Hrvoje Radanović uz Vladimira Anzulovića na klupi Splita

 NIKOLA VILIC/CROPIX Cropix
ŠANSA ZA DOKAZIVANJE

Hrvatski stručnjak dočekao priliku u ambicioznom klubu: ‘Učio sam od najboljih, sada to moram iskoristiti‘

‘Dobri smo, uz mene su i tri hrvatska igrača koja mi čine okosnicu momčadi‘, kaže Radanović
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 12. listopad 2023. 10:33

Bio je negdje iza, s tablom u ruci i tek ponekom sugestijom za ljude u fokusu kamere. Često bi ga i ulovilo oko fotoreportera dok s energijom jednakom onoj glavnog trenera objašnjava svojim igračima neku od nadolazećih akcija, obrambeni zadatak ili specijal. Učio je, upijao poput spužve i takvima se prilika uvijek ukaže. Hrvoje Radanović (32) ljetos je postao prvi trener u košarkaškom Beču. Vienna je donedavno išala na pogon riječkog dvojca, no Aramis Naglić od prije nekoliko mjeseci vodi samo slovačku nacionalnu vrstu. Njegov donedavni pomoćnik preuzeo je rolu glavnog, u klubu nisu trebali tražiti nekoga izvana. Uzeli su Naglić i Radanović duplu krunu 2022. s Bečanima, dok je ljetos Gmunden bio prejak u finalnoj seriji. Baš je Gmunden prije dva tjedna bio suparnik Vienni u Superkupu, na debiju Radanovića u ulozi glavnog trenera.

- Vatreno krštenje. Krcata dvorana u Gmundenu, po meni daleko najteže gostovanje u Austriji. Da, mogli smo tu uzeti taj trofej, ali izgubili smo u neizvjesnoj završnici. Nije mi to teško priznati, poraz je došao uvelike zbog nekih mojih pogrešnih odluka u presudnim trenucima utakmice. Nemam problema to reći, uvijek u karijeri i u životu općenito krećem od sebe. Taj finiš u Superkupu stvarno mi je bio poruka: “Hej, ti si sada glavni”.

Tri hrvatska igrača

Dojam je popravljen u prvom prvenstvenom kolu kada su u bečkom Hallmann Domeu pali Traiskirchen Lionsi. Cilj je ostao isti kao i u prethodnim sezonama, borba za sve trofeje u Austriji, uz ozbiljno učešće u Alpe Adria kupu. Povjerenje koje je dobio od čelnika kluba, braće Stazić (sportski direktor Stjepan, negdašnji junior Cibone i direktor Petar) znači mu mnogo.

image

Hrvoje Radanović 2014. na klupi Kvarnera

TEA CIMAS/CROPIX Cropix

- Mogu reći da smo klub s najvećim ambicijama u Austriji. Ušao sam u već četvrtu sezonu ovdje, dok mi podrška obitelji Stazić u mnogome olakšava trenerski rad. Grad je za život fenomenalan, ono što se o njemu može pročitati i u našim medijima stvarno i je tako. Ne možemo znati gdje će nas put dalje odvesti, ali gdje god da odem nakon Beča, pamtit ću ovu priliku koju sam dobio. Sada je na meni da je maksimalno iskoristim.

U košarkaškom Beču su i tri hrvatska igrača. Darko Bajo (ex Cedevita, Split) stigao je nakon avanture u njemačkom drugoligašu Karlsruheu. Davor Konjević, nekadašnji prvotimac Gorice, Škrljeva i Kvarnera 2010 došao je iz ciparskog APOEL-a, dok je nešto dugovječniji u svlačionici Ivan Siriščević. I njemu je, s 36 godina na leđima ovo četvrta sezona u Beču, gdje je došao iz Zadra. Trener Radanović u svima njima ima ljude od maksimalnog povjerenja. Ključna je to riječ koja se proteže kroz čitavu priču.

- Sa svima u svlačionici moj je odnos jasan i otvoren. Namjeravam biti dosljedan, dok se pravila i prioriteti u ponašanju i radu moraju znati. Okosnica ekipe, uz desnu ruku, kapetana Bogića Vujoševića koji je ujedno i kapetan austrijske reprezentacije su Jozo Radoš, Konjević, Bajo, Siriščević, kao i američki bek Stuckey. Dobri smo, vjerujem u sve igrače i mislim da je povjerenje obostrano. Moj asistent Marko Lalić i kondicijski trener Markus Jagoditsch neizostavan su dio priče, sve funkcionira na vrhunskoj razini.

Radio s mlađim HR selekcijama

Radanović je s Bečanima bio na Liburnia kupu u Opatiji, gdje je uz Josipa Sesara, Gašpera Okorna, Vladu Jovanovića i Damira Mulaomerovića imao ulogu predavača na seminaru Hrvatskog košarkaškog saveza za trenere Premijer i Prve košarkaške lige. Pripadnik je nadolazeće generacije mladih trenera, Hrvatska takvih nema puno u inozemnim vodama. S radošću će se prisjetiti i posla u Splitu koji, uz rodnu mu Rijeku, voli nazvati drugim domom.

- Ponosan sam što sam trenerski rastao uz Vladimira Anzulovića i Antu Grgurevića u Splitu, kao i pored Aramisa Naglića u Beču. Prirodan je to put, nema boljeg načina nego učiti od iskusnijih. Sad je odgovornost na meni, ali puno je lakše kada imaš podršku s više strana u klubu. Pritisak je velik, ali zona komfora nikada nije dobra ako misliš nešto napraviti u sportu.

Radio je s ozbiljnim trenerskim imenima, bio i u sustavu mladih hrvatskih reprezentacija. Dočekao je priliku i postao glavni trener. Hrvoje Radanović. Rijeka, 32 godine. Ime je to koje treba podcrtati. Hrvatska takvih kao on nema previše...

TRENERSKA KARIJERA

Klubovi

2011-13. Split, trener U-15 momčadi

2013-14. Kvarner 2010, pomoćni trener

2014-18. Kvarner 2010, trener U-19 momčadi

2018-20. Split, pomoćni trener

2021-23. Vienna, pomoćni trener

2023. Vienna, glavni trener

Reprezentacija

2017. U-18 reprezentacija, Eurobasket Estonija, pomoćni trener

2018. U-18 reprezentacija, Eurobasket Latvija, pomoćni trener

2019. B reprezentacija, Univerzijada Napulj, pomoćni trener

Linker
28. travanj 2024 04:18