Slavlje Njemačke

 FIBA
TRILER U MANILI

Njemačka je svjetski prvak! Srbi tražili preokret pa posustali u završnici velike borbe

Srbija je bila blizu, presudile su njihove loše napadačke odluke u završnim minutama dvoboja
Piše: SNObjavljeno: 10. rujan 2023. 16:40

NJEMAČKA - SRBIJA 83:77 (23:26, 24:21,22:10,14:20)

NJEMAČKA: Bonga 7, Lo, Giffey, Voigtmann 12p, 8s, 3a, F. Wagner 19p, 7s, 3ul, 4il, Theis 2p, 4s, M. Wagner 8p, 4s, Schröder 28, Hollatz, Thiemann, Obst 7, Kramer.

SRBIJA: Petrušev 10p, 4s, N. Jović 9p, 8s, Bogdanović 17p, 3s, 5a, Marinković 9, Dobrić, Ristić, Gudurić 4p, 3s, 3il, S. Jović 3, Davidovac 2, Avramović 21, Milutinov 2p, 4s, 4a.


Izvještaj // piše: Toma Dragičević

Njemačka je prvak svijeta! Nakon europskog naslova koji je prije točno 30 godina reprezentaciji svoje druge domovine donio Svetislav Pešić, Nijemci su u finalu Svjetskog prvenstva pobijedili tog istog Svetislava Pešića, ovaj put na klupi Srbije koju je pak trofejni trener prije više od dva desetljeća zajedno sa Crnom Gorom (tada još Jugoslavija) vodio do europskog i svjetskog naslova. I tako, Nijemci su dočekali jedno zlato nakon 30 godina, Srbi nisu ni nakon 21, u Manili su izgubili peto uzastopno finale...

image

Detalj s finala

FIBA

U finale su Nijemci došli kao jedina neporažena reprezentacija na ovom turniru, sa Svjetskog prvenstva odlaze s maksimalnih 8-0, što dovoljno govori o zasluženosti naslova. Dennis Scröder, koji je u četvrtfinalu protiv Latvije ponudio jednu od najgorih individualnih izvedbi u karijeri, u toj utakmici napravio sve da njegova reprezentacija ispadne prije borbe za medalju, u polufinalu i finalu je igrao kao MVP. I zato je postao MVP. Apsolutno zasluženo nakon 28 poena u finalu, uz devet od 17 iz igre. Koristio je Schröder činjenicu da ga Srbi nisu udvajali, nisu pomagali, te zadržali njemačkog kapetana na tek dvije asistencije, ali ta taktika nije urodila plodom. Velikim dijelom zato jer srpska obrana od prve minute nije izgledala dobro, dok su s druge strane pogađali nemoguće šuteve (Nikola Jović dvije trice od table!), čime su se držali u minimalnom vodstvu ili pak vrlo blizu protivniku.

image

Detalj s finala

FIBA

Kad je to stalo, Njemačka se počela odvajati pa je u trećoj četvrtini izgrađena dvoznamenkasta prednost od 11 poena koja je održavana do sredine posljednje četvrtine. Da bi onda Aleksa Avramović pokušao kreirati preokret. Štoviše, play Partizana, Pešićev "specijalac" na ovom turniru dovukao je Srbiju na samo tri poena zaostatka, imao je Marko Gudurić iz kuta otvorenu tricu za izjednačenje, no, kad je to promašio, nade više nije bilo.

Schröder i Franz Wagner, službeno najbolji igrač finala, odradili su svoj dio posla, dok se u velikog junaka prometnuo - poput Andija Obsta protiv Amerikannaca - Johannes Voigtmann koji je, uz 17 poena, osam skokova i tri asista, pogodio izuzetno bitnu tricu u završnici. Posao je dovršen Schröderovim prodorom za 81:77, 21 sekundu prije kraja, dok je MVP pospremio i dva bacanja nakon promašaja Avramovića i Gudurićeve izgubljene lopte, "dodavanja" u aut na 13 sekundi od posljednje sirene.

