Igor Miličić

 TOBIAS SCHWARZ Afp
BORBA ZA BRONCU

Miličić želi od minus 41 do konačne senzacije, može li srušiti Njemačku u njezinu dvorištu i uzeti medalju?

Na Eurobasketu kreće konačni rasplet. Prvo je na rasporedu utakmica za treće mjesto...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 18. rujan 2022. 13:44

Francuska je nakon silne mentalne i fizičke potrošnje nakon pobjede protiv Slovenije, bila utakmica previše za Poljake. Shvatio je to Igor Miličić dosta rano u polufinalu, pa je odmah početkom drugog dijela počeo vaditi iz igre nositelje i misliti o nedjelji i meču za broncu. Jedna od istina tog bolnog poraza od minus 41 jest i to. Poljska se već u petak popodne počela spremati za novu senzaciju.

Uzeti Nijemcima medalju u njihovom dvorištu bila bi baš to, velika senzacija. Poljska za to ima oružja, jer ona najbolje brani napadački skok, dopušta svojim protivnicima tek 7,9 napadačkih skokova po utakmici, a to je glavno oružje Nijemaca, uz pozitivno ludilo u koju momčad može odvesti Dennis Schröder.

image

Dennis Schroder

TOBIAS SCHWARZ Afp

Sasvim je jasno da će Miličić morati izvagati i tko će mu čuvati Schrödera, tko Franza Wagnera, jer Michal Sokolowski ne može čuvati obojicu. I trebat će se moliti da Nijemce ne krene vanjski šut, a tu će biti važno i kako bude Schröder šutirao, jer ako ga ne krene vanjski šut, mogao bi se uvući u nervozu.

Nijemci će tražiti skok u napadu, otvorene trice Andreasa Obsta i Franza Wagnera, nakon što Poljaci budu morali skupljati reket od prodora Schrödera. Prilično je to jasno. I prilično je sigurno kako ovoga puta neće biti minus 41 iz perspektive Poljaka. I sasvim je sigurno da će Mateusz Ponitka odigrati bolje nego polufinale, kako će morati bolje odgovoriti na obranu Nicka Weilera-Babba, nego je odgovorio na obranu Terryja Tarpeyja. Kao što je jasno i da će se A.J. Slaughter u vjerojatno posljednjem nastupu za Poljsku napaliti i na medalju i na Nijemce, ali i na Schrödera.

image

Mateusz Ponitka

TOBIAS SCHWARZ Afp

Poljacima je ovo prilika za prvu medalju nakon 55 godina, nakon 1967. godine. Nijemcima je ovo prilika za prvu medalju unazad 17 godina, od onog Dirkovog vremena, odnosno od Eurobasketa u Beogradu kad su igrali finale i izgubili ga od Grka. Dugo čekaju i jedni i drugi...

Linker
17. travanj 2024 15:35