Jakša Vullić

 NIKOLA VILIC Cropix
EUROPSKO PRVENSTVO

Izbornik Hrvatske se oglasio nakon neuspjeha: ‘Ispričavam se svima, stid me je. Ne mogu opisati razočaranje‘

Hrvatska se šokantno nije plasirala u četvrtfinale u Rumunjskoj
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. srpanj 2024. 19:19

Iako su stigli na europsku smotru B divizije bez dva najbolja igrača, Luke Krajnovića i Andrije Jelavića, hrvatski košarkaši do 20 godine i njihov izbornik, iskusni Jakša Vulić, vjerovali su kako mogu biti u prve tri reprezentacije koje mogu u rumunjskom Pitestiju povratak u A diviziju europske košarke za ovaj uzrast.

I krenulo je sasvim prihvatljivo, na startu je razbijena Švicarska (82:48), zatim je bez problema pala i Latvija (88:70), da bi kontra Finaca, nakon dva dana odmora trebalo osigurati plasman u četvrtfinale. Tu nas je izneredio vanjski šut protivnika, Hrvatska nikako nije pronaći ritam u srazu s niskom postavom Finaca i pretrpjeli smo poraz (67:78). Međutim, ostala je posljednja utakmica u skupini, u kojoj smo morali biti Slovaka za plasman na prve dvije pozicije u skupine. I tu smo neočekivano poraženi, Slovaci su nadjačali našu vrstu (66:60) te nas ostavili u borbi između devetog i 16. mjesta, tu ćemo već u petak igrati prvu utakmicu protiv Irske.

Razočaranje je u našim redovima bilo ogromno, čemu će posvjedočiti izjava Jakše Vulića objavljena na službenim stranicama Hrvatskog košarkaškog saveza. Ne sjećamo se istupa iti jednog našeg izbornika koji se toliko posuo pepelom nakon jednog natjecanja. Ne samo u mlađim kategorijama.

- Porazom od Slovačke ostali smo bez četvrtfinala i mogućnosti da se borimo za povratak u A diviziju. Ne mogu uopće opisati razočaranje i stid našim izvedbama protiv Finske i Slovačke. Imali smo problema s otkazima, ozljedama, naknadnim popunjavanjem rostera, ali to nikako ne može biti opravdanje za loš nastup na ovom Prvenstvu. Sva krivnja i odgovornost je na meni kao treneru ove momčadi i dugujem ispriku prvo Savezu, onda i svim ljubiteljima košarke u Hrvatskoj. Moramo, koliko god bilo teško, dostojno odraditi preostale utakmice za plasman od 9. do 16. mjesta - kazao je Vulić.

Stellan Rajaofera, Ivan Bogdanović, Niko Šare, Toni Bilić, Vice Zanki, Vigo Bart, Ivan Njegovan i Marino Dubravčić morali su, zajedno sa stručnim stožerom, od ovoga natjecanja izvući više. Možda se nisu morali plasirati u A diviziju, ali su barem morali stići blizu te šanse. Ostati bez četvrtfinala, dok se tamo nalaze Ukrajina, Gruzija, Nizozemska, Slovačka, Rumunjska, Mađarska, Finska i Portugal, dakle nema tu nikoga od tradicionalnih velikih košarkaškim zemalja, ipak je ispod i naših standarda.

Uzmimo za kraj primjer kako se na cijeloj teritoriji događaju zanimljivi trendovi. Istog dana kad je Hrvatska u srazu sa Slovačkom ostala bez četvrtfinala B divizije, u onoj elitnoj A diviziji je od četvrtfinala Srbiju odvojila Češka.

Linker
17. listopad 2024 21:50