KRAJ UTAKMICE - NJEMAČKA JE NOVI SVJETSKI PRVAK!

81:77 Schröder zabija kada je najpotrebnije za Njemačku. Vrlo bitno polaganje!

79:75 Schröder zabija jedno od dva slobodna bacanja. Napad ranije, Gudurić promašuje šut za tri.

78:75 Nad Avramovićem je napravljen prekršaj na liniji za tri, Aleksa realizira sva tri slobodna bacanja i dovodi Srbiju na minus tri, minutu i pol do kraja.

78:72 Dvije minute prije kraja F.Wagner realizira oba slobodna bacanja, a onda Avramović pogađa tricu.

76:69 Po četvrti se put Srbija obranila, novi faul u napadu Theisa.

73:69 Aleksa Avramović definitivno je prvo ime Srbije u ovoj četvrtini. Nova trica za minus 4.

73:66 Njemačka je dva puta zaredom propustila otvoren šut, sjurio se Petrušev u kontru pa napravio faul u napadu. Propustila je Srbija priliku da se rezultatski dodatno približi.

71:64 Petrušev zabija za mini seriju Srbije 5:0 i tjera Gordona Herberta na time-out.

71:62 Novi poeni Avramovića koji zabija tricu. Bonga nakon toga radi faul u napadu.

69:59 Počela je posljednja dionica! Srbi otvaraju zakucavanjem Avramović.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

67:57 Odlično se snašao Petrušev, uhvatio je loptu posle promašaja Gudurića i stigao do poena.

67:55 F. Wagner na samom isteku napada pogađa tricu za +12 Njemačje u samom finišu treće četvrtine.

64:53 Njemačka zabija još pet poena. Nezaustavljiv je Wagner, a srpska je klupa pozvala minutu odmora.

59:53 Schröder je ralizirao dva od tri slobodna bacanja nakon prekršaja Avramovića.

55:51 Milutinov radi tri sekunde u reketu, a Theisa krasnim prodorom zabija od table i donosi Njemačkoj najveće vodstvo danas.

51:51 Voigtmann je siguran s linije slobodnog bacanja, a onda Jović zakucava za deseto poravnjanje rezultata u današnjoj utakmici.

49:47 Najprije nije priznat koš Milutinova zbog isteka vremena, a na drugom kraju terena Schröder s polaganjem dovodi Nijemce u vodstvo

POČELO JE DRUGO POLUVRIJEME

47:47 KRAJ DRUGE ČETVRTINE! Kakva dramatična bitka u Manili...

47:45 Schröder dovodi Nijemce u vodstvo nakon što je Avramović iskoristio jedno slobodno bacanje. Manje od 10 sekundi dijeli nas do predaha.

45:44 Thies je precizan za minimalno vodstvo Njemačke, a nakon dva propala napada, F. Wagner je Avramovića gurnuo s leđa u kontri. Srbi su zaradili dva slobodna bacanja, a Wagner prvu osobnu pogrešku.

image
JAM STA ROSA Afp

43:44 Milutinov promašuje udarac za dva, Srbi u posljednjim minutama nisu "uštimali" ruku. No, Avramović ubrzo dovodi Srbiju na plus jedan.

43:42 F. Wagner ostaje gotovo pa nepogrešiv na slobodnim bacanjima. Nova dva poena na kontu Nijemaca. Milutinov potom ne uspijeva položiti, a Nijemci pogađaju trojku za drugo vodstvo na utakmici. Izbornik Srbije pozvao je time-out.

38:42 Davidovac je upropastio napad Srbije, no Bogdanović je zaustavio kontru, a zatim i Gudurić pridonio, ali i brzo izgubio loptu. F. Wagner imat će dva slobodna bacanja.

