Luka Dončić odveo je Sloveniju do pobjede protiv Švedske

 THOMAS COEX/AFP/PROFIMEDIA Thomas Coex/Afp/Profimedia
DRAMA U STOCKHOLMU

Luka Dončić je morao odigrati maestralnu partiju da spasi Sloveniju i pruži tračak nade Hrvatskoj

Švedska je 6 sekundi prije kraja imala otvoreni šut za tricu s kojom bi otišli na 84:82, ali Larsson je nije pogodio.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 03. srpanj 2022. 19:04

Morao je Luka Dončić odigrati fantastičnu utakmicu kako bi osigurao pobjedu Sloveniji protiv Švedske 84:81 u posljednjem kolu prvog dijela kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Slovenci u drugi krug tako odlaze s 4 pobjede, a Šveđani čekaju rasplet utakmice između Hrvatske i Finske. Pobjeda Slovenije u Stockholmu ostavlja nadu Hrvatskoj da izbori prolazak u drugi krug kvalifikacija.

Slovenija je odlično krenula u utakmicu, već nakon 6 minuta imala 10 poena prednosti (17:7), ali Švedska se nije predavala. Discipliniranom igrom i u obrani i u napadu malo po malo su smanjivali zaostatak pa se na poluvrijeme otišlo rezultatom 41:41. Tu je na scenu stupio Dončić koji je potpuno preuzeo konce igre u svoje igre te sjajnim driblinzima, koševima i asistencijama omogućio Sloveniji da opet ode na dvoznamenkastu prednost.

Osam minuta prije kraja utakmice bilo je 73:61 za Sloveniju, ali Švedska se ne predaje te s 10 poena u sljedeće tri minute dolazi na samo 'minus 2'. Četiri minute prije kraja rezultat je bio 75:75, a onda je krenula drama. Izmjenjivale su se momčadi u vodstvu, a Švedska je imala napad pola minute prije kraja pri rezultatu 82:81 za Sloveniju. No, prvo su se Šveđani sapleli, lopta je došla do Dončića koji ju je odmah izgubio, a Pelle Larsson je 6 sekundi prije kraja imao otvoren šut za tri poena. No, promašio je, Dončić je uhvatio loptu i to je bio kraj švedskim nadanjima. Goran Dragić je ubacio dva slobodna bacanja za 84:81, a Ludvig Hakanson nije uspio pogodio tricu preko cijelog terena za produžetak.

Dončić je utakmicu završio s 31 poenom, 10 skokova, 6 asistencija, a Goran Dragić je dodao 20 poena. Kod Šveđana najbolji je bio Hakanson s 24 poena, 9 asistencija i 4 skoka.

Ova pobjeda Slovenije za Hrvatsku znači da i dalje može u drugi krug kvalifikacija ako večeras slavi protiv Finske. Slovenija je sada na omjeru 4-2, Finska ima 4-1, Švedska 2-4, a Hrvatska 1-4.

Linker
14. travanj 2024 22:06