Anthony Edwards

 JOAQUIN CORCHERO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
19. MUNDOBASKET

Elita svjetske košarke stigla u Aziju: Počinje ‘lov‘ na Amerikance, Kanađani sanjaju veliki uspjeh iz sjene

Njemačka se potajno nada medalji, a Španjolce nikada ne treba otpisati
Piše: Andro PolićObjavljeno: 24. kolovoz 2023. 17:19

Kad će taj petak, odzvanja u sivim stanicama košarkaških zaljubljenika diljem svijeta. Isto pitanje još jače trešti nad glavama Filipinaca, pred kojima je produženi vikend, s nikad slađim začinom. Radost loptanja pod obručima nacionalni je sport te azijske zemlje, a upravo u njihovoj prijestolnici, u Manili, u petak će se podići zastor nad 19. smotrom najboljih svjetskih košarkaša. Prvi put u povijesti, tri države podijelit će organizaciju domaćinstva, pa će se koncentracija svjetske košarke u idućih 17 dana raspršiti na Japan, Indoneziju i Filipine.

Lov na rekord

Od kolikog je značaja Mundobasket za potonju državu, svjedoči i podatak kako je predsjednik za petak uputio direktivu o obustavi nastave u javnim školama, ali i pauzu u radu Vlade, kako bi pozornost nacije bila usmjerena na spektakl u Phillipine Areni.

Kapacitet megalomanskog zdanja, zbog pravila FIBA-e, nešto je manji negoli inače i zaustavit će se na 46 tisuća mjesta, čime bi, lako moguće, mogao bit i srušen rekordni posjet svjetskih prvenstava, koji se pamti iz 1994., kada je SAD u finalu deklasirao Rusiju u Torontu pred točno 32.616 gledatelja. Show program u Aziji otvorit će paralelni dvoboji između Angole i Italije u Manili, odnosno Finske i Australije u Okinawi, oba s početkom od 10 sati.

image

Philippine Arena u Manili

NOEL CELIS/AFP/PROFIMEDIA

Osim što će Filipinci imati petak za pamćenje, u ponedjeljak ih prema kalendaru čeka Dan nacionalnih heroja, državni praznik, čime će imati, praktički, četiri dana čiste relaksacije, ali čime će i u pitanje dovesti status Hrvata kao "kraljeva spajanja" godišnjih odmora s praznicima. S druge strane, hrvatski košarkaši će, nažalost, drugu svjetsku smotru u nizu biti lišeni natjecateljskih uzbuđenja, ali u duhu recentnih rezultata, trijumfalnog tjedna u Turskoj, ta bi negativna tradicija mogla biti okončana za četiri godine na prvenstvu u Kataru.

Strogo gledano, na smotri najboljih svjetskih košarkaša, neće biti dobrog dijela društva sa samog vrha piramide, one krajnje igračke elite. Nikola Jokić otkazao je nastup, Giannis Antetokounmpo muči se s ozljedom, Joel Embiid radno reprezentativno ljeto zamijenio je uplovljavanjem u bračnu luku. Nezaobilazna stanica je i popis američke reprezentacije, na kojemu - također - nema najzvučnijih imena. LeBron James, Stephen Curry, Kevin Durant i ostatak elitne postrojbe ima "važnijeg" posla od pohoda na svjetsko zlato, a Amerikanci dolaze u drugačije skrojenom sastavu i, ipak, ruku na srce, s nizom prvoklasnih igrača s kojima će svejedno biti prvi pretendenti na titulu.

Razjareni "underdogovi"

Prvoloptaški, s obzirom na to da je SAD favorit za naslov, Anthony Edwards nameće se kao kandidat za titulu najkorisnijeg igrača, dok mrvu slabije kotiraju Tyrese Haliburton i Jalen Brunson. Ipak, reprezentacija je sastavljena "preko noći", s tanašnim iskustvom, a pogledaju li se njihove klupske adrese, i s ne prilično usađenom navikom pobjeđivanja, odnosno osvajanja titula. Jedino je Bobby Portis osvojio draž osvajanja NBA naslova, prije dvije godine s Milwaukee Bucksima. Ujedno, prilično je jasno, reprezentacija je to koja će biti "lovina". Iz svakog kutka vrebat će razjareni "underdogovi" gladni serviranja čistog aperkata u bradu košarkaškog "superteškaša", zbog čega će svjetska smotra biti posebno atraktivna, vrijedna praćenja.

