Svetislav Pešić

 NEBOJSA PARAUSIC/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA Nebojsa Parausic/imago Stock&people/profimedia
REAKCIJE NAKON SUSRETA

Izbornik Srbije zaplakao nakon velike pobjede pa poslao poruku ozlijeđenom igraču: ‘Naravno da sam emotivan!‘

‘Naš moto od prvog dana je “svi za jednog, jedan za sve‘, kazao je Svetislav Pešić
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 05. rujan 2023. 14:05

U četvrtfinalnom susretu Svjetskog prvenstva u košarci reprezentacija Srbije je odličnom predstavom savladala Litvu rezultatom 87:68 i osigurala plasman u polufinale. Nakon utakmice na press konferenciji govorio je izbornik Srbije Svetislav Pešić.

- Velika pobjeda, važna pobjeda. Utakmica protiv sjajne momčadi, odigrali su odličan turnir. Bilo je teško pripremiti utakmicu. Pronaći energiju, koncentraciju, defenzivu koju smo igrali večeras. Ako igrate u Euroligi imate dva-tri dana za regeneraciju, ali kada igrate svaka dva dana jako je teško. No, uz dodatnu motivaciju, uspjeli smo - rekao je na početku Pešić.

- Naš moto od prvog dana je “svi za jednog, jedan za sve.” Ako analizirate tko je momčad, prvo morate vidjeti kako ova momčad igra u obrani. Ako pogledate obranu, svega je bilo. Presing. Sjajna obrana unutra na Valanciunasu, pucao je stopiranje šuta za tri. Bilo je važno kontrolirati ofenzivni skok protiv najbolje skakačke momčadi prvenstva.

Poslao je i poruku ozlijeđenom Boriši Simaniću koji je nakon velike nezgode ostao bez jednog bubrega.

- Drži se, Boriša - rekao je u suzama srpski izbornik pa poslao zagrljaj i poljubac Simaniću.

Govorio je i o ulozi igrača s klupe.

- Lako je pričati o košarci. Pobijedili smo i svi žele znati zašto smo pobijedili. Jako je važan ritam igre. Europska utakmica potpuno je drugačija. Igra teče i najvažnije je pronaći način da promijenimo ritam igre. Ne radi se samo o pogađanju trica. Kada govorimo o FIBA utakmicama, bitno je pronaći ritam, igru vani i unutra. Ponekad uspijemo, ponekad ne. Večeras smo promijenili ritam, recimo Avramović je bio ključan za tu ulogu. Ušle su rezerve i donijele više energije od startera. U takvim situacijama trener mora biti zadovoljan. Čim su ušli, vidjeli smo njihov učinak protiv sjajne momčadi.

image

Slavlje pobjede

TED ALJIBE Afp

Osvrnuo se i na emotivni trenutak nakon završetka utakmice.

- Bio sam emotivan? Uvijek sam emotivan. Kako bih mogao funkcionirati? Naravno da sam emotivan, dolazim iz mjesta gdje... To je na neki način naš imidž. Više slavim način na koji smo došli i kako su igrači reagirali. To je cilj svakog trenera i ako ga ostvari... Znate sad ponoviti. To je izazov za sve nas.

Ovaj rezultat posebno je teško pao Litvancima koji su nakon utakmice bili utučeni.

- Teško mi je sada pričati, ovo nam je bila najvažnija utakmica. Imali smo sjajan turnir do sada, dobili smo pet utakmica zaredom, jako respektiramo Srbiju, pripremali smo se, ali ne znam što se dogodilo... Oni su igrali puno agresivnije i bolje u obrani, a mi uopće nisam mogao uhvatiti ritam. Uništili su nas, gubili smo 20 razlike i nismo se mogli vratiti - rekao je igrač Tadas Sedekerskis i dodao:

– Došli smo po medalju, to nam je bio cilj od prvog dana okupljanja. A ta pobjeda protiv SAD-a nama sada apsolutno ništa ne znači. Ne mislimo da smo nešto posebno dobri jer smo dobili SAD, Srbija je fantastična momčad, stvarno znaju igrati košarku, imaju sjajne igrače poput Bogdanovića.

image

Dejan Davidovac (sredina), Rokas Jokubaitis (lijevo)

TED ALJIBE Afp

Riječi je potkrijepio i izbornik reprezentacije Kazis Maksvitis.

- Najlošija utakmica na turniru za nas, nismo imali šanse da se vratimo. Pobijedila je jača ekipa, mi smo bili bez energije i emocija, to nas je koštalo. Srbija je bila mnogo bolja. Nedostajalo nam je energije i koncentracije, sigurno bih promijenio taktiku u obrani. Šutirali su 40 posto trica, uz dosta koševa iz kontre su nas izbacili, odnosno ostavili bez borbe za medalju. Dali su nam puno koševa nakon naših pogrešaka, što je dokaz koliko nam je nedostajalo koncentracije - istaknuo je, pa nastavio:

- Tri puta smo izgubili loptu na centru, naša očajna obrana omogućila je Srbiji da postigne mnogo poena. Imali su puno više energije i djelovali su puno svježije.

Linker
26. travanj 2024 08:36