Luka Dončić je briljirao protiv Venezuele

 YUICHI YAMAZAKI Afp
STRUČNI KOMENTATOR

Luka Dončić nikada nije izgledao bolje, a velikan je zasad najveće razočarenje Svjetskog prvenstva

Svjetsko prvenstvo u košarci za Sportske novosti komentira Jurica Golemac
Piše: Jurica GolemacObjavljeno: 27. kolovoz 2023. 08:44

Stručni komentator za SN: Jurica Golemac

Najveće iznenađenje nakon prva dva dana je minus 30 Francuske protiv Kanade, gdje smo svi očekivali puno više od Francuza. U prvom su dijelu još nekako držali priključak zbog Fournierove napadačke kvalitete, ali kad su ga stisnula dva ponajbolja defenzivca na Svjetskom prvenstvu, elitni NBA obrambeni igrači Dort i Brooks, Fournier je nestao, a nitko mu nije dao ruku. Kanada je na pogon Shaija Gilgeousa-Alexandra napravila veliku razliku do kraja. Iako ne izgledaju dobro, Francuzi imaju jak roster u kojem su svi igrači ili iz NBA li iz Eurolige. Nemaju, međutim, dobar protok lopte, nemaju klasičnog playa, a ne vidi se niti neka kemija unutar momčadi. Opet, sve to ne mora ništa značiti, jer je tek prva utakmica iza njih, ali šanse su im svedene sada na minimum. Ako se dokopaju druge runde, tu ih čekaju Španjolska i Brazil, ali prije toga tek trebaju srediti Latviju u nedjelju. Ona je bez Porzingisa, ali je i dalje nezgodna. U prvoj su utakmici pogodili 18 trica, siguran sam da će se trener Luca Banchi jako dobro spremiti za Francusku. Kažem, za sada je za mene Francuska najveće razočaranje.

image

Dwight Powell u dvoboju protiv Rudyja Goberta

ADEK BERRY Afp

Kanada je, pak, pokazala kako je veliki kandidat za medalju, Shai lako dolazi do kreacije za svoje šuteve i pokazao da će biti jedan od najboljih igrača na ovom SP. Igraju odličnu obranu, jer tu su uz Dorta i Brooksa i Powell, ali i Olynyk, koji je iskusan, onaj europski tip visokog igrača koji prijeti šutem, pa Kanađani mogu ugroziti svakoga. Čak i SAD.

Australija se mučila s Fincima u prvom poluvremenu, ali je australski trener napravio dobar plan gdje je izmorio Markkanena udvajanjima. I kad je Salina stao šut, Finci su se raspali u drugom dijelu, jer nemaju dovoljno dubine u rosteru. Australija ima iskusnog Millsa, koji je otvorio utakmicu s tri “air balla”, pa do kraja stavio 25. Mene Joe Ingles neodoljivo podsjeća na doktora košarke Krunu Simona, jer može sve s loptom. Zatim dolazimo do Exuma i svakako Giddeyja, koji je jedna kombinacija Papaloukasa i Bodiroge. A unatoč mladosti, na terenu razmišlja kao veteran, sve vidi. Fali i visoki igrač nakon ozljede Landalea, ali po mojem sudu Australci su kadri otići jako visoko.

U okršaju Townsa i Clarksona, utakmici bez taktičke discipline vidjeli smo pobjedu Dominikane, ali samo zbog gluposti Clarksona. Da je ostao u igri do kraja, dojma sam da bi Filipini stigli do pobjede. Crna Gora je stigla do važne pobjede, izgledali su dobro s Meksikom, dobri su s Perryjem i Vučevićem. Sada ih čeka Litva, to bi moglo odrediti i tko će u četvrtfinale. Litva nije toliko jaka kao kad su u sastavu bili Sabonis ili Grigonis, ali dobro koriste ono što imaju. Crnogorci imaju problema s trčanjem prema nazad i branjenjem pick igre, ali Litva nije šuterska momčad i tu bi Crnogorci, bez opterećenja, mogli do velikog rezultata.

image

Nikola Vučević

ROUELLE UMALI/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Rouelle Umali/xinhua News/profimedia

Grčka je bez cijele petorke, mučila se s Jordanom, ali tu je disciplina. Teško će dalje od Top 16. Najzanimljivija utakmica nedjelje bila ona između Južnog Sudana i Portorika. Na obje strane parketa su bili dobri individualci, ali bez previše discipline, o čemu govore i 42, 43 kombinirane izgubljene lopte. Južni Sudan je na kraju nesretno izgubio...

Slovenci su na koncu slomili Venezuelu, koja je odigrala nevjerojatno prvo poluvrijeme. Luka Dončić nikada nije izgledao bolje, zabija i bit će jako teško igrati protiv Slovenije. Gruzija je dominirala, izrazito su visoki, imaju glavu i rep i veselim se okršaju Slovenije i Gruzije. Ozljeda Neta je Brazilu poremetila planove, jer su mi izgledali bolje nego ikada. Neto je sada ispao do kraja SP, a to će poremetiti Brazila. Ozljede su nešto što će biti važno pratiti dalje. Vidjeli smo da je gležanj iskrenuo i Franz Wagner kod Nijemaca, ali čini se da nije u pitanju teža ozljeda.

Srbija, Španjolska i SAD su očekivano uvjerljivo otvorili SP. Takve utakmice znaju i zavarati kad dođu teži protivnici, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će sve ići dalje. Nakon prvog kola već je jasno tko bi tu trebao voditi glavnu riječ, jer kad je na okupu 32 reprezentacije, onda je razlika u kvaliteti dosta velika. I to se osjeti.

Linker
03. svibanj 2024 06:09