image

Anthony Edwards

GIUSEPPE CACACE/AFP/PROFIMEDIA

Potencijalno bi se mogli zakuhati i dobrosusjedski odnosi, s obzirom na to da bi, prema kladionicama, ali i mnijenju košarkaške javnosti, Amerikance moglo uzdrmati društvo sa sjevera, reprezentacija Kanade. Iako je u "pet do 12" otpao Jamal Murray, Kanađani stižu u jakom sastavu, na čelu sa Shaijem Gilgeousom-Alexanderom. Zvijezda Oklahome bit će prva violina momčadi, a u orkestru će zasvirati i RJ Barrett, Lu Dort, Kelly Olynyk, Dillon Brooks i druga NBA imena.

Na rosterima ostalih 30 reprezentacija s turnira, skrilo se pregršt asova. Kadrovi s priprema otkrivaju nikad bolje fizičko stanje Luke Dončića, koji će na prvom Mundobasketu u karijeri biti itekako motiviran. Raznovrsni ljubljanski majstor posljednjih se godina u NBA-u etiketirao kao "triple-double" igrač, što je, ipak, nešto teže ostvariti u sferi međunarodne košarke. No, uspije li Slovenac, ili netko drugi, upisati taj statistički pothvat u utakmici, postat će prvi igrač u povijesti Svjetskih prvenstava s tim učinkom.

Clarkson predvodi Filipine

Jasno, s popisa pretendenata za najveće stvari ne treba izostaviti niti aktualne europske i svjetske prvake. Španjolska, predvođena Sergiom Scariolom, u Aziju ponovno potajno stiže s najvišim ambicijama. Dok aktualnih svjetskih viceprvaka, Argentinaca, na turniru neće biti, osvajač bronce s posljednjeg prvenstva, reprezentacija Francuske, tradicionalno je neugodan suparnik, baš kao i Australija, osvajač četvrtog mjesta prije četiri godine u Kini.

Od preostalih izvaneuropskih kandidata, ne treba otpisati niti euforične Filipince, predvođene NBA zvijezdom u liku Jordana Clarksona, Dominikansku Republiku, na čelu s Karlom-Anthonyjem Townsom, ali niti uobičajeno čvrste Brazilce. S druge strane, puno toga pitat će se europske snage.

image

Sergio Scariolo i španjolski igrači

ALEX CAMARA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Baltičke boje branit će Litva i Latvija. Iako, nominalno, bez prvih igrača. Dok Litavci stižu bez Domantasa Sabonisa, ali s Jonasom Valančiunasom, Latvijcima će, u njihovoj premijeri na Svjetskim prvenstvima, nedostajati Kristaps Porzingis. Ljetne pripreme srpske reprezentacije obilježili su mahom otkazi vodećih violina. Izuzev Jokića, neće biti ni Vasilija Micića, a breme momčadi na leđa će staviti Bogdan Bogdanović. Iako, Srbija je s jakim snagama stigla na prošlogodišnji Eurobasket, s kojega je ispraćena već u osmini finala.

Nijemci sanjaju postolje

Družina Gianmarca Pozzecca šokirala je tada "Jokera" i društvo, a talijanski izbornik, kao i inače, ukrao je show burnim proslavama, u kojima je čak, u hodniku podno tribina, sasvim neočekivano punom težinom tijela obgrlio - Giannisa Antetokounmpa. Italiju će, osim osebujnog trenera, predvoditi i Simone Fontecchio, koji na turnir stiže vidno raspucan s priprema.

Rezultatski iskorak u sjeni priprema i Njemačka, koja bi mogla zagaziti u duboku fazu natjecanja. Braća Wagner, uz Dennisa Schrödera, mogla bi biti tajni aduti za pohod na medalju, svjedoče tomu i recentni nastupi. Prije samo četiri dana odigrali su "generalku" protiv SAD-a, u kojoj su držali vodstvo gotovo čitavu utakmicu, do sredine posljednje četvrtine, kada su Amerikanci ipak ugrabili trijumf.

Može li američka košarkaška postrojba ponovno na sebe i službeno nalijepiti etiketu najboljih, prvi put nakon 2014., ili će na krov svijeta drugi put zaredom otići neka druga reprezentacija, saznat ćemo 10. rujna u Manili, u kojoj u petak službeno počinje - lov.

Linker
01. svibanj 2024 17:52