Josip Sesar

 Mehmet Murat Onel/Afp/Profimedia
KVALIFIKACIJE ZA OI

FIBA odlučila: Španjolska, Grčka, Latvija i Portoriko domaćini kvalifikacija za Olimpijske igre 2024.

Ždrijeb kvalifikacijskih turnira na rasporedu je večeras, od 19 sati, u sjeditu FIBA-e u Miesu (Švicarska)
Piše: HinaObjavljeno: 27. studeni 2023. 11:57

Izvršni odbor Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) na sjednici održanoj u ponedjeljak odlučio je Španjolskoj, Grčkoj, Latviji i Portoriku dodijeliti domaćinstvo kvalifikacijskih turnira košarkaša za Olimpijske igre 2024.

Četiri turnira, na kojima će sudjelovati ukupno 24 reprezentacije, a jedna od njih je i Hrvatska, bit će održana od 2. do 7. srpnja sljedeće godine u četiri grada: Valenciji (Španjolska), Pireju (Grčka), Rigi (Latvija) i San Juanu (Portoriko).

Ždrijeb kvalifikacijskih turnira na rasporedu je večeras, od 19 sati, u sjeditu FIBA-e u Miesu (Švicarska).

Jakosne skupine od po četiri reprezentacije složene su prema aktualnoj FIBA ljestvici na kojoj hrvatski košarkaši zauzimaju 30. mjesto pa su se našli u petoj od šest jakosnih skupina.

Svaki će turnir sadržavati šest reprezentacija koje će biti podijeljene u dvije skupine po tri. Nakon utakmica u skupini, dvije prvoplasirane reprezentacije igrat će u polufinalne mečeve, a pobjedničke momčadi će se plasirati u finale. Samo će pobjednička reprezentacija na svakom od četiri turnira izboriti plasman na OI u Parizu (27. srpnja - 11. kolovoza).

U ždrijebu postoji ograničenje da na svakom od tri turnira mogu biti maksimalno tri europske reprezentacije i da ih ne mogu biti više od dvije u istoj skupini.

Odlučeno je da će reprezentacije iz prve, četvrte i pete jakosne skupine biti raspoređene u grupe A, dok će one iz druge, treće i šeste jakosne skupine činiti grupe B na svakom od četiri turnira. Tako je izvjesno je da će hrvatski košarkaši imati jednog europskog suparnika u skupini, jer prvu jakosnu skupinu čine Španjolska, Latvija, Litva i Slovenija. U četvrtoj jakosnoj skupini su Novi Zeland, Gruzija, Meksiko i Libanon, a u skupini s Hrvatskom su Obala Bjelokosti, Angola i Filipini. To su tri momčadi protiv kojih izabranici Josipa Sesara neće moći igrati.

Postoje ograničenja i za ostale kontinente: tako u svakoj skupini može biti najviše po jedna momčad s američkog kontinenta, dok na svakom od turnira može biti jedna afrička reprezentacija te najviše jedna iz Azije i Oceanije.

Jakosne skupine za ždrijeb kvalifikacijskih turnira košarkaša za OI u Parizu 2024.

SKUPINA 1: Španjolska, Latvija, Litva, Slovenija

SKUPINA 2: Brazil, Italija, Grčka, Poljska

SKUPINA 3: Portoriko, Crna Gora, Dominikanska Republika, Finska

SKUPINA 4: Novi Zeland, Gruzija, Meksiko, Libanon

SKUPINA 5: Hrvatska, Obala Bjelokosti, Angola, Filipini

SKUPINA 6: Egipat, Bahami, Kamerun, Bahrein

Linker
27. studeni 2023 11:57