CLAUDIO GRASSI/LAPRESSE/PROFIMEDIA Claudio Grassi/Lapresse/Profimedia
TRILER U MILANU

Hrvatska u novoj drami ostala bez pobjede unatoč fantastičnom Bogdanoviću! Sada nam prijeti - Srbija

Babo i društvo križaju se sa skupinom D, idući bi protivnik mogla biti reprezentacija Srbije.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. rujan 2022. 23:14

ITALIJA - HRVATSKA 81:76 (22:17, 20:17, 13:25, 26:17)

ITALIJA: Spissu 3p, 3s, 6a, Mannion 4, Biligha, Tonut 8p, 5s, Melli 19p, 5s, 3a, Fontecchio 19, Tessitori, Ricci 8p, 5s, Baldasso, Polonara 6p, 4s, 3ul, Pajola 8p, 5a, Datome 6p, 3s.

HRVATSKA: Perković, Smith 9p, 5s, 4a, 3il, Prkačin, Simon 2p, 3s, 3a, Hezonja 8p, 10s, Šarić 10p, 8s, 3a, 6il, Gnjidić, Matković 4p, 3s, Ramljak, Mavra 3, Zubac 13p, 6s, Bogdanović 27p, 5s, 3a.

MILAN - dvorana Mediolanum Forum. Suci: Rosso (Francuska), Marques (Portugal) i Yilmaz (Turska).


Hrvatska je izgubila i drugu utakmicu na Eurobasketu, svladala ju je Italija sa 81:76 u utakmici koju je mogla i dobiti. Nije, jer je Italija odigrala turbo agresivno u tri navrata; na početku utakmice, na koncu prvog dijela i na samom kraju. Hrvatsku je nosio Bojan Bogdanović, ali dvije utakmice u 24 sata bile su previše za oporavljenike Krunu Simona i Darija Šarića, a i dalje se ne vidi kontinuitet dobrih minuta u našoj igri...

Italija je dobila odmah na otvaranju utakmice sve što je željela. Mediolanum Forum bio je krcat, a momčad Gianmarca Pozzecca, dobro narušenog samopouzdanja nakon ponedjeljka i horora koji su im priredili Ukrajinci, dobila je zamah jer su joj to dopustili - Hrvati.

image

SofaScore za SN

SOFASCORE

Italija je startala s brzih 10:2, Nicolo Melli je dobio pick and pop, Italija je imala brzinu i agresivnost, a to je smelo naše košarkaše. Toliko da su nepunih pet minuta izgubili čak pet lopti. Napad je opet bio veći problem naše igre. Dok se nije ukazao Bojan Bogdanović. Iako je promašio prvu tricu, pronašao je vrlo brzo šut, bio je aktivan i na dijeljenju lopte, ali i možda najbolji čovjek u obrani u prvom dijelu. Potencijalno novom suigraču u Jazzu (ako ne završi Bogdanović u međuvremenu u nekom trejdu), Babo je pokazao što to znači NBA obrana, kasnije nije dozvolio niti Ricciju da se raspuca.

Hrvatska je igra dobila smisao ulaskom Krune Simona, iako se na njemu osjetila posljedica utakmice od prethodnog dana. Kao, uostalom, i na Dariju Šariću, jer pauza od košarke od više od godinu dana morala je ostaviti traga u back to backu.

Međutim, uz postojanu obranu, razbuđeni sa Simonovom idejom i Bogdanovićevom realizacijom, Hrvati su vrlo brzo ulovili Talijane. Štoviše, kad je Bogdanović pogodio u 15. minuti tricu za svoj 11. poen, Hrvatska je i povela (29:28). Imala je i minutu potom 31:28, Pozzecco je šizio, zaradio i tehničku grešku, a Hrvatska je opet - nestala. Toliko da je Italija povezala niz od 9-0. Tu je na klupi bio Bogdanović, a Damir Mulaomerović pokušao je završnicu prvog dijela odigrati i na talijanski način, sa small-ballom. Nije upalilo, jer je Italija imala i 40:31, da bi Dominik Mavra s koš-faulom nešto smanjio, ali Talijani na veliki odmor otišli s uvjerljivih 42:34.

Toliko bolji nisu bili. Bili su bolji za sve ono što im je Hrvatska dala.

