Roko Prkačin

 David Pastor/shutterstock Editorial/profimedia
ROKO PRKAČIN ZA SN:

‘Kvalitetni smo, želimo titulu, ali jedna stvar je baš nezgodna. Kad smo sletjeli, skoro mi je srce stalo‘

Mladi hrvatski reprezentativac traži svoju šansu u Gran Canariji, nakon što se lani školovao u Gironi
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 23. studeni 2023. 23:47

U utorak je Gran Canaria, lanjski osvajač Eurokupa, gostovala u rumunjskom Cluju. Momčad s Kanara i ove je sezone u Eurokupu, samo je zbog logističkih uvjeta morala otkazati Euroligu koju je osvojila. Naime, daleka su putovanja za Gran Canariju i ako se i ove sezone osvoji Eurokup, za zaigrati Euroligu vjerojatno bi momčadi koju sjajno vodi Jaka Lakovič trebao zrakoplov na raspolaganju za prijaviti najelitnije europsko klupsko natjecanje.

Usput Gran Canaria, osim što je krenula u Eurokup s čistih 8-0 i jedina je neporažena momčad u tom natjecanju, u ACB ligi je na diobi šestog mjesta sa skorom 6-4. Ukupno, riječ je o sjajnoj momčadi. U kojoj od ovoga ljeta igra i 21-godišnji hrvatski reprezentativac Roko Prkačin. Nakon što se lani školovao u Gironi i privikavao na ACB ligu, sada je Prkačin u momčadi koja ide na rezultat i tu mladi reprezentativac traži svoju šansu.

Dobar odnos s Lakovičem

U pobjedi u Cluju u utorak je tako Roko Prkačin odigrao 26 minuta i za to je vrijeme ubacio 12 poena (šut 4-7), skupio je šest skokova, podijelio tri asista, oduzeo tri lopte i izgubio dvije, dok je odigrao ukupno jako dobru utakmicu.

- Ma sve je super, baš mi je dobro. Minutaža mi raste i to iz utakmice u utakmicu, pa kako onda ne bih bio zadovoljan - javio se Prkačin iz zračne luke u Madridu, po zračnim lukama je Gran Canaria češće nego na treninzima.

Kad su se završile istanbulske kvalifikacije za Igre, ispred Prkačina je stajao veliki posao dokazivanja u novom klubu.

- Uvijek je to isto na početku priprema. Neki igrači dođu spremniji, neki manje spremni. Ja sam stigao iz reprezentacije i bio sam OK. Opet, negdje sam u to vrijeme bio u rotaciji kao peti visoki igrač. Onda se ozlijedio Shurna, pa sam počeo više igrati.

image
ROBERTO TOMMASINI Nurphoto Via Afp

I za sada igra više na poziciji četiri.

- Miješa se to, nije pravilo.

No Jaka Lakovič, Slovenac na klupi Grance, nekadašnji veliki euroligaški bek - dojam je to - ima dobar odnos s našim reprezentativcem.

- Trener ima baš dobar odnos sa svima, ali što se osobno mene tiče da, imamo dobru komunikaciju. Mogu pitati ako mi nešto nije jasno, uvijek razgovaramo i ja se u tom odnosu trener - igrač osjećam komotno.

S obzirom na sve što je do sada odigrao u još uvijek jako mladoj karijeri, Gran Canaria je stepenica više. Momčad koja pretendira biti blizu vrha ACB lige, momčad koja je prvi favorit za ponoviti osvajanje Eurokupa. I u takvoj momčadi Roko Prkačin sve više postaje dio ozbiljnije rotacije.

Las Palmas smo napustili na ugodnih 24 stupnja, u Cluju je bilo - četiri. Ponekad se sjetim i da mi malo zafali ona zagrebačka maglovita zima

- Razlika je u odnosu na ranije momčadi, jer ovo je baš kvalitetna momčad, okružen sam s jako kvalitetnim igračima. I svakim danom s njima trenirajući ne može biti loše, mislim da za mene to sve skupa može biti samo pozitivno.

I sve bi to bila jedna mala idila da Gran Canaria nije smještena u Las Palmasu, “na kraju svijeta”, pa se za svaku gostujuću utakmicu mora sjesti u zrakoplov, letjeti nekoliko sati, često presjedati...

