljati Bosnu i Hercegovinu, gledati zastavu domovine tamo gdje joj je mjesto, među barjacima europskih i svjetskih košarkaških velesila.

- Ne trebaju nam čestitke kad se sve završi, jer možda nam ovog puta nećete ni imati što čestitati. Trebaju nam konkretna djela i jasna podrška. Ne okrećite glavu - stoji u priopćenju Košarkaškog saveza BiH.

Linker
07. lipanj 2023 17:48