Mavra je zaradio i petorku u nastavku, a tu je u kombinaciji sa Simonom, naša igra počela biti tečnija. Lopta je napokon dolazila do Ivice Zupca, ali priča treće četvrtine i našeg rezultatskog povratka, priča utakmice od utorka bio je ipak - Bojan Bogdanović. Za osam minuta treće četvrtine Bogdanovća je ubacio 12 poena, probijao je, stavljao je trce, a suput je u obrani školovao Simonea Fontecchija. Bogdanović je okrenuo Italiju, već smo u 25. minuti opet vodili (48:47), a da je Dominik Mavra stavio otvorenu tricu kod 59:53 na koncu četvrtine, već tada bi Italija kapitulirala.

Ipak, bila je to utakmica koja je otišla u posljednjih deset minuta i u kojoj je posve sve kontrolirala naša reprezentacija. Ali, znate kako je to, nije moglo prići bez problema, Ivici Zupcu odsviran je nesportski faul i tu je Italija s dva bacanja Mellija i tricom Fonteccija uhvatila priključak. Još jedan faul u napadu dosuen je Šariću na bloku, a Fontecchi je ubacio još jednu tricu. Pozecco je počeo divljati uz teren, podizao je baš svakog gledatelja u Mediolanum Forumu na noge. Italija je, bilo je to sigurno, za finiš bila spremna za delirijum.

Kad je Fontecchio s crte doveo Italiju u vodstvo (66:64) sve je proključalo. Onda su ne to nadovezale trice Pajole i Riccija, pa je potpuno kontrolu rezultata preuzela Italija (72:67). Opet agresivnija od Hrvatske.

I kad je opet Italija ulovljena na minus jedan, s dva napadačka skoka, jednom Mellija, a drugi puta Datomea, Italija je otišla 76:71. Sada je do konca bilo manje od dvije i pol minute. Nakon promašaja Šarića, pa Hezonje, nemoguće je iscurilo i zakucavanje Karla Matkovića. Da bi Melli s još jednim skokom u napadu odveo domaćina na 78:71. Šarićevu tricu je, pak, poništila nova trica Simonea Fontecchija za 81:74. I samo 39 sekundi nade za Hrvatsku.

Ali, povratka tu nije bio, usprkos brzog Smithovog poena, jer smo sljedeći napad Talijana branili, pa iako je Fontecchio promašio, Hezonja je promašio kontru i bio je tu kraj.

Hrvatska će u četvrtak od 14.15 sati igrati meč protiv Ukrajine, pobjeda će nas kao treće u skupini odvesti u Berlin, poraz će značiti da ćemo u Berlin vjerojatno na Srbiju (ako ona svlada Poljake u četvrtak)...

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

ČETVRTA ČETVRTINA (26:17)

10‘ - Smanjio je Smith na 81:76! Šest je desetinki do kraja, premalo vremena... To je to, novi poraz Hrvatske u Milanu. U četvrtak igramo protiv Ukrajine, ako izgubimo u osminu finala ćemo kao četvrti iz skupine i tamo ćemo najvjerojatnije igrati protiv Srbije, koja je veliki favorit za osvajanje prvog mjesta u svojoj skupini. U slučaju pobjede nad Ukrajinom, možemo završiti i kao drugi i kao treći u grupi...

9‘ - Melli pogađa nakon nevjerojatnog niza promašaja hrvatskih košarkaša. Šarić ubacuje tricu nade, ali malo to znači nakon što nevjerojatni Fontecchio dodaje novu tricu za 81:74 četrdeset sekundi do kraja. Time-out Hrvaske.

8‘ - Datome zabija laki koš nakon što mu se sretno odbila lopta pod košem... Taman kad nije trebalo! Odlaze Talijani na 76:71. Mulaomerović zove time-out.

7‘ - Melli zabija iz nemoguće situacije za 74:71. Bogdanović gađa nerezonski sa zvukom sirene i promašuje...

6‘ - Promašuje Stefano Tonut oba slobodna, ali promašuje i Smith na našoj strani. Matković je dobio skok pod košem i izborio nova slobodna bacanja - pogađa oba! Pogađa i Babo oba slobodna za 72:71! Kakva triler završnica u Milanu...

5‘ - Ali vraća nas Hezonja novom tricom u pravi trenutak! No, Ricci nošen skandiranjem milanske publike zabija novu tricu za Talijane, jedanaestea njihova ukupno... 72:67.

4‘ - 3/3 zabija Fontecchio i već je 66:64, a onda i Pajola dodaje tricu... Kakav pad Hrvatske u posljednjoj četvrtini.

