SHERWIN VARDELEON Afp
ZA SADA DRŽI REKORD

Neočekivani junak SP-a: Nikada nije bio u zemlji za koju igra, a sad doživio da ga uspoređuju s Bryantom

Bivši NBA igrač je mogao Jordanu donijeti povijesnu pobjedu, ali ipak nije uspio
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 29. kolovoz 2023. 13:24

Svjetsko prvenstvo u košarci nam je donijelo neke neočekivane junake, a jedan od njih je i Rondae Hollis-Jefferson. Ovaj 28-godišnji Amerikanac igra za reprezentaciju Jordana, a danas je postavio rekord dosadašnjeg dijela Mundobasketa s ubačenih 39 poena protiv Novog Zelanda.

Imao je Hollis-Jefferson i 9 skokova, 4 asistencije te dvije ukradene lopte, ali i 6 izgubljenih kojih se u Jordanu nitko neće sjećati. Hoće zato njegovu jedinu tricu na utakmici koju je pogodio 19 sekundi prije kraja regularnog dijela utakmice. Bilo je to pri rezultatu 85:81 za Novi Zeland čiji je igrao Yannick Wetzell pritom i faulirao Hollis-Jeffersona pa je on imao priliku za četiri poena i iskoristio je. Odveo je Hollis-Jefferson Jordan u produžetak, ali tamo je Novi Zeland ipak bio bolji te pobijedio s 95:87.

Da je Jordan nekim slučajem slavio u ovoj utakmici, vjerujemo da bi tamošnji kralj Abdullah II udijelio neki plemićki naslov Hollisu-Jeffersonu jer bi to bila prva, povijesna pobjeda Jordana u prvom krugu nekog svjetskog prvenstva. Ovo je toj državi treći nastup na globalnoj košarkaškoj smotri, a iako su 2019. u Kini upisali jednu pobjedu bilo je to u razigravanju za plasman između 17. i 32. mjesta. Ovo bi ipak bio puno veći uspjeh.

image
TED ALJIBE Afp

No, to se nije dogodilo, ali nije spriječilo publiku u Manili da Hollisa-Jeffersona isprati velikim ovacijama. ‘Kobe, Kobe‘, odzvanjalo je s tribina, a usporedbe s legendarnim, nažalost preminulim, košarkašem Los Angeles Lakersa su se prvi put dogodile nakon utakmice prvog kola koju je Jordan igrao protiv Grčke i u kojoj je Hollis-Jefferson u porazu (71:92) postigao 24 poena uz 9 skokova i 3 asistencije.

Hollis-Jeffersona uspoređuju s Bryantom zbog činjenice da nosi broj 24, ali i znojnike na ruci na isti način kao što je to radio Kobe. Čak i staturom liče, a reprezentativac Jordana ima i slične pokrete te izraze lica kao jedan od najboljih košarkaša svih vremena.

- Puno mi znače ova skandiranja, to je velika čast. Naravno da je Kobe Bryant bio jedinstven, ali bilo je lijepo osjetiti tu ljubav i energiju kad sam pogodio neke teške šuteve. Bog je bio uz mene, a i Kobe je bio uz mene - rekao je Hollis-Jefferson nakon utakmice.

- Tko je mogao očekivati da ću postići najviše poena na jednoj utakmici na Svjetskom prvenstvu. Mnogi su sumnjali u moje ofenzivne sposobnosti, a na najvećoj pozornici na kojoj igraju najbolji igrači na svijetu sam pokazao što mogu. Nisam nikada sanjao da ću igrati na Svjetskom prvenstvu, ovo postignuće je velika stvar za mene.

A kako je uopće došlo da Hollis-Jefferson zaigra za Jordan? On nema nikakve obiteljske veze s tom državom u kojoj nikada nije ni bio, a suigračima se priključio neposredno prije odlaska na Filipine gdje se Mundobasket igra. Upravo mu je činjenica da se natjecanja igra u toj državi pomogla da se odluči za nastup za Jordan.

- Pričali su sa mnom oko nastupa na Olimpijskim igrama i na Svjetskom prvenstvu. Razmišljao sam o tome, a kada sam čuo da se igra na Filipinima, pristao sam.

image
SHERWIN VARDELEON Afp

Hollis-Jefferson se dobro osjeća na Filipinima jer je tamo ove sezone osvojio naslov prvaka s momčadi TNT Tropang Giga. Nakon osvojenog naslova pristupio je momčadi Atléticos de San Germán, ali se vraća u TNT Tropang Giga za početak sezone na Filipinima.

Inače, on je kao 23. pick izabran od Portlanda na draftu 2015. godine. Blazersi su ga odmah poslali u Brooklyn za koji je igrao četiri sezone, a 2017./18. je imao prosjek od 13,9 poena, 6,8 skokova, 2,5 asistencije i 1 ukradenu loptu. Igrao je kasnije za Torotno i Portland, a od 2021. nije u NBA ligi. Prvo je igrao za Besiktas, a onda su uslijedile epizode u Južnoj Koreji, Portoriku i na Filipinima. Sada je u Manili postao ‘novi Kobe‘. Barem za dan ili dva.

Linker
11. svibanj 2024 14:44