MARK RALSTON Afp
ZANIMLJIVA IZJAVA LEGENDE

‘Ne znam sportaša koji je pobjeđivao više nego što je gubio. On ne postoji, čak ni Jordan nije bio takav‘

U svojoj je bogatoj karijeri osvojio i olimpijsko zlato, ali osvrnuo se na manje sretne dane
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. srpanj 2023. 21:35

Što je to uspjeh, a što neuspjeh? Činjenica je da svatko o toj temi ima svoje tumačenje, ali i da svi gledamo na stvari iz drugačije perspektive. Stoga je uvijek zanimljivo čuti što o (ne)uspjehu misle ljudi koje smatramo uspješnima.

Jedan od njih je svakako Manu Ginobili, fenomenalni argentinski košarkaš koji je osvojio olimpijsko zlato 2004. godine u Ateni, dok je sa San Antonio Spursima uzeo četiri NBA naslova (2003., 2005., 2007. i 2014.).

Ginobili je bio u All Star momčadi, pobijedio je u 72,1 % utakmica u NBA ligi, sjajan je niz uspjeha kojima se može pohvaliti.

Ipak, ističe kako je imao više neuspjeha nego što je u njegovoj igračkoj karijeri bilo trijumfa.

- Pobjede su te koje privlače pažnju, ali uvijek kažem da ne znam sportaša koji je pobjeđivao više nego što je gubio. Takav ne postoji. Michael Jordan, najbolji igrač u povijesti, igrao je 15 sezona i osvojio ih šest. U devet je izgubio, i pretpostavljam da zbog toga nije bio sretan – izjavio je Ginobili u razgovoru za Marca TV.

Dodao je kako se nakon karijere sportaši sjećaju pobjeda, ali u pozadini ostaje i mnogo gorčine.

- Ali svaki taj neuspjeh me izgradio. Imao sam 15 godina kad sam izostavljen iz selekcije u rodnom gradu Bahiji jer sam bio mali, jer je bio netko drugi tko je igrao bolje od mene, i trener me nije izabrao. Za mene je u to vrijeme bilo kao da sam izgubio NBA finale. Imaš 15 godina i to je najvažnija stvar koja ti se može dogoditi – priča Argentinac.

Prisjetio se i podbačaja u Kinderu iz Bologne, sa Spursima te s reprezentacijom, poput poraza u polufinalu Svjetskog prvenstva 2006. ili finala u kojem je Argentina na SP-u 2002. izgubila od Srbije i Crne Gore.

- Sve to te oblikuje, stvara ožiljke, i onda naučiš i shvatiš da je normalna stvar više gubiti nego pobjeđivati. Pogledajte NBA; ima 30 momčadi, a jedna pobjeđuje – zaključio je legendarni Argentinac.

Linker
02. svibanj 2024 13:48