LUKA GERLANC
INTERVJU ZA SN

Izgradio je poseban odnos s Dinamom, a sada ga čeka Kina: ‘Ponuda je jako dobra, evo kakve cifre igrači odbijaju‘

Postoji i nekoliko pozitivnih priča u Hrvatskoj, a ova su tri kluba na dobrom tragu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. lipanj 2023. 23:04

Lani je vodio Zadar, pa morao prekinuti posao zbog bolesti. Vratio se na klupu na Islandu, da bi u završnici sezone preuzeo Dinamo i s njim stigao do doigravanja za prvaka. Usput i odvukao Zadar, kasnijeg prvaka do majstorice u četvrtfinalu. Odnosno, ispostavit će se kako je Dinamo pod vodstvo Vladimira Anzulovića nanio jedini poraz Zadru u postsezoni jer su trupe Danijela Jusupa i u polufinalu sa Cibonom, i u finalu sa Splitom pomeli svoje protivnike.
Iako je i Anzuloviću legao Dinamo, i Dinamu on, ova se suradnja neće nastaviti. Naime, Anzulović je dobio ponudu iz Kine koju nije mogao odbiti. Javio se Zhejiang Golden Bulls, momčad koja je u protekloj sezoni stigla do finala CBA lige, bogati projekt i jedno sasvim novo okruženje. Anzulović će već sljedeći tjedan put Kine...
- Imao sam prilike jedno mjesec dana raditi s kineskom B selekcijom kao gost i tamo sam ostvario kontakte s igračima i trenerima. Nekim igračima se dopalo što smo radili u tom razdoblju, oni su bili dobri s mojim agentom i tako je stigla ponuda.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Koja je jako dobra...
- Jest, ponuda je jako dobra. Odlazim u Kinu kao većina trenera na to tržište, iznimke su samo euroligaški ili NBA treneri. Dakle, stižem u klub kao savjetnik ili asistent glavnog trenera, koji po kineskom modelu ima dosta odgovornosti, pa tako tu nije riječ i klasičnom pomoćnom treneru kao što je to slučaj kod nas.
Prvi će puta tako Anzulović raditi s proračunom momčadi koji dira nebo.
- Doista je riječ o velikom proračunu, ali ne bih želio ulaziti u konkretne svote. Mogu samo za ilustraciju dati primjer jednog igrača. Moj brat Dražen, koji od ovoga ljeta vodi Samaru, davao je 450.000 eura Maliku Newmanu, dok se ovaj na taj ugovor nije niti osvrnuo, jer je stigao u moj novi klub za puno više. Njega su doveli prije nego sam ja potpisao, pa je na tom primjeru jasno o kakvom se novcu tu radi. I ne radi se samo o strancima, jer u klubu su i sasvim solidni domaći igrači.
Neki od njih će uskoro zaigrati na dva pokusa, jednom u Kranjskoj Gori, drugom u Opatiji protiv hrvatske reprezentacije, jer Saša Đorđević sprema Kineze za SP u Sloveniji.
- Jest, u toj reprezentaciji su bekovi iz Golden Bullsa, imamo i jednog vrlo perspektivnog centra, visokog 224 cm...
Anzulović je potpisao ugovor za sljedeću sezonu, ali se još jednom želio osvrnuti na razdoblje provedeno u Dinamu.
- Ne klikne se uvijek sa svakom sredinom, no meni se dogodilo da sam i s Dinamom, kao što je to bio i lani slučaj sa Zadrom baš od prve kliknuo s igračima. Ostaje žal da smo u doigravanju odmah morali igrati protiv Zadra, koji se pokazao jačim od svih ostalih, tako i od nas. Žao mi je što odlazim, ali stigla je ponuda koju nisam mogao odbiti, u ovu priču oko Kine sam uložio neko vrijeme, bio sam već tamo, radio, ostvario kontakte, kako bi se jednog dana dogodio poziv koji sam sada dočekao.
S obzirom na to da odlazi iz naše klupske košarke, kakav je Anzulovićev stav o našim klubovima koji tavore u neimaštini, na granici amaterizma?
- Stanje u našim klubovima je kvalitativno lošije nego je to bilo prije deset godina, iako se po mom sudu neki pomaci, neki znakovi buđenja vide. Nama nedostaje kontinuitet rada po klubovima, samim time bismo neke potencijale bili u stanju dovesti na višu razinu. Mi imamo i imat ćemo dalje vrhunskih proizvoda, potencijala za NBA ligu, ali potrebno je stvoriti dobre klupske igrače, oni se stvaraju samo s viškom rada. Vidim, ipak, kako se nešto zbiva, kako postoje pozitivne priče u Dinamu, Dubravi, Šibenki, kako se radi na tom tragu.

image
LUKA GERLANC/CROPIX

Reprezentacija je pak na donjoj razini i pitanje je može li uopće niže od “kvalifikacija za kvalifikacije”, od pretkvalifikacijskih sudara s Irskom i Luksemburgom koji slijede koncem srpnja. Valjda ne može niže...
- Moj stav je da uvijek može bolje, ali može i gore. Ako se posvetimo radu o čemu sam ranije govorio, ako shvatimo gdje se nalazimo i krenemo živjeti u koraku s vremenom, ako nam postane jasno da danas svi igraju košarku i da više nismo sami po sebi dominantni u ogledu s drugima, sasvim sam siguran da će nam krenuti na bolje.
Vladimir Anzulović sada kreće u jednu novu trenersku avanturu. Pripreme će mu započeti već početkom srpnja, a sezona u studenom. Prva kineska sezona, prva sezona za ovog 45-godišnjeg trenera na drugom kontinentu.
Pa dok se ne vrati, jer on sasvim sigurno ima što za reći još godinama ispred nas. Kina je tek jedna stepenica, lukrativno zanimljiva, na putu prema većim i ozbiljnijim klupama. Do tada Malom Zuli jedino možemo poželjeti sreću...

Linker
30. travanj 2024 15:14