TIM NWACHUKWU Afp
PONAJBOLJI KOŠARKAŠ SVIJETA

‘Idem prvo osvojiti prvenstvo, pa ću na ljeto odlučiti hoću li igrati za SAD ili Francusku‘

Joel Embiid ima američko i francusko državljanstvo, a još nije odlučio za koga igrati
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. listopad 2022. 08:21

Što će odlučiti Joel Embiid? Velika zvijezda Sixersa i jedan od najboljih igrača NBA lige nedavno je stekla američko državljanstvo, ali od prije nekoliko mjeseci ima i francusko. To omogućuje Embiidu da igra za jednu od te dvije nacije. I Francuzi i Amerikanci ga žele i nadaju se da će sjajni centar izabrati baš njih za tim s kojim bi igrao na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Embiid (28) rođen je u Kamerunu, dobio je francusko državljanstvo u srpnju i ima obitelj u zemlji. Početkom rujna ipak je prihvatio i američko državljanstvo. Išao je u srednju školu na Floridi, a kasnije je igrao koledž u Kansasu.

"Dugo sam ovdje, moj sin je Amerikanac. Živim ovdje i blagoslov je biti ovdje, pa sam pomislio zašto ne?", objasnio je Embiid svoju odluku o tome zašto je uzeo američko državljanstvo.

Francuski reprezentativci i dalje polažu nade u zvijezdu Sixersa.

"Znam da se već susreo s nekim našim igračima," rekao je izbornik reprezentacije Vincent Collet. "Mislim da bi trebao igrati za nas. Ali vidjet ćemo. Poštovat ćemo njegovu odluku, kakva god ona bila."

Sam Embiid je pak odlučio uzeti stanku.

"Želim ostati zdrav i osvojiti prvenstvo, nakon toga ćemo razmotriti to pitanje", rekao je za Associated Press.

I Amerikancima i Francuzima sjajni centar bi bio veliki adut u borbi za olimpijsko zlato. Peterostruki All-Star igrač prošle je sezone bilježio 30,6 poena i 11,7 skokova, uz 49,9 posto šuta iz igre i završio je drugi u utrci MVP-a.

Linker
20. travanj 2024 13:58