KVALIFIKACIJE ZA EUROBASKET

Nakon nove analize hrvatski izbornik navijestio promjene: ‘Trebat će nam reaktivniji igrači‘

Odjeci poraza Hrvatske u Brestu (61:73) na startu kampanje za europsku smotru 2025. godine
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. veljača 2024. 14:41

Malo toga bilo je dobroga u francuskoj reprezentaciji prije pet mjeseci. Iza Vincenta Colleta i njegovih momaka ostalo je razočaravajuće Svjetsko prvenstvo, na kojemu je reprezentacija koja je lovila postolje zaključila na 18. mjestu. Kako su na dva prethodna natjecanja, Igrama u Tokiju i Eurobasketu u Berlinu, Francuzi igrali veliko finale, jasna je bila frustracija.

Collet je 15 godina izbornik

Vincent Collet je 15 godina francuski izbornik i znao je da mora u kvalifikacije za Eurobasket, prvo okupljanje svoje vrste nakon traumatičnog SP-a, krenuti jako i time izbrisati svaku negativnu emociju koja se ponijela iz rujna. Jer, tamo je bilo svega; i loše igre i nepovjerenja unutar momčadi.

Na žalost po Hrvatsku, kad imate u rukama reprezentaciju od koje je, osim one američke, teško pronaći veći bazen igrača u koji možete zagrabiti, kad je ispred vas i srpanj i domaćinstvo Olimpijskih igara, a nema tog igrača koji na toj najvećoj smotri sporta ne želi biti, onda tu posao postaje lakši.

Francuzi su u Brestu izveli momčad koja je mogla obranom slomiti svakog protivnika, ne samo Hrvatsku, koja, pak, u tri dana zajednička treninga nije mogla složiti novu igru u odnosu na onu koja je u kolovoza dominirala u Istanbulu s kreacijom Darija Šarića. Collet je to znao i naredio je agresivnost. Znao je da će protok lopte u napadu biti teži bez Šarića kod Hrvatske, kao što zna da BiH, a tamo će igrati u ponedjeljak, nema playmakera u rosteru. I to je bio njegov plan za ove dvije utakmice. U napadu, što se već dogodi.

Agresija otupila naše napade

Agresija na vanjskoj liniji otupila je napadačke kretnje Hrvatske, a kad bi se i dovela lopta do perimetra, tu je uvijek Lessort mogao preuzeti igrača s loptom, a to je momak koji je u stanju preuzeti baš svakog igrača, a čini se ponekad sposobnim obraniti i prvi red tribina, ako bi trebalo. Takva Francuska je natjerala Hrvatsku na 19 izgubljenih lopti, a u napadu, iako nije briljirala, ubacila je Francuska 73 poena, šutirala je previše slobodnih bacanja, takav su kriterij zauzeli suci i otišla je do prve pobjede u kvalifikacijama.

Josip Sesar je tako upisao svoj prvi poraz u 13. utakmici koju je vodio s klupe reprezentacije. Hrvatska je otišla skupo prodati svoju kožu u Brest i to je na koncu uspjela, a potajno se nadala da može otići s čudom iz Bretanje, ali za tako što, ipak nije bila sposobna. Negdje u zoru subote sletjeli su naši momci u Zagreb zrakoplovom, koji je samo na kratko, između turneja Depeche Modea, koji je zakapario ovaj avion, prevozio košarkaške reprezentativce. Oni su već u subotu, čim su ustali, sjeli u autobus i prebacili se u Opatiju i Rijeku, gdje nas u ponedjeljak čeka Cipar.

Josip Sesar je u jutro subote, nakon par sati sna, još jednom analizirao Francusku...

- Moram odmah naglasiti kako smo igrali protiv jako kvalitetne reprezentacije s pregršt euroligaških igrača, čija je individualna, ali i fizička moć impresivna. Odigrali smo defenzivno dobru utakmicu, ugasili smo prijetnju nekih njihovih jakih oružja, poput skoka, čak smo na koncu imali i više napadačkih skokova od Francuza. Međutim, jako nas je kočio njihov pritisak na loptu po cijelom terenu, nisu nam time dozvoljavali distribuciju lopte, pa smo tu imali velikih problema.

I čak 19 izgubljenih lopti.

- U jednom sam trenutku zajedno poslao na teren tri naša igrača na lopti, znači Kapustu, Filipovića i Smitha, kako bi ih lakše probijali, ali kad te preuzme Lessort, teško je tu bilo igrati. Znali smo što želimo napadati, Hezonja i Smith su preuzimali odgovornost i jedino za čim doista žalim jest onaj trenutak kad smo na tri, tri i pol minute do kraja imali na minus devet tri, četiri posjeda koje nismo realizirali na pravi način. Tu se već pojavio i umor, iako sam tijekom utakmice odmarao Hezonju, pritisak na njega i na loptu bio vrhunski od strane Francuza. Konačno, čak bih rekao da je tih minus 12 nerealno visoka razlika, mislim da je to bila utakmica za ispod deset poena.

Na kraju dana to će malo značiti. No, s obzirom na to da i Francuska nije napadački briljirala u Brestu, postoji li bojazan poraza Francuza u Tuzli u ponedjeljak, s čime bi se ova skupina za nas jako zakomplicirala?

- Gledao sam okršaj Cipra i BiH. Naši susjedi igraju bez playa, na lopti je Musa, pomaže mu Atić i puno su toga rješavali iz tranzicije, pa su tako razbili Cipar. Iako su imali loš šut. Treba vidjeti kako će Francuzi raditi pritisak na Musi.

Za ponedjeljak je Sesar već navijestio promjene u našoj vrsti.

- Jaleen Smith je otišao za Beograd, jer Partizan ima utakmicu u četvrtak u Euroligi te vraća svoje igrače iz reprezentacija nakon uvodnih utakmica. Ulazi Mate Kalajžić, a s obzirom na to da Cipar ima Amerikanca na petici koji igra iz driblinga i odmotava se na šut, trebat će nam reaktivniji igrači na visokim pozicijama.

Idemo korak po korak

Puno se govorilo o ugađaju proteklo ljeto, kakav je sada, nakon prvog poraza?

- Glave su bile pognute kad sam ušao u svlačionicu nakon utakmice, ali odmah sam kazao kako za tako što nema potrebe, niti smisla. Na kraju dana moramo biti svjesni da smo igrali bez Darija Šarića i Ivice Zupca, igrača jakih u poenima i kreaciji u odnosu na proteklo ljeto. Nema tu drame, idemo korak po korak. Sa stožerom napravit ćemo analizu utakmice od petka, poslužit će nam to za onaj ogled za godinu dana kad ćemo ugostiti Francusku, a sada se okrećemo prema ponedjeljku i Cipru.

U Rijeci se očekuje prva pobjeda u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Cipar je stradao u Nikoziji s 33 poena razlike od BiH, a to znači da mu se isto piše u Rijedi. Ali, naši će biti ozbiljni, subota je poslužila za regeneracijski trening, u nedjelju se spremao Cipar.

- Nadam se da će nas u ponedjeljak bodriti što je moguće više navijača i ja ih ovim putem pozivam da stignu u dvoranu Zameta - zaključio je Josip Sesar.

Linker
01. svibanj 2024 09:56