GORAN MEHKEK Cropix
HRVAT BEZ DLAKE NA JEZIKU

‘Nadam se da Srbija neće napraviti grešku Hrvatske, a mi možemo biti ljubomorni na Zvezdu i Partizan‘

Hrvatski stručnjak Neven Spahija se osvrnuo na stanje u hrvatskoj košarci i reprezentaciji
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 05. rujan 2022. 09:18

U vrijeme odigravanja Eurobasketa se u Pragu odvija i Međunarodna trenerska klinika na kojoj je jedan od predavača i hrvatski stručnjak Neven Spahija. Tamo su ga zatekli novinari srpskog Mozzart Sporta i s njim prošli akutalne teme iz svijeta košarke, a između ostalog su se dotaknuli i hrvatske košarkaške reprezentacije koja je na startu izgubila od Grčke, a onda rutinski dobila Veliku Britaniju.

"Utakmica s Velikom Britanijom nije dokaz ničega. To nije realna slika, ali možda nam je bila potrebna ovakva utakmica da se malo rastrčimo i razigramo, posebno Dariju Šariću koji se nakon godinu dana vratio iz najteže sportske ozljede. Hrvatska košarka godinama stagnita. To je posebna priča i sve nas to jako boli. Hrvatska ima dobru reprezentaciju, a sa Jaleenom Smithom smo dobili puno toga", rekao je Spahija pa istaknuo kako je ipak protiv stranaca u reprezenatciji:

"Protivnik sam igranja stranaca u reprezentacijama jer to po meni nema nikakvu osnovu, ali ako je već dozvoljeno i ako su svi, javnost, mediji i igrači odlučili da igra, onda u redu. On je nadogradnja na našu reprezentaciju i dao je širinu. U kvalifikacijama za idući Eurobasket smo dobili Poljsku nakon dva različita poluvremena. Protiv Grčke smo imali jako loše, pa jako dobro poluvrijeme. Kada bismo bili konzistentniji imali bismo drugi nivo. S ovakvom, nekonzistentnom igrom nećemo moći napraviti rezultat."

Spahija ističe i jednu veliku manu ove Hrvatske.

"Najveći je problem izbornika Mulaomerovića to što je ovo zapravo nova ekipa jer je sa četiri nova igrača, Simonom, Matkovićem, Smithom i Šarićem dobio nešto novo. Oni su se priključili tek nedavno i ovoj reprezentaciji treba vremena za uigravanje."

Dio javnosti u Srbiji zagovara dovođenje kvalitetnog stranca u srpsku reprezentaciju.

"To je nakaradno pravilo FIBA-e i nikad se neću složiti s tim. Reprezentacija je identitet jedne škole košarke, nacije, kulture... Ako je Srbija došla u tu fazu da dovede stranca, onda smo moji istomišljenici i ja kapitulirali. Iskreno se nadam da neće doći do toga. To možda treba nekima, među koje nažalost ubrajam i nas. Mi nismo u stanju već 15-20 godina proizvesti playmakera, to mi nikada neće biti jasno. Tko se naljuti, neka se naljuti, tko se ne ljuti, dobro. Iskreno se nadam da Srbija kao košarkaška velesila neće to dozvoliti jer igranjem stranca u reprzentaciji gubite dio nacionalnog identiteta", rekao je Spahija pa dodao:

"Smiješno mi je kad grledam pred početak utakmice predstavljanja ekipa i himne, pa prođe kamera, a igrač ne zna ni jezik, ne zna riječi... Zato imamo klubove pa neka ih igra pet, sedam, osam, koliko god. Reprezentacije su s razlogom reprezentacije."

Srpske je novinare zanimalo gdje je najveći problem Hrvatske koja godinama ima kvalitetu, ali ne i rezultate.

"Sad je problem nova ekipa. Kada niste uigrani i ne odigrate dobro, nešto iz toga naučite, bez obzira na to kako ste prošli. Sve svoje uspjehe sam izgradio u porazima jer shvatiš što ti fali, gdje moraš popraviti nešto i što treba promijeniti. Nama fali kontinuitet igara. Postoje igrači koji su nam jako bitni, a nikada se ne pojavljuju. Rekao sam puno puta da se moramo skupiti i odigrati, ako i izgubimo vratit ćemo se jači pa idemo u idući turnir da budemo još bolji, pa idući i tako dalje. To je jako bitno. Hrvatska ima kvalitetu, ali ne i kontinuitet. Najveći problem je razlika između igrača koji donose titule i onih drugih."

Problema godinama im i hrvatska klupska košarka...

"Hrvatska nema novac da parira klubovima iz Srbije. Možemo samo biti ljubomorni na Zvezdu i Partizan što imaju budžete kao svi europski klubovi osim Reala, Barcelone, CSKA i još nekoliko njih. Ne možemo si priuštiti velike trenere, jake budžete i dovođenje igrača koji su kandidati za Real, Barcu, Olimpiju i najbolje klubove u Europi. Tako nekog ne možemo dovesti u Zagreb. To država ne može financirati, a nije ni u redu. Danas se klubovi financiraju od sponzora, marketinškim aktivnostim, privatnim novcem... Da sve to postignete morate biti veliki klub, imati rezultate, prodavati karte, igrati u arenama, a ne malim dvoranama. Mi smo daleko od toga", zaključio je Spahija.

Linker
23. travanj 2024 12:04