Ilustracija

 FABRIZIO ANDREA BERTANI/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Fabrizio Andrea Bertani/Zuma Press/Profimedia
FIBA SE PRAVI MUTAVA

Nevjerojatno: Rusija protiv Ukrajine igra već u kolovozu!? A znate li gdje je EURO ždrijeb smjestio Rusiju?

Ukoliko u drugi krug kvalifikacija za SP prođu Rusija i Ukrajina, mogle bi se međusobno sastati za par mjeseci
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 04. travanj 2022. 22:04

Ako ste pomislili kako bi se sjednica Središnjeg boarda FIBA-e, održana proteklog tjedna, mogla ozbiljno baviti situacijom s ruskom agresijom na Ukrajinu, prevarili ste se. Zabili su u FIBA-i glave u pijesak i razmatrali tek kome će dati organizaciju Eurobasketa 2025. godine. Među kandidatima bila je i Ukrajina, koja, na koncu nije odabrana. Igrat će se uvodne skupine na Cipru, u Finskoj i Latviji, a u potonjoj državi će se igrati i završnica. Kako će uvodnih skupina biti četiri, a tri su države u igri, FIBA je ostavila otvorenom opciju po kojoj bi jedna skupina, ukoliko je to moguće, bila organizirana u Ukrajini, ili će se pronaći neka nova solucija.

Razgovarali su tako u FIBA-i o 2025. godini, a pri tome nisu, barem službeno, govorili o onome što je na programu u lipnju, kolovozu ili rujnu. 2022. godine.

Jer, Rusija, pa i Bjelorusija još uvijek su u skupinama kvalifikacija za SP, tu je i Ukrajina, a ukoliko u drugi krug tih kvalifikacija prođu Rusija i Ukrajina, one bi mogle igrati međusobno, pazite sad, već u - kolovozu!

I nije to sve. Već prvog dana rujna kreće Eurobasket u Italiji, Gruziji, Češkoj, sa skupinom i završnicom u Njemačkoj. Ukrajina je, recimo, u uvodnoj skupini zajedno s Hrvatima u Milanu. A znate li gdje je ždrijeb smjestio Rusiju? U Gruziju...

”FIBA je pokazala svoju snagu, jer odvaja sport od politike”, negdje je uspio izjaviti Andrej Kiriljenko, danas čelnik ruskog saveza, a nekada igrač koji je ponosno na svom dresu imao broj 47, jer znate, on ima inicijale AK, kao i Avtomat Kalašnjikov, ubojita strojnica koja je pobila od 1947. naovamo valjda više ljudi od bilo kojega drugog oružja.

Gianni Petrucci, predsjednik talijanskog košarkaškog Saveza reagirao je prvi nakon što FIBA o Rusima nije odlučila baš ništa. Doduše, jest. Kako će o svemu ostalom raspravljati tijekom svibnja.

”Jako sam razočaran, rat se nastavlja i što se još treba dogoditi za neku odluku. Zar netko misli da bi se u kolovozu mogla održati utakmica između Ukrajine i Rusije? Ne vidim da će se stvari promijeniti do svibnja.”

I da, Italija je objavila kako ona neće igrati utakmicu protiv Rusije koncem lipnja u kvalifikacijama za SP.

Iako se rat ne stišava u Ukrajini, jesu li u FIBA-i pristalice teorije po kojoj bi sve moglo biti gotovo do 9. svibnja i Dana pobjede? Ili je realnije da ovaj rat još potraje? I što, na kraju dana, ukoliko se i oružje smiri do 9. svibnja, hoćemo li odmah svi pohitati ususret Rusima, izljubiti ih i zapitati se, “tko nas to zavadi”...

Pa, nekako ne vjerujem da ići baš tako.

Većina ruskih sportaša doista nema veze s onime što je u glavi Vladimira Putina, ali sport je samo jedan od aspekata vremena današnjeg kroz koje će prosječni Rus spoznati kakve su posljedice slijepog vjerovanja u ispravnost politike Kremlja.

Ili, možemo cijelu tu priču proširiti, recimo na način na koji je promatraju bombardirani Ukrajinci. Svako podilaženje Rusima samo pospješuje njihovo nastojanje za prekrajanje svjetskog poretka, što niti Kremlj ne taji. Danas preko Ukrajine, sutra tko zna preko čijih leđa.

Uzmite to i ovako. Pročitali ste proteklih dana kako će JANAF morati zavrnuti pipu prema Srbiji jer je Gazprom vlasnik Naftne industrije Srbije, a zbog sankcija JANAF ne može puštati naftu prema Srbiji preko Hrvatske.

Možemo malo opet i o košarci. Partizan je ove sezone imao proračun preko deset milijuna eura, a dobar dio tog proračuna, neki će reći i više od 80 posto, punile su Naftna industrija Srbije i Gazprom. Zato je tamo Željko Obradović, zato se može plaćati Kevina Puntera oko 1,5 milijuna eura po sezoni, a to je otprilike proračun za sva tri hrvatska ABA ligaša kombinirano. Ne deset milijuna, nego milijun i pol.

Što će biti s Partizanom u sljedećoj sezoni? Ne samo zbog sankcija prema Rusiji, nego tu i ukalkulirajte upravo završene izbore u Srbiji?

Puno je toga na stolu. A takva pitanja, možemo i to dodati, nisu primjerna za postavljati u ABA ligi. Nikada nije bilo važno otkuda lova u regionalnoj ligi, niti koji se ciljevi s tom lovom postižu i nauštrb koga. Važno je samo da se bude kuš i gleda na sve to sa strane.

Kao što se, eto, i FIBA pravi mutava. Budu oni odlučili u svibnju.

Linker
12. listopad 2024 06:30