3‘ - Fontecchio pogađa tricu.

2‘ - Zubac je dobio nesportsku zbog udaranja laktom u obrambenom duelu. Melli pogađa dva od dva slobodna. A zatim i Fontecchio pogađa tricu, evo Talijana na 60:61. Sjajan potez Jaleena Smitha! Faul-koš plus slobodno bacanje za novih plus četiri Hrvatske.

1‘ - Novi koševi Bojana Bogdanovića za 61:55 Hrvatske!

TREĆA ČETVRTINA (13:25)

10‘ - Mannion na kraju vraća Talijane na minus četiri... Ali važno je da vodimo u ovoj fazi! Idemo korak po korak... S 13:25 ovo je prva četvrtina u kojoj smo ostvarili prednost!

9‘ - Nakon dobre dionice hrvatskih košarkaša stigao je brzi poen Talijana... Ali onda Alley-oop Karla Matkovića na asist Dominika Mavre!!! 53:59!

7‘ - Babo dodaje dva poena! Zatim opet dva iz slobodnih bacanja, a onda zabija tricu!!! Babo je na 23 koša i nosi Hrvatsku...

6‘ - Zubac pogađa dva slobodna bacanja! Tonut ekspresno vraća vodstvo... Opet se igra koš za koš.

5‘ - Šarić solo-prodorom dovodi Hrvatsku u vodstvo! Ali odmah vraća prednost Melli...

4‘ - Nakon novih poena Polonare, zabija Zubac jedno slobodno. Zubac zakucava na Bogdanovićev asist za 47:46! Time-out zovu Talijani.

3‘ - Bogdanović probija Fontecchija, a onda ubacuje i tricu za 45:43!!!

2‘ - Spissu ubacuje tricu. Zubac polaže za 45:38!

1‘ - Prolazi Šarić jedan na jedan i donosi nove poene!

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Talijani su mnogo bolje otvorili susret, a onda se Hrvatska vratila koševima Bojana Bogdanovića i u jednome trenutku preuzela vodstvo. Ipak, nedostajalo je koncentracije u završnici, dosta su griješili hrvatski košarkaši, što su iskoristili Talijani i prednošću otišli na odmor.

DRUGA ČETVRTINA (20:17)

10‘ - Ubila nas je još jedna trica Fontecchija 23 sekunde prije kraja... Ali uspio je Mavra smanjiti na minus sedam! Time-out Talijana osam sekundi prije kraja. Pogađa Mavra i jedno slobodno bacanje, ali u brzoj kontri Nico Mannion dodaje dva poena za konačnih 42:34 u prvome dijelu.

9‘ - Promašuje Smith za tri, stala je igra hrvatskih košarkaša... Fontecchio polaže za 37:31.

7‘ - Pogađa Šarić tricu, ali s istekom vremena. No zato zabija tricu Polonara na suprotnoj strani.

6‘ - Vraćaju se Talijani unatoč novom polaganju Jaleena Smitha... 32:31, Mulaomerović zove time-out! Ući će Šarić na parket umjesto Simona.

5‘ - Prvo vodstvo Hrvatske na Bogdanovićevu tricu! Vode napokon Babo i društvo nakon onih početnih 10:2 i minus osam na startu. Time-out zove Italija...

4‘ - Polaganje Smitha za 28:26! Igra se praktički koš za koš...

3‘ - Hezooooonjaaaa! Trica za 26:24!

2‘ - Minijatura Fontecchija u reketu za 24:21. Dva poena dodaje i Datome.

1‘ - Odmah na startu pogađa Babo oba slobodna za 22:19... Pa Simon polaže za 22:21!

PRVA ČETVRTINA (22:17)

10‘ - Bogdanooooooooviiiiiiiiiić!!! Trica za 22:17! Ide se na predah ovim rezultatom...

9‘ - Ricci pogađa tricu za 22:14.

8‘ - Zabija i Babo za 17:14!

5‘ - Zubaaaaaaaaaaaac!!! Zakucavanje, a potom i faul-koš! Ali Talijani i dalje dominantni...

3‘ - Melli uništava hrvatsku obranu. Reagira Mulaomerović i zove time-out.

2‘ - Hezonja polaganjem donosi prve poene Hrvatskoj.

21.00: Počela je utakmica u milanskoj dvorani Mediolanum Forum.


Linker
12. svibanj 2024 20:18