TOBIAS SCHWARZ Afp
HEROJI EUROBASKETA

FOTO: Ludo slavlje novih prvaka Europe! ‘Ovo nisam mogao ni sanjati! Momčadi pune zvijezda su ostale iza nas‘

Španjolska je iznenadila košarkašku Europu, srušila još jednog favorita i uzela zlato
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 19. rujan 2022. 07:58

Španjolska je na krovu Europe, iako na papiru nije bila favorit protiv Francuske u finalu. Međutim, ‘Furija‘ je u Berlinu slavila 88:76, a izbornik Sergio Scariolo potpisao je svoje trenersko remek-djelo.

- O nečem ovakvom nisam mogao razmišljati ni u mojim najboljim snovima – priznao je Scariolo nakon finala i velike proslave zlatne medalje.

image

Sergio Scariolo

TOBIAS SCHWARZ Afp

Nije ih smetalo što ih nisu doživljavali kao favorite.

- Uvijek želiš napraviti dobar posao, igrati dobru košarku. Tvoja ekipa treba pokazati svoje lice i natjecati se. U to nisam sumnjao.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

Eurobasket je iznimno zahtjevan turnir.

- Momčadi koje imaju NBA zvijezde, MVP-e iz NBA i nekoliko All Star igrača ostale su iza nas. Osjećam enormnu satisfakciju zbog razine ovog prvenstva.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

Otkrio je izbornik i recept kojim su Španjolci došli do zlata.

- Na ovoj razini košarke morali smo voditi brigu o mnogim stvarima. Radili smo dobro, ali to je naš posao, košarka. Meni je bilo teže prije, kad su se igrači s puno više talenta i osobnosti tek učili da postanu zvijezde. Ovdje je vođenje bilo jednostavno. Bili smo sposobni, zahvaljujući poniznosti i nepostojanju ega, odvesti tehničke i taktičke stvari na visoku razinu – kazao je Sergio Scariolo.

image

Willy Hernangomez i Dirk Nowitzki

TOBIAS SCHWARZ Afp

Juancho Hernangómez izabran je za MVP-a finalnog susreta. Ostvario je 27 poena iz samo dva promašaja, i to u tricama kojih je pogodio sedam od devet.

- Bio je ovo dugačak i jako težak put s puno uspona i padova. Na kraju rad i vjera u sebe uvijek dolaze na vidjelo. Nije to bio put posut ružama na osobnoj razini, bilo je i kompliciranih trenutaka koji su nam pomogli da sada možemo uživati – istaknuo je Hernangómez.

Kapetan Rudy Fernández osvojio je svoju 11. medalju s reprezentacijom Španjolske i tako srušio sve prognoze uoči Eurobasketa. Za njega je ova godina bila posebno teška jer je izgubio oca.

- Ova ekipa mi je olakšala posao. Nemam riječi za njih, ovo je nevjerojatna stvar. Ne mogu opisati svoje osjećaje u ovom trenutku – izjavio je španjolski kapetan.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

Francuzi su još jednom ostali prekratki u borbi za zlato koje su posljednji put na Eurobasketu osvojili 2013. godine. Od tada imaju dvije bronce sa Svjetskog prvenstva (2014. i 2019.), broncu s Eurobasketa 2015. i srebro iz Tokija, kojem su sad pridodali i europsko odličje istog sjaja.

- Očito je da smo izgubili zlato. Oni su svoj plan proveli savršeno – komentirao je francuski izbornik Vincent Collet.

Linker
19. travanj 2024 03:16