CLAUDIO GRASSI/LAPRESSE/PROFIMEDIA Claudio Grassi/Lapresse/Profimedia
SLAVLJE UZ PUNO MUKE

Hrvatska pobijedila Ukrajinu u triler završnici, osvojila treće mjesto i možda izbjegla okršaj sa Srbijom

Košarkaši Hrvatske pobijedili su Ukrajinu 90:85 na Eurobasketu i tako osvojili 3. mjesto u skupini C
Piše: SN, HinaObjavljeno: 08. rujan 2022. 15:58

HRVATSKA - UKRAJINA 90:85

HRVATSKA: Perković, Smith 7, Prkačin, Simon 11, Hezonja 6, Šarić 3, Gnjidić, Matković 10, I. Ramljak 3, Mavra 13, Zubac 10, Bogdanović 27

Šut: 34/74 (46%). Šut za 3: 13/28 (46%). Sl. bacanja: 9/11 (82%). Skokovi: 41 (29+12). Asistencije: 17. Uk. lopte: 9. Iz. lopte: 8. Blokade: 0. Os. pogreške: 12.

UKRAJINA: Bliznjuk 16, Bobrov 8, Mihajluk 14, Postovij 4, Sanon 11, Herun 21, Len 6, Lukašov 5, Skapincev, Sidorov, Tkačenko, Zotov

Šut: 32/69 (46%). Šut za 3: 12/28 (43%). Sl. bacanja: 9/9 (100%). Skokovi: 36 (30+6). Asistencije: 23. Uk. lopte: 5. Iz. lopte: 13. Blokade: 4. Os. pogreške: 14.


I Hrvatska i Ukrajina su natjecanje u skupini okončale s omjerom pobjeda i poraza 3-2, a na isti taj omjer mogla bi doći i Italija ukoliko kasnije u četvrtak svlada slabašnu Veliku Britaniju. U slučaju pobjede Italije, Hrvatska će natjecanje u skupini okončati na trećem mjestu, druga će biti Ukrajina, a Italija četvrta zbog omjera u međusobnim susretima. Ako pobijedi Velika Britanija, tada će Hrvatska završiti na drugom mjestu u skupini, Ukrajina na trećem, a Italija na četvrtom. Grčka je sa 4-0 još ranije osigurala prvo mjesto, dok su Estonija i Velika Britanija bez izgleda za prolazak u osminu finala.

Prvi hrvatski strijelac protiv Ukrajine bio je Bojan Bogdanović s 27 poena, a imao je i sedam skokova te tri asistencije. Dominik Mavra je dodao 13, a Krunoslav Simon 11 koševa uz šest skokova. Kod Ukrajine najbolji su bili Volodimir Herun s 21 poenom i Bogdan Bliznjuk sa 16.

image

Statistika utakmice Hrvatska - Ukrajina

SOFASCORE

Grafika: SofaScore

Hrvatska je susret protiv Ukrajine započela s dvije pogođene trice, ali i dvije izgubljene lopte u prve dvije minute. Zbog velikog broja promašenih laganih šutova za dva naših igrača, Ukrajina je imala laganu prednost u prvoj četvrtini, dok je Hrvatsku držao raspoloženi Ivica Zubac koji je prvu četvrtinu okončao s osam koševa i šest skokova. Nažalost, pred sam kraj tog perioda Zubac je prilikom jednog doskoka ozlijedio gležanj, pa iako je igrao i u nastavku njegov doprinos nije niti izbliza bio toliko dobar.

Serijom 12-0 krajem prve i početkom druge četvrtine Hrvatska je povela sa 30-21, a zahvaljujući sjajnom Dominiku Mavri te tricama Šarića i Hezonje stigla i do velikih 12 razlike (41-29). No, Ukrajina se do odlaska na odmor primaknula na 45-42 tricama Lena i Lukašova te najavila dramatično drugo poluvrijeme.