38:42 F. Wagner pogađa za Nijemce, Srbi odgovaraju, a Bogdanović onda pogađa za tri! Četiri razlike ima Srbija, Nijemci traže time-out!

35:36 Petrušev sjajnim zakucavanjem vraća Srbiju u vodstvo, no odgovaraju Nijemci trojkom s druge strane. Sve je jači tempo u Manili, evo i Bogdanovića sada u silovitom prodoru. Srbija ima plus jedan.

33:33 Davidovac pogađa za dva, a zatim Bonga za tri!

30:31 Iskoristili su Nijemci sva slobodna bacanja, potom je Bogdanović pogodio za tri.

27:28 Bonga je dugo tražio način za prodor, pa uspio položiti. Srbija ima plus jedan, Nijemci su im zaustavili nadolazeći napad i izborili tri slobodna bacanja.

25:28 Petrušev je iskoristio oba slobodna bacanja, odgovorio je Wagner prodorom. U idućem napadu Srbije Avramović je "slomio" Bongu, ali nije uspio pogoditi ništa više od obruča prilikom udarca za dva poena.

23:26 Počinje druga dionica! Marinković je najbolji strijelac nakon prve četvrtine s devet poena, prati ga Jović sa sedam, a po pet imaju Bogadnović, F. Wagner, Voigtmann i Obst.

KRAJ PRVE ČETVRTINE

23:26 M. Wagner postiže posljednje poene prvoj četvrtini, Srbija ima plus tri.

21:26 Sjajan prodor i polaganje Avramovića, Srbija je na plus tri! Bonga je potom promašio šut za tri, a s istim učinkom ispratio ga je Gudurić, no onda je Marinković zabio za dva.

21:22 Schröder je iskoristio oba slobodna bacanja. Spomenimo da je Lo na parketu, a izišao je Obst. Dvije minute ostale su do kraja četvrtine.

19:22 Ulazi Srbima još jedna trica, ovaj put u režiji Jovića!

19:19 Voigtmann pogađa za tri, a nešto manje od tri minute ostalo je do kraja prve četvrtine! Dramatična bitka u Manili...

16:19 Schröder nije uspio pogoditi šut za tri, no u nastavku akcije Voigtmann je prelako dobio loptu u reketu i iskoristio ju za izjednačenje. Marinković potom pogađa svoju prvu tricu na susretu.

image
JAM STA ROSA Afp

14:16 Marinković upisuje prve poene, zatim Thies pogađa iz koraka. U idućem srpskom napadu Bogdanović pogađa tricu od table i vraća Srbiju u vodstvo.

12:11 Wagner dovodi Nijemce u vodstvo, no Jović pogađa s druge strane na novu asistenciju Milutinova. U konačnici, Obst pruža Nijemcima plus jedan.

9:9 Jović promašuje za dva, Voigtmann je najviši u skoku i juri u kontru, dodaje za Wagnera koji je izborio dva slobodna bacanja.

7:9 Srbi su iskoristili oba slobodna bacanja, a zatim Nijemci pogodili tricu. U idućem napadu Bogdanović je zabio za dva na asistenciju Milutinova, a Thies je promašio šut za tri.

Dobrić je očito teže ozlijeđen nakon duela sa Theisom. Šepajući je otišao put svlačionice, izgleda da je uganuo zglob, evo velikog problema za Srbiju u samom početku.

4:5 Dobrić nije pogodio tricu, Schröder to kažnjava u napadu Nijemaca. Slijede dva slobodna bacanja za Dobrića.

2:5 Obst nije iskoristio napad Njemačke, a Jović zatim spektakularnim zakucavanjem dovodi Srbiju na plus pet. Ne zadugo, jer Wagner odgovara s druge strane.

0:3 Theis je prekršajem zaustavio Jovića, u nastavku akcije srpski je košarkaš ubacio za tri.

0:0 Počinje finale Svjetskog prvenstva! Prvi napad pripast će Srbiji.

Linker
03. svibanj 2024 11:22