- To je baš nezgodno. Posebno jer su ovdje dvije utakmice tjedno, a lani sam bio u Gironi u ritmu od jedne utakmice, pa se i na to trebalo priviknuti. Evo primjer kako to izgleda. Mi smo u petak odletjeli za Zaragozu, gdje nas je u subotu čekala utakmica sa Zaragozom. Onda smo u nedjelju iz Zaragoze odletjeli za Cluj, gdje smo u utorak igrali s domaćinom Eurokup. U srijedu smo se cijeli dan vraćali za Las Palmas. Znači, kad imamo dva gostovanje u ACB i gostovanje u Eurokupu, onda ta gostovanja vežemo, između nema povratka kući, a nekada nam se dogodi da povežemo i tri gostovanja. Sada nas čekaju četiri vezane utakmice kod kuće, to će biti mali predah od putovanja.

I u svim tim putešestvijama teško je kroz treninge izboriti veću minutažu. Jer, treninga u tom ritmu ne može biti onoliko koliko ih ima u nekim momčadima koje nisu toliko na putu.

- Sve što se može popraviti u statusu u momčadi, može se popraviti na utakmica, tu se svaka šansa mora zgrabiti i iskoristiti.

Opet, Gran Canaria želi opet napasti Euroligu. Želi osvojiti Eurokup.

- To je cilj, kao momčad to želimo. I sada smo u dobrom ritmu, imamo devet uzastopnih pobjeda u ACB ligi i Eurokupu i nemamo namjeru stati.

Cibona je tabu tema

Hoće li, osvoji li opet Eurokup, onda Granca biti Eurolige, to nije pitanje za Roka Prkačina. Ali zato jest kako mu je biti na Kanarima u ovo maglovito vrijeme iz zagrebačke perspektive.

- Kad smo sletjeli u Cluj, skoro mi je srce stalo. Las Palmas smo napustili na ugodnih 24 stupnja, u Cluju je bilo - četiri. Ponekad se sjetim i da mi malo zafali ona zagrebačka maglovita zima, u Las Palmasu je stalno sunce, ha, ha, ha...

Mogu samo podržati ideju koju imaju u klubu. Ako je preoblikovanje način da se Cibona spasi, onda to podržavam

Onda smo prebacili na reprezentaciju.

- Znam da je drugi tjedan ždrijeb olimpijskih kvalifikacija i jedva čeka vidjeti s kime ćemo završiti u skupini i gdje ćemo te kvalifikacije igrati.

Ali prije njih će za Hrvatsku krenuti borba za odlazak na Eurobasket 2025. U veljači će nas Francuzi dočekati u Brestu u već rasprodanoj dvorani.

- Mogu ovoga puta igrati euroligaški igrači, što je za nas važno. Naravno, to znači i da će za Francuze igrati euroligaški igrači.

A na ACB parketima se sretne s hrvatskim igračima.

- Vidio sam se s Badžimom, kao i s Marinom Marićem. Uskoro ćemo u goste Hezonji i Realu, dok nam koncem prosinca u goste dolazi Breogan s Veljkom Mršićem, Matejom Rudanom i Tonijem Nakićem. Tako da se vidimo.

Kad smo već kod Hezonje i Reala, europski prvak igra sjajnu sezonu. Prvi poraz su doživjeli proteklog vikenda kad ih je svladala u Madridu Unicaja.

- Iza njih je bio tjedan s dvije utakmice u Euroligi, pa je vjerojatno i to jedan od razloga tog poraza. Real doista izgleda odlično, što govore i njihove rezultati, kako u ACB ligi, tako i u Euroligi. Iako, rano je za prognoze, jer sezona je duga.

A Cibona? Roko Prkačin je jedan od onih kojem se duguje...

- Nećemo o toj temi.

O opstojnosti kluba?

- Mogu samo podržati ideju koju imaju u klubu. Ako je preoblikovanje način da se klub spasi, onda to podržavam.

U međuvremenu će Roko Prkačin nastojati ponavljati večeri poput one u utorak u Cluju.

Linker
14. travanj 2024 20:56