U trećoj četvrtini Ukrajina je serijom 7-0 smanjila na 61-60, a na pauzu uoči posljednjih 10 minuta ušlo se s neodlučenih 67-67. Ukrajina je bolje započela i četvrtu četvrtinu, povela sa 73-69. Srećom, kod zaostatka od četiri razlike "proradio" je vanjski šut najiskusniji hrvatskih igrača, Simon je pogodio dvije, a Bogdanović jednu tricu i Hrvatska je povela sa 81-79 četiri minute prije kraja. Pomogao je i nevjerojatni promašaj ukrajinskog centra Pustovija koji je promašio polaganje kod vodtva njegove momčadi 79-78. Tricom Ramljaka i košem Zupca Hrvatska je povela sa 86-79 tri minute prije kraja i izgledalo je kako bi mogla ostvariti i pobjedu s više od osam razlike koja bi joj osiguralavala drugo mjesto u skupini.

No, 2:34 minute prije kraja Bogdanović je napravio prekršaj na sredini igrališta u želji da spriječi protunapad Ukrajine, a suci su nakon pregleda snimke procijenili kako se radi o nesportskom prekršaju. Bliznjuk je pogodio oba slobodna bacanja, da bi isti igrač nakon pogreške u napadu Simona smanjio na 86-83 dvije minute prije kraja. Srećom, nije došlo do novog preokreta da bi u posljednjih pola minute gledatelji svjedočili neobičnoj situaciji u kojoj Hrvatska kao da nije željela ostvariti pobjedu s dovoljnom razlikom koja bi joj osiguravala drugo mjesto.

Bogdanović je kod rezultata 90-83, čini se, namjerno promašio dodatno slobodno bacanje, a zatim su Ukrajinci igrali napad u kojem su samo željeli potrošiti vrijeme, a Hrvatska nije igrala agresivnu obranu kojom bi došla do posjeda i mogućnosti postizanja još jednog koša. Sve je to rezultiralo ubačanjem Bliznjuka za konačnih 90-85 četiri sekunde prije kraja.

Situacija u skupini D je takva da bi drugo mjesto mogle zauzeti Finska ili Srbija, a to ovisi o ishodu utakmice Poljska - Srbija. Ako pobjedi Srbija, Hrvatska će igrati protiv Finske, a u slučaju pobjede Poljske druga će biti - Srbija. Treće mjesto u skupini još mogu zauzeti i Izrael i Poljska i Finska.


PRIJENOS UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

10 - Pobjeda Hrvatske od 1-8 razlike znači 3. mjesto u skupini. Kako je Hrvatska slavila 90:85, dakle s 5 razlike, osvojila je treće mjesto. U osmini finala će igrati protiv Srbija ili Finske.

9‘ - Bogdanović zabija nove poene, sada je na ukupno 25 poena.

8‘ - Dva slobodna bacanja pogađa Bližnjuk nakon nesportske osobne Bogdanovića.

7‘ - Zubac zabija pod košem.

6‘ - Trica Ivana Ramljaka. Kako su to važni poeni za Hrvatsku.

6‘ - U sljedećem napadu nova trica Simona. Tricu zabija i Bogdanović za vodstvo Hrvatske +2.

5‘ - Simon tricom vraća Hrvatsku na minus 1. Sanon uzvraća na isti način.

3‘ - Trica Ukrajinaca za plus 4. Zabio je Sanon.

2‘ - Košem Pustovoja Ukrajina odlazi na plus 4, a Mulaomerović zove minutu odmora. Bogdanović sada zabija polaganje i slobodno bacanje. Na 20 je poena.

1‘ - Koševi Bobrova za Ukrajince i Mavre za Hrvatsku.

TREĆA ČETVRTINA 22:25

10‘ - Bobrov zabija tricu i Ukrajina vodi 67:65. Bogdanović pogađa dva slobodna bacanja za 67:67. To je rezultat kojim se ulazi u posljednju četvrtinu.

9‘ - Zakucavanje Matkovića. Majstorski mu je dodao Mavra.

8‘ - Trica i dodatno slobodno bacanje za Mihajljuka. Matković nakon asistencije Bogdanovića posprema loptu pod košem.

7‘ - Raspucao se Bogdanović Sada je zabio novu tricu, nakon što je prethodno pogodio dva slobodna bacanja. Bogdanović je naš najefikasniji igrač sa 15 poena. Njegov šut za tricu je trenutno stopostotan 3-3.

6‘ - Hrvatska jednostavno nema rješenja za Heruna. Zabio nam je 21 poen uz šut iz igre 9-10.

4‘ - Krađa i laki poeni za Smitha.

4‘ - Trica Bogdanovića. Sada je na deset poena. Ali Herun nastavlja trpati.

3‘ - I Ukrajina vodi nakon koša Bližnjuka. Ipak, Simon vraća prednost Hrvatskoj u idućem napadu.

1‘ - Lijepi potez i poen Smitha. Herun s druge strane uzvraća sa 4 vezana poena. Zabio je dosad već 16 poena.

DRUGA ČETVRTINA 24:21

10‘ - I nova trica Ukrajine za samo minus 3. Zabio je Lukašov. Hrvatska na poluvrijeme odlazi sa prednošću 45:42. Mavra je najefikasniji igrač Hrvatske sa 11 poena, Zubac je zabio 8, a Bogdanović 7 poena. Najbolji kod Ukrajinaca je Herun sa 12 poena, Mihajljuk je zabio 8, isto kao i Bližnjuk.

9‘ - Druga trica za Lena. Hrvatska prednost prepolovila se sa 12 na samo 6 poena. Mulaomerović je pozvao minutu odmora.

8‘ - Fantastično igra raspucani Mavra. Zabio je dosad 11 poena.

6‘ - Nova trica Hrvatske, sada preko Šarića. Hrvatska je zabila i treću tricu zaredom, ovoga puta poentirao je Hezonja.

5‘ - Mavra danas igra jako dobro, sada je zabio tricu.

4‘ - Lijepa akcija Mavre i Matkovića za nove poene Hrvatske. Uzvraća tricom Len na drugoj strani.

3‘ - Sjajna rola Mavre i polaganje za produljenje serije na 9-0. Ista je prekinuta tricom Bobrova.

2‘ - Najveća prednost Hrvatske na susretu nakon floatera Mavre za mini seriju 5-0. Zabija i Matković od table za plus 7 Hrvatske.

1‘ - Dobro otvaranje četvrtine za Hrvatsku, Hezonja je zabio tricu za vodstvo.

PRVA ČETVRTINA 21:21

10‘ - Dva poena plus dodatno bacanje Bogdanovića za izjednačenje. Prva četvrtina završila je 21:21. Najefikasniji igrač Hrvatske je Ivica Zubac sa 8 poena, Bogdanović je zabio 7.

9‘ - Trica Bogdanovića za izjednačenje, ali Ukrajinci uzvraćaju istom mjerom preko Mihajljuka.

7‘ - Herun zabija nove poene za Ukrajinu, ali Zubac je položio na dodavanje Smitha.

6‘ - Ukrajina odlazi na plus 3 prvi put u utakmici, a Mulaomerović zove minutu odmora.

5‘ - Igra se izjednačeno, Ukrajina je nanizala seriju 6:0, ali Hrvatska je uzvratila s dva uzastopna poena preko Bogdanovića i Smitha.

3‘ - Trica Bliznjuka za izjednačenje.

2‘ - Hrvatska je zabila prve dvije trice koje je uputila prema košu. Sada je zabio Smith.

1‘ - Lukašov zabija prve poene za vodstvo Ukrajine, ali Simon uzvraća tricom.

Linker
02. svibanj 2024 02:27